Κινδυνεύει από νέα κρίση η Ελλάδα; Η «Κασσάνδρα» της Nomura απαντά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι αναλυτές του οίκου έχουν καταρτίσει τον δείκτη «Κασσάνδρα», ο οποίος υπολογίζει ποιες οικονομίες είναι ευάλωτες σε μία κρίση

Όταν η κόρη του ρώτησε τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, τι είναι η οικονομική κρίση, εκείνος της απάντησε: «Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 5-7 χρόνια».

Καθώς η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να ανακάμψει από την ύφεση του κορωνοϊού, και με κάποιες πληγές από το κραχ του 2008 να μην έχουν επουλωθεί ακόμα, η Nomura άρχισε ήδη να σκέφτεται την επόμενη κρίση.

Ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου, Rob Subbaraman, έχει καταρτίσει τον δείκτη «Κασσάνδρα», ο οποίος υπολογίζει ποιες οικονομίες είναι ευάλωτες σε μία κρίση. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μοντέλο «έδειξε» εύστοχα τα δύο τρίτα από τις 53 κρίσεις που σημειώθηκαν σε 40 οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια.

Για να προβλέψει κάποιος την επόμενη κρίση, θα πρέπει να κοιτάζει τον χρηματοοικονομικό κύκλο περισσότερο από τον επιχειρηματικό, εξηγεί η Nomura. Οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι συχνά συνδέονται με  την επιθετική ανάληψη ρίσκου και μπορεί να είναι αυτό-εκπληρούμενοι, καθώς η γρήγορη πιστωτική επέκταση ανεβάζει τις αγορές, κάτι που αυξάνει την αξία των εγγυήσεων και αυτό με τη σειρά του αυξάνει ακόμα περισσότερο την διαθεσιμότητα πιστώσεων, σημειώνει ο οίκος.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και οι αγορές τίτλων από τις κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να αφήσουν τον κόσμο ευάλωτο σε επενδυτικά ράλι, τα οποία τροφοδοτούνται από χρέη και δεν μπορούν παρά σε κάποια στιγμή να αντιστραφούν, ενδεχομένως απότομα.

Για να διαπιστώσει σε ποιες οικονομίες θα μπορούσε να «χτυπήσει» η επόμενη κρίση, η Nomura «έτρεξε» ένα μοντέλο που μετρά δείκτες όπως τα ανοικτά δάνεια και τα χρέη, οι τιμές των ακινήτων, οι τιμές των μετοχών κ.α.

Σύμφωνα με το δείκτη «Κασσάνδρα», λοιπόν, έξι οικονομίες βρίσκονται στο «κόκκινο» και άρα θεωρούνται ευάλωτες σε μία κρίση για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ταϊβάν, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

kindyneyei-apo-nea-krisi-i-ellada-i-kassandra-tis-nomura-apanta0

Όταν η Nomura «έτρεξε» ένα stress test για να βρει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από ένα επιτοκιακό σοκ, η ομάδα «υψηλού κινδύνου» παρέμεινε η ίδια, αλλά η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία άρχισαν να δείχνουν επισφαλείς.

Και όταν ο οίκος συνυπολόγισε και τον κίνδυνο ενός σοκ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, 13 αναδυόμενες οικονομίες φάνηκαν ευάλωτες.

kindyneyei-apo-nea-krisi-i-ellada-i-kassandra-tis-nomura-apanta1

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι σε όλα τα σενάρια της Nomura, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στις λίστες με τις χώρες που θεωρούνται ευάλωτες σε μία κρίση, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

moneyreview.gr 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα