Κατά της εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο της Γάζας πρώην Ιρανοί αξιωματούχοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ρουχανί (αριστερά) και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο πρώην Πρόεδρος και ο πρώην ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας προειδοποιούν για την εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση στη Γάζα

Ορισμένοι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί υποστηρίζουν την ανάμειξη στον πόλεμο της Γάζας παρά τις προειδοποιήσεις από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανώτερους πολιτικούς στην Τεχεράνη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ (2013-2021) δήλωσε στον κεντρώο ειδησεογραφικό ιστότοπο Entekhab ότι «η αντίθεση στα εθνικά συμφέροντα είναι στη φύση ορισμένων από τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν». Νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι οι σκληροπυρηνικοί έστειλαν επιστολές στον Χαμενεΐ για να τον ενθαρρύνουν να παρέμβει στον πόλεμο της Γάζας.

Ο Ζαρίφ ανέφερε  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “Σε πολλές συνεντεύξεις την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησα να εξηγήσω τους πολεμοχαρείς στόχους του Ισραήλ και την απάνθρωπη μεταχείριση των Παλαιστινίων, τα τελευταία 70 χρόνια. Δυστυχώς, ορισμένες από τις δηλώσεις μου κατακερματίστηκαν πριν από τη δημοσίευση και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά. Πολλές φορές, οι σκληροπυρηνικοί χρησιμοποίησαν τις δηλώσεις μου για να προωθήσουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι».

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιογράφος Sara Massoumi ήταν η πρώτη που ανέφερε την ομιλία του Ζαρίφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με πολιτικούς  μεταρρυθμιστές στην Τεχεράνη. Η Massoumi πρόσθεσε  ότι ο Ζαρίφ υποστήριξε : “Εάν το Ιράν συρθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε κανέναν από τους κρατικούς αξιωματούχους του Ιράν! Οι βόμβες θα πέσουν στον λαό”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο Ζαρίφ ρώτησε: “Μέχρι στιγμής ποιος έχει υποφέρει από τις κυρώσεις; Αυτοί που βγάζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια ή οι φτωχοί άνθρωποι;”

Ο Ζαρίφ δημοσίευσε ένα βίντεο με τη δήλωσή του στο YouTube και στο X και κάλεσε τους θεατές να αντιληφθούν  μόνοι τους, ότι όσοι τον κατηγορούν ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Παλαιστίνιους έκαναν λάθος ή είναι προκατειλημμένοι στην κρίση τους. Επανέλαβε επίσης, την έκκλησή του για ισλαμική και εθνική αλληλεγγύη για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Παρόλα αυτά, οι επικριτές του συνέχισαν να του επιτίθενται στα social media. “Συγχαρητήρια κύριε Ζαρίφ! Το βίντεο κλιπ σας χρησιμοποιείται από ισραηλινά και ευρωπαϊκά κανάλια με τη λεζάντα “Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστηρίζει  ότι η Γάζα δεν έχει καμία σχέση με το Ιράν”. Για άλλη μια φορά μαχαιρώσατε το Ιράν ανάμεσα στις ομάδες και τις χώρες της Αντίστασης».

Ο Ζαρίφ, σε απάντησή του δήλωσε στην Entekhab ότι οι κατηγορίες ήταν μέρος μιας προσπάθειας φατριακής πόλωσης για να δηλητηριάσει τη διάθεση της κοινωνίας.” Ο Ζαρίφ είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη στο Telegram ότι “το Ισραήλ ονειρεύεται να εμπλέξει το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ στον πόλεμο στη Γάζα.”

Σε άλλη δήλωση, ο Ζαρίφ κατηγόρησε τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς ότι ενισχύουν την ιρανοφοβία και την ισλαμοφοβία στον κόσμο με τη συμπεριφορά τους. Πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει εξαλειφθεί από τη διεθνή σκηνή καθώς πολλές μεγάλες δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλακούν με την Τεχεράνη. Πρόσθεσε ότι κανένας από τους ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες, ιδιαίτερα η Ρωσία δεν θέλει το Ιράν να μπορεί να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Αναφέρθηκε περαιτέρω στη διαμάχη σχετικά με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απογοήτευσε το Ιράν παίρνοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τεχεράνη και στη συνέχεια αποκάλυψε τη συμμετοχή του Ιράν στον πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ροχανί (2013-2021) είχε επίσης προειδοποιήσει κατά της εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Ο Ροχανί αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο ρόλος του καθεστώτος στην ανάφλεξη της σύγκρουσης έθετε το Ιράν σε κίνδυνο. Τόνισε τις πιθανές συνέπειες της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής του μέσω πληρεξουσίων, προειδοποιώντας ότι «ένα λάθος, μια λανθασμένη απόφαση ή μια ανακριβής ενέργεια θα μπορούσε να σύρει τις φλόγες του πολέμου προς το μέρος μας».

https://www.iranintl.com/en/202311145946

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα