ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ: Είναι υπεύθυνα για την εκμετάλλευση των νέων;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Κε Zuckerberg, έχετε αίμα στα χέρια σας» είπε ένας Ρεπουμπλικανός κατά την ακρόαση των ιδιοκτητών των μεγάλων κοινωνικών δικτύων. Πολιτικαντισμός για να κρύψουμε τις ευθύνες της Πολιτείας ή αδιάψευστη διαπίστωση;  

Γνωρίζουμε πλέον τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων: εθισμούς, χειραγώγηση, παρενόχληση, αυτοκτονίες… και τα θύματα είναι συνήθως νέοι, έφηβοι…

Facebook, «ένα κοινωνικό δίκτυο», λένε κάποιοι, «άχρηστο, εγωκεντρικό, υποκουλτούρα, βίαιο, χυδαίο…»

Μια ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ μετατράπηκε σε δικαστική αίθουσα για τους πέντε ηγέτες των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων.

Σε μια αίθουσα γεμάτη από γονείς θυμάτων, κατηγορήθηκαν ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νέων από τους κινδύνους της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της αυτοκτονίας.

Πρώτος στόχος: Marc Zuckerberg, αφεντικό του Facebook και του Instagram που βρέθηκε αναγκασμένος να ζητήσει συγγνώμη…

Υπάρχουν οικογένειες θυμάτων πίσω σας. Έχετε ήδη ζητήσει συγγνώμη;” ρώτησε ο Τζος Χάουλι, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής. “Θα θέλατε να το κάνετε τώρα; Είναι εδώ, είστε σε απευθείας σύνδεση με την εθνική τηλεόραση. Θα ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματα που πληγώθηκαν από την πλατφόρμα σας; Ζητήστε συγγνώμη για όσα κάνατε σε αυτούς τους απλοϊκούς ανθρώπους...”

Λυπάμαι για αυτό που περάσατε. Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτό που πέρασαν οι οικογένειές σας. Γι’ αυτό επενδύουμε τόσα πολλά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν χρειάζεται να περάσει τις ίδιες δοκιμασίες που περάσατε εσείς και οι οικογένειές σας», απάντησε ο Marc Zuckerberg.

Από την έναρξη της ακρόασης, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές έδωσαν τον τόνο:

Κύριε Zuckerberg, εσείς και οι άλλες εταιρείες πριν από εσάς, είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή σας, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε δημιουργήσει προϊόντα που σκοτώνουν ανθρώπους“.

Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι ο κάτοχος του Meta αρνήθηκε πεισματικά να ενισχύσει τις ομάδες που ήταν υπεύθυνες για τον περιορισμό των κινδύνων για τους εφήβους, κάτι που οδήγησε, σύμφωνα με ορισμένους γονείς, στην αυτοκτονία και την παρενόχληση των παιδιών τους.

«Είστε δισεκατομμυριούχος, θα δεσμευτείτε να αποζημιώσετε τα θύματα και να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο ταμείο με τα χρήματά σας;»

Απάντηση από τον Marc Zuckerberg: “Είναι περίπλοκο…”

«Όχι, δεν είναι περίπλοκο, ναι ή όχι, προτίσεσθε να δημιουργήσετε ένα ταμείο για αυτά τα θύματα, με τα χρήματά σας, τα χρήματα που κερδίσατε στις πλάτες αυτών των οικογενειών που κάθονται πίσω σας, ναι ή όχι;» επιμένει ένας γερουσιαστής.

«Γερουσιαστά, η δουλειά μου είναι να…» προσπαθεί να απαντήσει ο Marc Zuckerberg.

«Ακούγεται σαν όχι», απαντά ο γερουσιαστής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πλατφόρμες δεν μπορούν να κριθούν ένοχοι για αναρτημένο περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, σαράντα αμερικανικές πολιτείες και πολλές ενώσεις θυμάτων αποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας και απαιτούν μέγιστη ασφάλεια από προεπιλογή για άτομα κάτω των δεκαοκτώ ετών καθώς και μεγαλύτερο έλεγχο από τους γονείς στους λογαριασμούς των παιδιών τους.

Φέτος, χάρη στις πλατφόρμες του, ο όμιλος Meta κατέγραψε κέρδη ρεκόρ: 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη».

https://www.agoravox.fr/tribune-libre/article/monsieur-zuckerberg-vous-avez-du-252927

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα