Καμία πρόοδος στη συμφωνία για τους ομήρους, ωστόσο το Ισραήλ υπερτονίζει τις (υποτιθέμενες) συνομιλίες για να περιορίσει τη δημόσια πίεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Jonathan Lis (Haaretz)

 Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη φανερώσει το τίμημα που είναι διατεθειμένο να πληρώσει για την απελευθέρωση ομήρων, αλλά, προκειμένου να ενθαρρύνει τη Χαμάς, λέγεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σχετικά μακράς κατάπαυσης πυρός.

Δεν υπάρχει ακόμη περίγραμμα των συνομιλιών, ωστόσο “όλοι περιμένουν τη Χαμάς”, αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Οι συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν βρίσκονται σε καθόλου ώριμο στάδιο. Ο επικεφαλής της Mossad, Barnea, και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, al- Thani, πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις, ωστόσο η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται τους προαπαιτούμενους όρους του Ισραήλ, ενώ, εξ όσων είναι μέχρι στιγμής γνωστά, δεν έχει παρουσιάσει δικές της προτάσεις για συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Haniyeh, μετέβη σήμερα στο Κάιρο για «εντατικές συνομιλίες», σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για νέα κατάπαυση πυρός, με Αιγυπτίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ελλείψει προόδου, το Ισραήλ υπερτονίζει το ζήτημα, προκειμένου να δώσει την εντύπωση στις οικογένειες των ομήρων ότι ο πρωθυπουργός και το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των συγγενών τους το συντομότερο δυνατό.

Περαιτέρω, τόσο ο Πρόεδρος Herzog όσο κι ο αδερφός του, Πρέσβυς του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Mike Herzog, δήλωσαν δημοσίως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση των μαχών, ενώ ξένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δείξει ευελιξία αναφορικά με τη διάρκεια της παύσης.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, David Ignatius, έγραψε χθες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια παύση δύο εβδομάδων, ακολουθούμενη από σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων του από τη βόρεια Γάζα. Κατά τον Ignatius, η ισραηλινή ηγεσία γνωρίζει ότι οι ΙΕΔ πρέπει να περάσουν προσεχώς σε ένα νέο στάδιο της σύγκρουσης, κυρίως για να επιτρέψουν στους εφέδρους να εγκαταλείψουν τις πρώτες γραμμές της μάχης και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Η Χαμάς έχει, κατ’ αρχάς, εκφράσει συμφωνία στην προοπτική μιας ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων “all for all”, που θα περιελάμβανε παύση των εχθροπραξιών. Κεκλεισμένων των θυρών, η θέση του Ισραήλ εμφανίζεται εδώ και καιρό συνεπής: απαιτεί επανέναρξη της ανθρωπιστικής συμφωνίας από το σημείο που διεκόπη η προηγούμενη και απελευθέρωση μιας ομάδας περίπου 40 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που δεν απελευθερώθηκαν στην προηγούμενη συμφωνία καθώς και ηλικιωμένων και αρρώστων.

Το Ισραήλ, απ’ την πλευρά του, έχει επίσης ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη ότι, αντίθετα με τις απαιτήσεις της Χαμάς, μια τέτοια συμφωνία δε θα οδηγούσε σε διαρκή κατάπαυση του πυρός, αλλά μάλλον σε μια εκεχειρία που θα επέτρεπε στη Χαμάς να εντοπίσει υπόλοιπους ομήρους και να τους απελευθερώσει. Σε αντίθεση δε με την προηγούμενη συμφωνία, βάσει της οποίας απελευθερώνονταν 10 όμηροι ανά ημέρα, αυτή τη φορά το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο παύσης διάρκειας μίας έως δύο εβδομάδων, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες να δεχτεί η Χαμάς τη συμφωνία.

Όπως εκτιμάται, προτεραιότητα της Χαμάς είναι ο τερματισμός των επιχειρήσεων του Ισραήλ και, όπως λέγεται, λίγο την ενδιαφέρει η ταυτότητα των κρατουμένων που μπορεί να αποφυλακίσει το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, το τελευταίο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το τίμημα που είναι διατεθειμένο να πληρώσει, δηλαδή ποιους κρατούμενους θα συμφωνήσει να αποφυλακίσει κι εάν θα επιτρέψει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα.

Πηγή που γνωρίζει τα περί διαπραγματεύσεων υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίγραμμα των συνομιλιών και πως στην παρούσα φάση επιχειρείται προσπάθεια διατύπωσης των βασικών σημείων του Ισραήλ για τη συμφωνία με τους διαμεσολαβητές. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, όλοι περιμένουν την αντίδραση της Χαμάς.

Άλλη δε πηγή ανέφερε νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας ότι η κυβέρνηση εργάζεται ταυτόχρονα προσπαθώντας να συγκεράσει δύο αντικρουόμενες επιλογές: απ’ τη μια, το Ισραήλ υπολογίζει ότι, δεδομένης της πίεσης των ΗΠΑ, οι μάχες στη Λωρίδα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, περίοδος που μπορεί να είναι μάλιστα κι ακόμη μικρότερη, εφόσον συμφωνηθεί και παύση. Την ίδια στιγμή, όμως, η ισραηλινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται (και λαμβάνει υπόψη της) την πίεση της κοινής γνώμης για την επίτευξη συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα