Καθηγητής Σκοπίων: Η Βόρεια Μακεδονία ζει σε μόνιμη πολιτική κρίση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νοέμβριος 2, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

«Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας είπαν στον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν τον εμπιστεύονται πλέον να ηγηθεί της χώρας και γι’ αυτό βγήκαν μαζικά και ψήφισαν όχι μόνο εναντίον του υποψηφίου του κόμματός του, αλλά και εναντίον του», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Βλαντιμίρ Μποζινόφσκι, σύμφωνα με σερβικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού και αρχηγού του SDSM  λόγω της αποτυχίας στις τοπικές εκλογές, αλλά επεσήμανε ότι παραμένει στην άποψη ότι δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη εντολή.

Όταν το κυβερνών κόμμα έχασε τον πρώτο γύρο, τότε ο πρωθυπουργός βγήκε στη δημοσιότητα και είπε ότι «όλα παίζονται» και με αυτόν τον τρόπο ανέβασε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κατά ένα επίπεδο, οπότε δεν υπήρχε μόνο ποιοι θα ήταν οι νέοι δήμαρχοι, αλλά αν ο Ζάεφ θα επιβιώσει στην εξουσία. Οι ψηφοφόροι του έδειχναν να τον πιστεύουν πια», λέει ο Μποζινόφσκι.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε μόνιμη πολιτική κρίση από το 2014, όταν ο Ζάεφ δεν αναγνώρισε τότε τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Μετά έγιναν διαμαρτυρίες, νέες εκλογές και ήρθε στην εξουσία. Μια μόνιμη κρίση ποικίλης έντασης. Οι πολίτες περιμένουν διάδοχο, ο Ζάεφ πρέπει να επιστρέψει την εντολή στο κοινοβούλιο και μετά ο πρόεδρος να παραδώσει την εντολή. Όχι μόνο ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά και το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο και στη συνέχεια να ζητήσει εντολή από τον Πενταρόφσκι για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης», διευκρίνισε.

Θεωρεί ότι η παραίτησή του από πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος είναι ένα μήνυμα – «βαρέθηκε την πολιτική».

Ο Μποζινόφσκι υπενθυμίζει ότι μετά τις περσινές εκλογές, ο συνασπισμός μόλις και μετά βίας είχε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Είναι ένας ετερογενής συνασπισμός με 62 βουλευτές και το όριο είναι 61. Αποτελείται από το κόμμα του Ζάεφ και πολλά μικρότερα κόμματα, άλλα τρία κόμματα αλβανόφωνων και αυτοί είναι όλοι οι 62 βουλευτές. Και πέρυσι υπήρχε πρόβλημα στη συγκέντρωση ψήφων για την κυβέρνηση και τώρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει ο διάδοχός του, αυτό είναι άλλο πρόβλημα και η πολιτική κρίση θα συνεχισθεί».

Προσθέτει ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να γίνουν σύντομα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι αφόρητο να έχουμε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται στο ελάχιστο, και ενώ ο συνασπισμός είναι ετερογενής, θα πρέπει να εκπληρώνει τα συμφέροντα πολλών παραγόντων».

Πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμότητά της και αναμένουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν. Το ερώτημα είναι πότε, έρχεται χειμώνας, είναι πανδημία, ενεργειακή κρίση, οπότε δεν πιστεύω ότι θα ήταν φρόνιμο να γίνουν εκλογές πριν από τον Μάιο-Ιούνιο», είπε ο καθηγητής Μποζινόφσκι.

Για τη μελλοντική δήμαρχο των Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόφσκα, ο Μποζινόφσκι λέει ότι ασχολούνταν με τη διοίκηση και τις επιχειρήσεις και ότι δεν ήταν γνωστή στην πολιτική.

«Η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι ένας τέτοιος υποψήφιος θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουν. Δεν την ψήφισαν μόνο οι συμπαθούντες της αντιπολίτευσης, αλλά και άνθρωποι εκτός κόμματος, ήθελαν έναν υποψήφιο ακομμάτιστο. Η αντιπολίτευση πέτυχε και κέρδισε», λέει ο καθηγητής.

rs.n1info.com

  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα