Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει συχνά τη μεγάλη του αγωνία για την «ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία» , κάνοντας και προτάσεις…Δεν μπορεί να είναι «πολυδιασπασμένη» μας είπε…Έχει αναφερθεί κάμποσες φορές και στον «ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό θόλο», που όπως γράψαμε φαίνεται ότι είναι ένα σχέδιο της γερμανικής Rheinmetall .
Όλα αυτά δεν θα απασχολούσαν αν δεν υπήρχε η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία! Μια αδιαφορία που εκδηλώνεται με τρόπο εξοργιστικό στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε τεράστιες ανάγκες παραγωγής οβίδων. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, αλλά με ενέργειες και παραλείψεις της έδωσε το έργο των ΕΑΣ σε ξένες εταιρείες! Ποιος θα δώσει εξηγήσεις γι΄ αυτές τις αποφάσεις;
Στην ιιστοσελίδα neostrategy.gr υπάρχει ένα χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στα ΕΑΣ.
Γράφουν:
Σε σκάνδαλο εξελίσσεται η κυβερνητικη μεθόδευση για εκχώρηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στην τσεχική εταιρεία, CSG, η οποία έχει αναλάβει «εργολαβικά» στην ΕΕ την παραλαβή, επιδιορθώσεις, κατασκευή, και στη συνέχεια την προμήθεια της Ουκρανίας με οβίδες πυροβολικού, ως επί το πλείστον των 155 mm.
Η πρωτοφανής απραξία της κυβέρνησης εδώ και χρόνια, σε σημείο εγκληματικής αδιαφορίας, ως προς τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, κατέστησαν -και- τα ΕΑΣ φτωχό συγγενή των Τσέχων. Στο μεταξύ, ενώ, εδώ και πάνω από δύο χρόνια μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, και όλα έδειχναν ότι θα πέσει «χοντρό χρήμα» στο σφαγείο του πολέμου, με κερδισμένες τις πολεμικές βιομηχανίες παγκοσμίως, η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε καν να εκσυγχρονίσει έστω και μια βίδα στα ΕΑΣ, ή τουλάχιστον -τα τελευταία χρόνια- να θέσει κομμάτια της εταιρείας σε λειτουργία.
Ευρω-μπανανία
Ετσι, τώρα εκχώρησε έναντι πινακίου φακής ένα από τα εναπομείναντα «ασημικά» της χώρας. Ως γνωστόν, δίδεται το 49% των ΕΑΣ και το management, έναντι 60 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 45% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με τόσα χρήματα δεν αγοράσει κανείς ούτε μεγάλο συνεργείο, όχι πολεμική βιομηχανία. Κοντολογίς, οι Τσέχοι, πρακτικά δεν βάζουν ευρώ από την τσέπη τους. Πόσο μάλλον, που το πρόγραμμα προμήθειας της Ουκρανίας με πυρομαχικά χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ.
Ουσιαστικά, η κυβερνητική αδιαφορία οδήγησε την ΕΑΣ να είναι «γιουσουφάκι» ξένων εταιρειών, τη στιγμή που, εν μέσω μεγάλων πολέμων που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, θα μπορούσε να δουλεύει φουλ τις μηχανές της. Κατά τα λοιπά, το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Αμυνας κόπτονται δήθεν για την «ανάκαμψη» των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας μας, και αποδύονται σε κροκοδείλια δάκρυα επειδή η γειτονική Τουρκία αναπτύσσει δική της πολεμική βιομηχανία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ήδη έχει πλασσαριστεί δυνατά στις διαδικασίες προμήθειας οβίδων για την Ουκρανία.
Παγκόσμιο πάρτι τιμών
Η απαξίωση της ελληνικής βιομηχανίας σημειώνεται τη στιγμή που έχει στηθεί παγκόσμιο πάρτι αύξησης των τιμών των πυρομαχικών, τόσο των καινούργιων όσο και των παλαιών, ενώ ανοίγει το ένα εργοστάσιο οβίδων μετά το άλλο.
Το δηλώνει ευθαρσώς ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της τσεχικής εταιρείας, CSG, Μιχάλ Στρναντ, ο οποίος, μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα παρτίδων, σημαίνει ότι οι μισές οβίδες που έχουν συγκεντρωθεί, δεν μπορούν να σταλούν στα πεδία των μαχών, στην Ουκρανία, τόσο γρήγορα όσο είχε προγραμματιστεί.
Ο ίδιος, αφού υποστήριξε ότι θα αρχίσει να τροφοδοτεί το Κίεβο τον Ιούνιο, σημείωσε ότι περίπου το 50% των κομματιών των οβίδων που αγόρασε η εταιρεία του για λογαριασμό της τσεχικής κυβέρνησης από χώρες, όπως η Αφρική και η Ασία, δεν είναι αρκετά καλά για να σταλούν στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετη επεξεργασία.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, κάθε εβδομάδα οι τιμές ανεβαίνουν. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, πρόσθεσε, οδήγησε στην αύξηση των τιμών για πυρομαχικά, τα οποία θα αγοράζονταν εκτός ΕΕ, δεδομένου ότι στην Ευρώπη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αποθέματα.
Είπε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πυρομαχικών έχουν ήδη παραγγελίες για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση να έληγε η σύγκρουση στην Ουκρανία σήμερα, είπε, θα έχουμε έναν τεράστιο όγκο εργασιών μπροστά μας διότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών του ΝΑΤΟ.
Ως γνωστόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι 15 χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συνεισφέρει 1,6 δισ. ευρώ στην «τσεχική πρωτοβουλία», η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, και αποσκοπεί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με 1,5 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, εικάζεται ότι, εκτός των άλλων χωρών, προμηθεύτριες οβίδων είναι το Μαρόκο ή η Ινδονησία, όπου λειτουργούν οι θυγατρικές της CSG, καθώς και οι Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Τουρκία, και Πακιστάν.
Σκανδαλώδης απάθεια
Ενώ, λοιπόν, οι πολεμικές βιομηχανίες, παγκοσμίως, κάνουν πάρτι το λιγότερο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων (όχι μόνο για οβίδες), η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει τα ΕΑΣ σε παρακατιανό των Τσέχων. Ενώ βρέχει δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρατάει ομπρέλα.
Να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2021 η κυβέρνηση παρουσίασε αιφνιδιαστικά σχέδιο μεταφοράς υπουργείων και της προεδρίας της κυβέρνησης στο συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων εργοστάσιο των ΕΑΣ, στον Υμηττό, χωρίς καν να ενδιαφερθεί και να σχεδιάσει πως και που θα μεταφέρονταν οι υποδομές για την παραγωγή πυρομαχικών.
Αλλά και τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε και τότε κούνησε το δακτυλάκι της. Κι’ έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε. Τόσο «μεγαλόπνοη» είναι η πολιτική της για την «ανασυγκρότηση» της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Τα πουλάνε για παλιοσίδερα
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία από την παραγωγή νέων ή ακόμα και από τις «πωλήσεις» παλαιών πυρομαχικών. Αντί να τα στέλνει στην Τσεχία ή να τα πουλάει στις ΗΠΑ για περαιτέρω επεξεργασία τους, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό τα ΕΑΣ ή άλλες εγχώριες εταιρείες. Ούτε καν αυτό μπορεί να πράξει.
Οπως υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, η Ελλάδα «δεν δίδει κάτι απευθείας στην Ουκρανία ποτέ (σ.σ. έχει δώσει, βέβαια, και συνεχίζει να δίνει). Η χώρα πωλεί πεπαλαιωμένο υλικό στην Τσεχία και στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι γνωστό. Στέλνει στρατιωτικό υλικό διότι τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο εξοπλιστικό Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για λήξαν υλικό, του οποίου και μόνον η καταστροφή θα υπερέβαινε σε κόστος τα 100.000.000 ευρώ».
Τώρα, λοιπόν, τι κάνουν οι Τσέχοι; Παίρνουν -και- αυτό το λήξαν υλικό, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της CSG χαρακτηρίζει ως προβληματικό, και θησαυρίζουν. Κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνεται εντός της Ελλάδος. Κι’ όλα αυτά σε βάρος της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία έχει αφεθεί να καταρρεύσει, και τώρα της δίνουν μερικές ασπιρίνες δήθεν για να γιάνει. «Εθνική» πολεμική βιομηχανία, δηλαδή, δίχως μέλλον.
Χρυσοφόρες μπίζνες ΗΠΑ – Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, ανεβαίνει ο εξοπλιστικός πυρετός παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους New York Times, το Πεντάγωνο ήδη ανοίγει νέο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών – οβίδων για να προμηθεύει την Ουκρανία, στο Μέσκιτ του Τέξας. Εκεί, σύντομα θα παράγονται 30.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα. Σχεδόν οι διπλάσιες ποσότητες σε σχέση με την τρέχουσα αμερικανική παραγωγή. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μέχρι το τέλος του 2025, θα παράγει περί το 30% όλων των οβίδων 155 mm που φτιάχνονται στις ΗΠΑ.
Περιπου πριν από ένα χρόνο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η περιοχή ήταν απλά ένα χωράφι. Ομως, χάρις στα εκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, τη συμβολή της τουρκικής εταιρείας, Repcon, η αμερικανική εταιρεία, General Dynamics, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, κατάφερε να ανοίξει τις εγκαταστάσεις 10 μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του.
Εδώ, γράφουν οι New York Times, στο πρώτο μεγάλο εργοστάσιο όπλων του Πενταγώνου που φτιάχτηκε μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, Τούρκοι εργάτες με πορτοκαλί κράνη ανοίγουν τα ξύλινα κιβώτια που πάνω τους είναι τυπωμένη η ονομασία Repkon, μια αμυντική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, και συναρμολογούν ρομπότ και τόρνους που ελέγχονται μέσω υπολογιστών. Η τουρκική εταιρεία, δηλαδή, στήνει τη γραμμή παραγωγής.
Ταυτόχρονα, αναζητωντας τρόπους αύξησης της παραγωγής πυρομαχικών στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον, γράφει το Bloomberg, κτύπησε την πόρτα της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ, όχι μόνο διαπραγματεύονται με την Άγκυρα να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών εντός των ΗΠΑ, αλλά αγοράζουν και οβίδες 155 χιλιοστών για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα, τα οποία εξαντλήθηκαν κυρίως λόγω της βοήθειας προς το Κίεβο. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο αγόρασε 116 χιλιάδες οβίδες από την τουρκική εταιρεία, Arca Defense, τα οποία θα παραδοθούν φέτος.
Ενα εκατομμύριο οβίδες
Συνολικά, αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος, για να προμηθεύσει το ουκρανικό πυροβολικό με πυρομαχικά, πέρυσι το Πεντάγωνο σχεδίασε την παραγωγή 100.000 βλημάτων το μήνα μέχρι το τέλος του 2025.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Κίεβο με περισσότερες από τρία εκατομμύρια οβίδες των 155 mm, σύμφωνα με τον Ουΐλιαμ Λαπλάντ, αρμόδιο αξιωματικό του Πενταγώνου για τις προμήθειες. «Ας υποθέσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο, ΗΠΑ και Ευρώπη θα παράγουν ή θα αγοράσουν, η κάθε πλευρά, περισσότερες από ένα εκατομμύριο οβίδες. Και πάλι είναι λιγότερες από αυτες που θα παράξει φέτος η Ρωσία», λέγει ο ίδιος.
Είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία «μπίζνα» προς όφελος των πολεμικών βιομηχανιών. Κάτι που δείχνει ότι, και να τελείωνε ο πόλεμος αύριο, η παραγωγή -για την «επόμενη ημέρα» -όποια κι’ αν θα είναι για την Ουκρανία- θα συνεχιστεί. Και όμως, η Ελλάδα (και τα ΕΑΣ) είναι παντελώς εκτός νυμφώνος.
Αμερικανο-τσεχικές μπίζνες
Η τσεχική εταιρεία, CSG, βλέποντας ορθάνοιχτο το παράθυρο ευκαιρίας για τεράστια κέρδη, έχει βάλει φουλ τις μηχανές της. Τόσο στην Ευρώπη και τον ονομαζόμενο Τρίτο Κόσμο, όσο και στις ΗΠΑ.
Προ μηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού παραρτήματος της CSG, Ντέιβιντ Στέπαν, διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς ότι η CSG έχει «δεσμευτεί δημόσια να διατηρήσει την παραγωγή της στις ΗΠΑ». Τα είπε αυτά, επειδή η εταιρεία του ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών για κατηγορίες ότι έχει «παρτίδες με τον Πούτιν».
Οταν ερωτήθη σχετικά, ο ιδιοκτήτης της CSG, Μιχάλ Στρναντ, απάντησε ότι η εταιρεία του είναι ένας σημαντικός προμηθευτής χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι «δεν είχε ποτέ δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν». Εχει κάνει μόνο εξαγωγές άλλων, μη στρατιωτικών, ειδών στη Ρωσία, ενώ ουδέποτε παραβίασε το εμπάργκο και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Παρτίδες με το Αζερμπαϊτζάν
Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θυγατρική της CSG προμήθευε με ραντάρ τους Κινέζους και, όταν ο πατέρας του Μιχάλ Στρναντ, Γιαροσλάβ Στρναντ, διοικούσε την Excalibur Army (κομμάτι της CSG), η εταιρεία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.
Ως γνωστόν, το Μπακού κάθε άλλο παρά φιλικά διάκειται ειδικά προς την Κύπρο, ενώ συντάσσεται με την τουρκική γραμμή, η οποία προωθεί την γιαλαντζί αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων από το Μπακού. Επιπλέον, ο ίδιος ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, προ ετών προσέβαλε (πολιτικά, διπλωματικά) δημόσια τον τότε Ελληνα πρέσβη στο Μπακού. Η, δε, Τουρκία ανοικτά ενίσχυσε το Αζερμπαϊτζάν στους δύο τελευταίους πολέμους του με την Αρμενία. Αραγε, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της αυτούς τους παράγοντες, παραδίδοντας τα ΕΑΣ στους Τσέχους;
Πανευρωπαϊκό επισκευαστικό κέντρο
Πάντως, η εταιρεία, Czechoslovak Group (CSG), και το εργοστάσιό της στο Στέρνμπεργκ, λειτουργούν ως κατασκευαστές και κέντρο προμηθειών πυρομαχικών, παράγουν συστήματα αεράμυνας και οχήματα, ενώ αγοράζουν άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και βλήματα από όλο τον κόσμο, τα οποία υφίστανται μετατροπές και τα στέλνουν στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο του 2024 έγινε γνωστό ότι η Ολλανδία και η εταιρεία Excalibur Army βρίσκονται σε συνεννοήσεις για την προμήθεια 800 χιλιάδων οβίδων 155 mm.
https://www.militaire.gr/eas-pyromahika-tsehia-oukrania/