Οι ΗΠΑ βοηθούν την Τουρκία να κατέχει την Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

7 Μαρτίου 2024

Michael Rubin

Παρά την τελευταία προσπάθεια του γερουσιαστή Rand Paul (R-KY), η Γερουσία απέτυχε να εμποδίσει την πώληση των αναβαθμισμένων F-16 και νέων F-16 στην Τουρκία από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος φαντάζεται την πώληση τόσο ως παρηγορητικό έπαθλο αφότου η Τουρκία έχασε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter όσο και ως ανταμοιβή για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ήρε το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας παραμένει κακή πολιτική για τρεις λόγους:

Πρώτον, παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για το αντίθετο, τα F-16 κάνουν ελάχιστα για να ενισχύσουν τον ρόλο της Τουρκίας στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, οι επανειλημμένες απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα και η άρνηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο προκαλούν την αίσθηση ότι τα F-16 θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ.

Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΘΑ ΒΑΨΕΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τα F-16, ΚΑΘΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΖΙΝΤΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ, Ή ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ.

Δεύτερον, η Τουρκία επιδιώκει ανοιχτά να οικοδομήσει τη δική της στρατιωτική βιομηχανία. Η παροχή προηγμένων τζετ και αναβαθμίσεων απλώς λειτουργεί ως καταλύτης γι αυτόν τον στόχο σε βάρος της αμερικανικής βιομηχανίας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Τέλος, η υποχώρηση στον εκβιασμό του Ερντογάν ενθαρρύνει μόνο μελλοντικούς εκβιασμούς.

Ο Μπάιντεν θα έχει αίμα στα χέρια του για τη συμφωνία για τα F-16, καθώς ο Ερντογάν είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά αεροσκάφη κατά των Γεζίντι και των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ ή εναντίον των Αρμενίων, εάν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ ανταποκριθεί στις απειλές του για εξάλειψη της Αρμενίας. στο σύνολο της.

Το Κογκρέσο, ωστόσο, δεν είναι χωρίς διέξοδο. Καθώς το Κογκρέσο αρχίζει να συζητά για τις πιστώσεις, είναι λογικό για τους πιστωτές να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη βοήθεια και τις στρατιωτικές μεταφορές των ΗΠΑ στην Τουρκία. Τέτοια ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ιδιωτών, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια στη νομοθεσία μέσω των πιστώσεων.

Για παράδειγμα, το Κογκρέσο μπορεί να απαιτήσει από το Υπουργείο Άμυνας να αναφερθεί δημόσια την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να καθορίσει τον βαθμό στον οποίο η Τουρκία ενσωματώνει λογισμικό των ΗΠΑ ή άλλα προϊόντα στις στρατιωτικές της πλατφόρμες. Το Πεντάγωνο μπορεί να αξιολογήσει οικονομικά τις παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να αφαιρεθεί αυτό το ποσό από τη μελλοντική βοήθεια προς την Τουρκία, εταίρο στο ΝΑΤΟ ή όχι. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις μελλοντικές τουρκικές πωλήσεις όπλων σε τρίτες χώρες από το ποσό της βοήθειας που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.

Ομοίως, καθώς τα χρήματα είναι ανταλλάξιμα, η Επιτροπή Πιστώεων του Κογκρέσου μπορεί να απαιτήσει από το Πεντάγωνο ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπολογίσει το κόστος της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία σχεδόν μισό αιώνα, ειδικά τώρα που η Τουρκία διπλασιάζει τις κατασχεθείσες κυπριακές μη στρατιωτικές υποδομές προκειμένου να χτίσει μια βάση drones για να απειλήσει το Ισραήλ και τη ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες στο νησί. Οι οικονομικοί αναλυτές μπορεί να εκτιμήσουν τη δαπάνη που αντιπροσωπεύει καθώς και τα έξοδα μεταφοράς αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων εποίκων και στη συνέχεια να αφαιρέσουν αυτό το ποσό από οποιαδήποτε βοήθεια προς την Τουρκία και να εκτρέψουν το ίδιο ποσό στην κυπριακή κυβέρνηση για να το διανείμει στους ιδιοκτήτες των παράνομα κατασχεθέντων περιουσιών.

Ο BIDEN ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΚΡΑΓΙΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙ. ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Η ίδια λογική ισχύει και για τις κουρδικές συνοικίες στη βόρεια Συρία που η Τουρκία έχει καταλάβει και προκαλέσει εθνοκάθαρση, καθώς και για τα διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές που η Τουρκία έχει βομβαρδίσει εντός των ελεγχόμενων από τους Κούρδους τομείς της Συρίας, ειδικά καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποσπά την προσοχή της περιοχής. Η ανατροπή της κατοχής αυτών των ζωνών από την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου του στόχου της Άγκυρας να απαιτήσει δημοψήφισμα για να ενταχθούν στην Τουρκία, όπως συνέβη το 1939 με τη συριακή συνοικία Χατάι.

Η Τουρκία διατηρεί επίσης αρκετές δεκάδες βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, πολλές από τις οποίες παρακολουθούν και τρομοκρατούν τον τοπικό κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ. Το κόστος αυτών θα πρέπει να καθοριστεί και να δημοσιοποιηθεί, για να αφαιρεθεί από τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και έτσι το κοινό γνωρίζει το κόστος του αυτοκρατορικού σχεδίου της Τουρκίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ φυλάκισε τον οικονομολόγο και ακτιβιστή της δημοκρατίας Gubad Ibadoghlu, επειδή δημοσιοποίησε τις διεφθαρμένες συμβάσεις που κέρδισαν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του για την κατασκευή έργων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την εθνοκάθαρση του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού της περιοχής. Η Επιτροπή του Κογκρέσου θα πρέπει να απαιτήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει τέτοιες συμβάσεις, ώστε το Κογκρέσο να μπορεί να αφαιρέσει το προσωπικό κέρδος του Ερντογάν από την αμερικανική βοήθεια.

Την τελευταία δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Τουρκία περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε βοήθεια, χωρίς να περιλαμβάνεται η στρατιωτική βοήθεια που είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Μπάιντεν μπορεί να λέει ότι ο Ερντογάν είναι σύμμαχος, αλλά αυτό είναι απλώς σαν να βάζεις κραγιόν σε ένα γουρούνι. Το Κογκρέσο δεν χρειάζεται να προχωρήσει, ειδικά όταν η πολιτική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία χειροτερεύει αντί να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

*Ο Michael Rubin είναι διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute

https://www.meforum.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα