ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ. Τα μέλη της οικογένειας Ναζαρμπάεφ απομακρύνονται από θέσεις εξουσίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νουρσουλτάν, 17.01.2022

Τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ έχουν εγκαταλείψει – αποπεμφθεί από τις θέσεις εξουσίας που κατείχαν, καθώς ο νυν Πρόεδρος Τοκάεφ  προωθεί την αναμόρφωση των κρατικών θεσμών στον απόηχο των αιματηρών διαδηλώσεων και μάλλον αξιοποιώντας τις διαδηλώσεις ώστε να ενδυναμώσει την εξουσία του.

 

 

Με εντολή του προέδρου Κασίμ – Ζομάρτ Τοκάεφ, ο ανιψιός του Ναζαρμπάεφ, Σαμάτ Αμπίς Σατυμπαλντιούλου (στη φωτο με τον πρώην Πρόεδρο), αποπέμφθηκε από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του Προέδρου.

Επίσης, σήμερα, ο Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του συμβουλίου του Εθνικού Επιμελητηρίου Επιχειρηματιών Atameken, μιας ισχυρής επιχειρηματικής ένωσης. Ο 55χρονος είναι παντρεμένος με μια από τις κόρες του Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία για σχεδόν 30 χρόνια, παραιτήθηκε απροσδόκητα το 2019, αλλά διατήρησε εκτεταμένες εξουσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα.

Μετά από πολλά χρόνια σταθερότητας, μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Καζακστάν στις αρχές του μήνα μετά τον διπλασιασμό της τιμής των καυσίμων. Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες μέσα σε λίγες μέρες. Ο Τοκάγιεφ περιέγραψε την αναταραχή ως επίθεση από «τρομοκρατικές συμμορίες». Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 225 άνθρωποι.

Στον απόηχο των ταραχών, ο Ναζαρμπάγιεφ αποπέμφθηκε από επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας του έθνους. Θέση που κατείχε δια βίου! Ο Τοκάεφ έδιωξε επίσης αρκετούς από τους έμπιστούς του Ναζαρμπάεφ ενώ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Καρίμ Μασίμοφ, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία.

Το Σάββατο, ο Ντιμάς Ντοσάνοφ παραιτήθηκε από επικεφαλής της εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου του Καζακστάν Kastransoil. Είναι παντρεμένος με μια από τις κόρες του Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Καιράτ Σαριμπάγιεφ δεν είναι πλέον επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου QasaqGas. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανεπίσημα παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη, την Νταριγκά Ναζαρμπάεβα – που παλαιότερα θεωρούνταν η πιο ισχυρή γυναίκα στο Καζακστάν.

Πρακτικά φαίνεται ότι με τη χρήση των ταραχών πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική αλλαγή εξουσίας στο Καζακστάν και ο νυν Πρόεδρος Τοκάεφ φαίνεται να ελέγχει το παιχνίδι εξουσίας

BLACK SEA NEWS με πληροφορίες από Interfax

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα