Κίνα: Ένα βήμα πίσω, δύο εμπρός;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο Πλάμεν Τόντσεφ

Παρά την πολυκοσμία και τις μεγάλες αποστάσεις που διανύει το μετρό του Πεκίνου, είναι μάλλον απίθανο να βαρεθείς στους συρμούς του. Στις τηλεοπτικές οθόνες τους παρακολουθείς όλη την ώρα εντυπωσιακά ρεπορτάζ για τον μακραίωνο πολιτισμό της Κίνας, για τα επιτεύγματα της κινεζικής οικονομίας, για τις συναντήσεις του Κινέζου προέδρου με άλλους ηγέτες, για την διεθνή αποδοχή του νέου Δρόμου του Μεταξιού κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο (9/11/2017) [Φωτό: White House/Shealah Craighead]

Εάν, όμως, μιλήσεις με Κινέζους πολίτες, η διάθεσή είναι κάπως διαφορετική. Το κυρίαρχο θέμα σε πολλές συζητήσεις είναι οι επιπτώσεις του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον καλύπτονται εκτενώς από τα περισσότερα κινεζικά ΜΜΕ, ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η κινεζική ηγεσία σ’αυτό το θέμα.

Είναι έκδηλη η ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει αποχαιρετίσει οριστικά πλέον τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που απολάμβανε επί τριακονταετίας περίπου. Η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα το 2018 αναφέρεται συχνά ως ένας ασφαλής δείκτης του μουδιασμένου κλίματος στην αγορά του ασιαστικού γίγαντα.

Την περασμένη Κυριακή η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε άλλη μια Λευκή Βίβλο, την δεύτερη εντός ολίγων μηνών, για την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και επέρριψε στην Ουάσινγκτον όλες τις ευθύνες για την έλλειψη προόδου στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, το Πεκίνο κινείται με προσεκτικά βήματα μέχρι στιγμής και δείχνει παντοιοτρόπως ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Σημειωτέον, τα αντίποινα της Κίνας με την αύξηση δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ (συνολικής αξίας 110 δισ. δολαρίων) υπολείπονται των αντίστοιχων αμερικανικών δασμών επί κινεζικών προϊόντων (συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων). Οι διαρροές στον διεθνή Τύπο ότι η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις ΗΠΑ περισσότερο σε απειλή παραπέμπουν παρά σε ειλημμένη απόφαση. Η πρόσφατη οδηγία προς τους Κινέζους τουρίστες να προσέχουν την υψηλή εγκληματικότητα στις ΗΠΑ επίσης ισοδυναμεί με άσκηση πίεσης, αλλά δεν μπορεί να προστεθεί στα αντίποινα του Πεκίνου.

Μένει να δούμε τί θα αποφέρουν οι πολυαναμενόμενες απ’ευθείας συνομιλίες μεταξύ του Donald Trump και του Xi Jinping στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της ομάδας G-20. Η αίσθηση είναι ότι, παρά τους βρυχηθμούς του Πεκίνου, η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει “τακτικές” υποχωρήσεις στο όνομα της επίτευξης μακροπρόθεσμων “στρατηγικών” στόχων. Μέχρι τότε, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να τονώνει το ηθικό των πολιτών της με προπαγανδιστικά βίντεο και με αναφορές σε νέες Μεγάλες Πορείες, κατά τα λεγόμενα του ιδίου του Κινέζου προέδρου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα