Κλίμα φόβου στα ελληνικά πανεπιστήμια – Καταγγελίες καθηγητών και φοιτητών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Καθηγητής και φοιτητές του ΕΜΠ μιλούν για απόπειρα εκφοβισμού τους με στόχο τη ματαίωση των εκλογών

«Είναι δυνατόν να περπατάς στο πανεπιστήμιο και να κοιτάς πίσω σου με τον φόβο μήπως κάποιος σε απειλήσει;». Αγανάκτηση έκρυβε ο τόνος του κ. Σταύρου Κουρκουλή, κοσμήτορος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), όταν χθες μιλούσε στην «Κ» για τα απαράδεκτα γεγονότα –απειλές και ύβρεις κατά του ιδίου και φοιτητών– στο ΕΜΠ με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις των σχολών του ΕΜΠ. Αφορμή και όχι αιτία; «Τέτοιες συμπεριφορές ξεκίνησαν χρόνια πριν και δεν αντιμετωπίστηκαν. Η αρχή έγινε όταν οι ομάδες των φοιτητών απέκτησαν το ελεύθερο να συνδιοικούν τα πανεπιστήμια χωρίς να τηρείται ο νόμος. Τώρα προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», παρατηρεί ο κ. Κουρκουλής.

Ειδικότερα, το ΕΜΠ προκήρυξε μέσα στο 2022, όπως προβλέπει ο νόμος 4957/2022, τις εκλογές στις εννέα σχολές. Ωστόσο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους φοιτητές παρά μόνον στη ΣΕΜΦΕ. Ο λόγος του ελάχιστου ενδιαφέροντος είναι η αντίδραση μεγάλης μερίδας φοιτητικών παρατάξεων στον νόμο Κεραμέως. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν ελάχιστες υποψηφιότητες σε 5 σχολές, ενώ σε 3 σχολές καμία. Στη ΣΕΜΦΕ οι υποψηφιότητες ήταν 7. Επίσης, δεν κατέστη εφικτή η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών με τον απαραίτητο αριθμό μελών, παρά μόνο στη ΣΕΜΦΕ. Συνεπώς, εκλογές προγραμματίστηκαν για χθες μόνο στη ΣΕΜΦΕ.

Με την επανέναρξη της λειτουργίας των ΑΕΙ, την περασμένη Δευτέρα, ομάδα 100 ατόμων πήγε στο γραφείο του κ. Κουρκουλή και, όπως είπε ο ίδιος, τον καθύβρισε κυρίως για τον καθαρισμό (στις 5 Ιανουαρίου) ενός ισόγειου χώρου που επί σειράν ετών ήταν «στέκι» κατειλημμένο από φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς. «Μάρτυρες των γεγονότων της Δευτέρας ήταν πολλοί συνάδελφοι του Τομέα Μηχανικής», ανέφερε ο κ. Κουρκουλής. Την Τρίτη, επίσης 100 άτομα επανέλαβαν την ίδια παράσταση διακόπτοντας το μάθημα του καθηγητή. Ζητούσαν να μη γίνουν οι χθεσινές εκλογές. «Μάρτυρες ήταν δεκάδες σπουδαστές του γ΄ εξαμήνου, που περίμεναν να γίνει το μάθημα», σύμφωνα με τον κοσμήτορα. Καθηγητές που μίλησαν χθες στην «Κ» συνδέουν τους αντιδρώντες με συγκεκριμένη φοιτητική ομάδα που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και η οποία στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας –έγιναν και χθες στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου– καταγγέλλει τον κ. Κουρκουλή και την ηγεσία του ΕΜΠ ως «υπηρέτες της κυβέρνησης». Ωστόσο να σημειωθεί ότι ήταν σαφής και καταγεγραμμένη η αρνητική στάση των περισσότερων φοιτητικών παρατάξεων του ΕΜΠ στην προοπτική των εκλογών.

Την Τετάρτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων περικύκλωσαν υποψηφίους, απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα.

Παραίτηση υποψηφίου

Ως προς τους επτά φοιτητές που έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές, υπό το κλίμα φόβου ένας παραιτήθηκε. Οι άλλοι έξι σε ανοιχτή επιστολή τους ανέφεραν ότι «εδώ και εβδομάδες ξεκίνησε μία χυδαία προσπάθεια εκφοβισμού των υποψηφίων. Με μία συνεχόμενη κλιμάκωση της αντιδραστικότητας από “φιλικές” προτροπές απόσυρσης της υποψηφιότητας σε πιο έντονους διαπληκτισμούς με μερίδα των υποψηφίων φθάσαμε στο αποκορύφωμα την Τετάρτη 11/1/2023. Μεγάλη ομάδα μελών φοιτητικών παρατάξεων περικύκλωσε υποψηφίους, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητά τους, εξαπολύοντας ύβρεις και επιχειρώντας τον άμεσο εκφοβισμό τους με σκοπό την ανάκληση της υποψηφιότητάς τους. Τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες τρομοκρατίας και τραμπουκισμού είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να μείνουμε αμέτοχοι απέναντί τους». Κατόπιν οι έξι φοιτητές καταδίκασαν τη στάση μελών φοιτητικής παράταξης «και όποιων παρατάξεων συμβάλλουν στο “έργο τους”», όπως λένε.

Για τους προπηλακισμούς κατά του κ. Κουρκουλή η γενική συνέλευση της Σχολής ΕΜΦΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση, καταδίκασε «απερίφραστα τα γεγονότα της 10ης Ιανουαρίου 2023, κατά τα οποία ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και ελάχιστοι σπουδαστές της Σχολής ΕΜΦΕ, με επικεφαλής σπουδαστή (σημείωση: η ανακοίνωση αναφέρει το όνομα του σπουδαστή), δεν επέτρεψαν στον καθηγητή Σταύρο Κουρκουλή, και κοσμήτορα της Σχολής ΕΜΦΕ, να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο μάθημα, και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την αίθουσα. Επίσης, καταδικάζει απερίφραστα τη βάναυση και απειλητική συμπεριφορά που επέδειξαν άτομα της ομάδας αυτής, κατά την αποχώρηση του κ. Κουρκουλή από την αίθουσα διδασκαλίας, πρωτοστατούντος του σπουδαστή της ΣΕΜΦΕ (σημ.: επίσης κατονομάζουν φοιτητή), ο οποίος απείλησε τον κ. Κουρκουλή και τον εξύβρισε σκαιότατα με χυδαίες εκφράσεις. Οι συγκεκριμένες καθ’ υποτροπήν συμπεριφορές είναι απολύτως απαράδεκτες, συνιστούν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές». Αποφάσισε επίσης αναστολή λειτουργίας της σχολής για χθες και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής σε email προς τους φοιτητές του ΕΜΠ ανέφερε: «Κατά τη γνώμη μου, όταν το ΕΜΠ καταφέρει να αποκτήσει συντεταγμένη εκπροσώπηση του φοιτητικού σώματος στα όργανα διοίκησης, τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία. Αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των φοιτητών. Εύχομαι η τωρινή αδιαφορία ή απροθυμία ή διαφωνία για τη διαδικασία ή προτίμηση “ου μπλέξεις…” να παραχωρήσουν σύντομα τη θέση τους στη διαπίστωση της αναγκαιότητας για ουσιαστική εκπροσώπηση με ακαδημαϊκούς όρους. Και τότε πιθανόν να μη χρειάζεται οι εκλογές να γίνονται “υπό την σκέπη” του πρύτανη».

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για καινούργιο μας το γράφετε κύριε Λακασά;;;
    Το γνωρίζουμε και το ζούμε εδώ και σαράντα χρόνια. Εδώ ”έκανε πίσω η κυβέρνηση’ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία τα στελέχη της οποίας θα ήταν πρόβατα για σφαγή” χειμωνιάτικα και προεκλογικά.
    Αφού φοβάται -λογικά δεν έχεις αντίρρηση για τον φόβο του- το ”σινάφι” των Πανεπιστημίων τίποτε δεν θα γίνει στα Πανεπιστήμια τουλάχιστον προεκλογικά γιατί ”δίκιο είναι το δίκιο του κομματικοποιημένου και δυναμικού φοιτητή” ,του καλύτερου ψηφοφόρου των ”δημοκρατικών” δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα