«Κλειδώνουν» νέες επενδύσεις. Τι φέρνει στην Κύπρο τον Εμίρη του Κατάρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
27/05/2024, 06:28

Έρχεται για επενδύσεις ο Εμίρης του Κατάρ – Σημαντική επίσκεψη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας – Και σημαντικά πολιτικά θέματα στο τραπέζι – Άτυπη συνάντηση με Χριστοδουλίδη το απόγευμα – Αύριο στο Προεδρικό οι επίσημες επαφές

Ο Εμίρης του Κατάρ φτάνει το απόγευμα στην Κύπρο, έχοντας στις αποσκευές του ντοσιέδες για επενδύσεις σε συγκεκριμένα έργα στην Κύπρο. Μια επίσκεψη στην οποία η Κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία, αναμένοντας πως μετά από τις συζητήσεις θα είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.

Η επίσκεψη αποτελεί επισφράγισμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τη χώρα του κόλπου. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία μπήκαν οι βάσεις, πάνω στις οποίες χτίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Έτσι ο Εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Νοέμβριο στη Ντόχα.

Τότε είχε αποφασιστεί όπως διάφορα επενδυτικά ταμεία θα εξετάσουν τις προοπτικές για επενδύσεις στην Κύπρο. Με αυτό το στόχο έγιναν τους τελευταίους μήνες επαφές για επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της τεχνολογίας και του τουρισμού. Αρμόδιες πηγές δίνουν την εντύπωση πως από τις συζητήσεις προέκυψε ενδιαφέρον από πλευράς Καταριανών για μια σειρά από επενδύσεις στη χώρα μας. Τις λεπτομέρειες θα εξετάσουν οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Προεδρικό.

Πολιτική σημασία

Η επίσκεψη θεωρείται σημαντική και για τα πολιτικά ζητήματα, με έμφαση στο Μεσανατολικό και το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων μέσα από το διάλογο, ώστε να κατέβουν τα όπλα και να προκύψει μια συμφωνία ειρήνης στη βάση των δύο κρατών. Στην ατζέντα βρίσκεται και η ανθρωπιστική κρίση, με τους δύο ηγέτες να συζητούν σε βάθος την πρωτοβουλία της Κύπρου για τον ανθρωπιστικό διάδρομο της «Αμάλθειας».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για το Κυπριακό, κυρίως λόγω των άριστων σχέσεων που μοιράζονται τα τελευταία χρόνια Κατάρ και Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τον Εμίρη να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται να πειστεί η Άγκυρα να λειτουργήσει εποικοδομητικά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Το πρόγραμμα  

Συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία, ο Εμίρης φτάνει σήμερα το απόγευμα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα τον υποδεχθεί αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δύο θα έχουν μια πρώτη άτυπη συνάντηση επί τόπου.

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει αύριο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση των ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου του. Βάσει πρωτοκόλλου δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

cyprustimes.com/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα