Σήμερα, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ, κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη «επείγουσας» διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για την πλήρωση του φράγματος της Αναγέννησης και τους κανόνες λειτουργίας του.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία, ο Αλ Σίσι και ο Άμπι Αχμέντ συζήτησαν τρόπους για να ξεπεραστεί το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας.

Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν επείγουσες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν σχετικά με την πλήρωση του φράγματος της Αναγέννησης και τους κανόνες λειτουργίας του.

Τονίστηκε η δέσμευση της Αιθιοπίας να μην προκαλέσει καμία απτή βλάβη στην Αίγυπτο και το Σουδάν κατά την πλήρωση του φράγματος κατά το υδρολογικό έτος 2023-2024, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες των δύο χωρών σε νερό.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η βούληση των δύο ηγετών για ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, με τρόπο που προάγει τα κοινά συμφέροντα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια η Αίγυπτος και η Αιθιοπία υποφέρουν από διαμάχη για την κατασκευή του φράγματος της Αναγέννησης και το Κάιρο και το Χαρτούμ έχουν επανειλημμένα καλέσει την Αιθιοπία να σταματήσει να γεμίζει τη δεξαμενή του φράγματος εν αναμονή μιας δεσμευτικής τριμερούς συμφωνίας που καθορίζει τις μεθόδους λειτουργίας το φράγμα, που είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική.

Η Αίγυπτος, η οποία εξαρτάται κατά 97% από το νερό του Νείλου για να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό, θεωρεί το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης «υπαρξιακή» απειλή για αυτήν, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Κατέληξαν σε συμφωνία Αίγυπτος και Αιθιοπία για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης