Κατασχέθηκε η εφημερίδα Sobesednik της Μόσχας με τον Ναβάλνι στο εξώφυλλο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Sobesednik (Συνομιλητής) της Μόσχας κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου 2024 με μια πρωτοσέλιδη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Ναβάλνι με τη λεζάντα: “…αλλά υπάρχει ελπίδα!”. Και κατασχέθηκε αμέσως

[Τελικά, υπάρχουν ακόμη δημοσιογράφοι]

JERUSALEM POST

Από το REUTERS

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

https://www.jpost.com/international/article-789008

ΜΕΤΑ τον θάνατο στη φυλακή του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, διαδηλωτές κρατούν πλακάτ έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, την περασμένη εβδομάδα.(πίστωση φωτογραφίας: ERIC MARMOR/FLASH90)

Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Μόσχας Sobesednik (Συνομιλητής) αφιέρωσε την πρώτη σελίδα της στις 20 Φεβρουαρίου 2024 στον θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, στις 16/2/2024), συμπεριλαμβάνοντας στις εσωτερικές σελίδες της μια μακρά νεκρολογία και κάλυψη αυθόρμητων αγρυπνιών που έγιναν προς τιμήν του σε όλη τη Μόσχα. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της έντυπης έκδοσής της κατασχέθηκε.

Αυτό αποτέλεσε μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα περισσότερα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είτε αγνόησαν είτε έκαναν μόνο σύντομη αναφορά στον ξαφνικό θάνατο του Ναβάλνι σε μια ποινική αποικία της Αρκτικής.

Εξηγώντας την επίμαχη απόφαση

Ο αρχισυντάκτης του Sobesednik, Όλεγκ Ρολντουγκίν, σε συνέντευξή του στο Reuters τη Δευτέρα, είπε ότι η εφημερίδα είχε δίκιο να βάλει στο εξώφυλλο τον Ναβάλνι, δεδομένης της φήμης του πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Λουλούδια και μια φωτογραφία του αείμνηστου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχουν μείνει έξω από τη ρωσική πρεσβεία μετά το θάνατό του, στο Βερολίνο, Γερμανία, 18 Φεβρουαρίου 2024 (credit: ANNEGET HILSE/REUTERS)

«Υπήρξε ένα δελτίο ειδήσεων – ένας άνθρωπος που ήταν γνωστός και αρκετά ισχυρός είχε πεθάνει. Ως εκ τούτου, κάναμε την κανονική μας δημοσιογραφική δουλειά, την οποία έπρεπε να κάνουν οι συνάδελφοί μας», είπε ο Roldugin στα γραφεία της εφημερίδας στη Μόσχα.

Λίγο μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας στα περίπτερα της Μόσχας, «όλα σχεδόν τα αντίτυπα κατασχέθηκαν, χωρίς καμία νομική αιτιολόγηση», είπε ο Roldugin, ο οποίος ηγείται της εφημερίδας από το 2021. Δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για τις οικονομικές απώλειες, αλλά είπε ότι η εφημερίδα έχει κυκλοφορία περίπου 154.000 .

Υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει περιορίσει την ελευθερία του Τύπου, κλείνοντας ουσιαστικά όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ή αναγκάζοντάς τα να εξοριστούν και επιβάλλοντας σε όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να ευθυγραμμιστούν με την κυβερνητική γραμμή.

Ο θάνατος του Ναβάλνι στέρησε την ετερόκλητη ρωσική αντιπολίτευση από τον πιο χαρισματικό και θαρραλέο ηγέτη της και οδήγησε σε απόγνωση τους υποστηρικτές του στο εξωτερικό και στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, όπου ο Ναβάλνι το 2013 ήρθε δεύτερος στις δημαρχιακές εκλογές..

Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά. Η κηδεία του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να γίνει στη Μόσχα.

Η εφημερίδα Sobesednik που ιδρύθηκε στην Μόσχα το 1984, και επικεντρώνεται στην κάλυψη της κοινωνίας και της πολιτικής με φιλελεύθερη τάση, στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει αρκετές συνεντεύξεις με τον Ναβάλνι. Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης του Διαδικτύου έκλεισε τον ιστότοπό της μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (2022), αλλά η εφημερίδα προσπάθησε να δημιουργήσει νέους ιστότοπους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αναγνώστες εντός της Ρωσίας.

«Ουσιαστικά παραμένουμε η τελευταία έντυπη εφημερίδα στη Ρωσία που ασχολείται με τη δημοσιογραφία, όχι με την πολιτική», είπε ο Ρόλντουγκιν.

Προς το παρόν, ο Roldugin λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τους διανομείς, αλλά η εφημερίδα είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή περαιτέρω καταστολή και η διαφήμιση παρέμεινε δύσκολη, καθώς δεν λειτουργεί ιστότοπός της στη Ρωσία.

Μεταξύ των αναγνωστών, ωστόσο, είπε ότι η εφημερίδα είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Όταν η είδηση ​​της κατάσχεσής του άρχισε να κυκλοφορεί στη Μόσχα, ο Roldugin είπε ότι έλαβε «πολλές» κλήσεις που ζητούσαν επιπλέον αντίγραφα. «Όλοι παρατήρησαν αμέσως, τόσο το εξώφυλλο όσο και το κείμενο».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα