Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις καταθέσεις «φωτιά» για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο 

18χρονος μιλά για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και «φωτογραφίζει» στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου».
Εξελίξεις στις έρευνες για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Ένας 18χρονος που εξετάστηκε από τους αστυνομικούς φέρεται να περιγράφει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ασέλγειας, «φωτογραφίζοντας» στέλεχος της οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναφέρεται:

«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή», αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος της προανακριτικής έρευνας περιλαμβάνει τρεις καταθέσεις από ενήλικο πρώην τρόφιμο δομής της ΜΚΟ, από έναν ανήλικο μάρτυρα αλλά και από έναν εργαζόμενο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο 18χρονος σήμερα καταγγέλλων που εξετάστηκε από τους αστυνομικούς φέρεται να περιγράφει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ασέλγειας, «φωτογραφίζοντας» στέλεχος της οργάνωσης.

Μάρτυρας σε αυτά τα περιστατικά ήταν ο ανήλικος που έδωσε κατάθεση στις αρχές, ενώ και ο εργαζόμενος φέρεται να προχώρησε σε αντίστοιχες περιγραφές για ασελγείς πράξεις σε χώρους της ΜΚΟ.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, η Εισαγγελέας Ανηλίκων θα χειριστεί πλέον την έρευνα, για την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών, για κακοποιήσεις ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου, η δικογραφία έφυγε από το τμήμα Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ανηλίκων και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στο μεταξύ, επίσης με παραγγελία του Προισταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελευθεριάνου, διενεργείται έρευνα, για να διαπιστωθεί πως διέρρευσαν οι πληροφορίες, για την υπόθεση της Κιβωτού.

Η ανάρτηση Θεοδωρικάκου

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», προχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα.
Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου.

Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια.

Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη.

Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Τι λέει για όλα αυτά ο πατέρας Αντώνιος

«Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση του γονιού τους», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες ο ιδρυτής του φορέα, πατέρας Αντώνιος.

«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονιά στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Αυτό όμως που μπορώ να σας πω όμως είναι το εξής. Σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει. Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα που ξέρουμε. Είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό πρωτίστως είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».

«Δεν ξέρετε σε ποιον αναφέρεται;» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε: «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι».

«Μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Έχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Έγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι’ αυτό και απομακρύνθηκε», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν γνωρίζει ποια είναι τα παιδιά που καταγγέλλουν, σημείωσε: «Πάει το μυαλό μου σε κάποια από τα παιδιά που ενηλικιώθηκαν και έφυγαν. Βάσει των στοιχείων».

Πώς μια «υπεράνω πάσης υποψίας» οργάνωση βούτηξε στα σκάνδαλα και τις καταγγελίες

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά την καταγγελία ενός 19χρονου στον Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικό ξυλοδαρμού και σεξουαλική παρενόχληση στη δομή του Βόλου όταν ήταν 15 χρονών, που ξετύλιξε το «κουβάρι» και για άλλες υποθέσεις.

Η οργάνωση με την πλούσια φιλανθρωπική δράση και στόχο την ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο βρέθηκε ξαφνικά στη δίνη αποκαλύψεων για συστηματικά κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ασελγούσε σε βάρος του για 2 χρόνια

Ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ένας ενήλικος σήμερα, πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού». Ο εφιάλτης που περιγράφει, ξεκινά από τα 15 του χρονια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης και εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο, τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειας του. Παράλληλα όπως είπε, του έδινε χρήματα, του αγόραζε ακριβά παπούτσια και… iphone. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός, που κατήγγειλε περιστατικά τόσο στη δομή του Βόλου, όσο και της Καλαμάτας, φέρεται να έδωσε λίστα και με άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα του ίδιου προσώπου.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

«… είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις αρχές. Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτηση του, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν», ανέφεραν σε ανακοίνωση απάντηση, οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου», σημειώνοντας παράλληλα ότι:

«Κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων».

Αναφορικά με την απόλυσή ο οργανισμός ξεκαθάρισε στην ανακοίνωση του πως: «είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς», προσθέτοντας ότι «είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του».

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών και την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε στο «πάγωμα» της παραχώρησης χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», που είχε περιληφθεί σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. «Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/172899/kivotos-tou-kosmou-katathesi-fotia-gia-stelexos-tis-organosis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα