Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει μεταξύ Μόσχας, Σόφιας και Σκοπίων: Ο Πούτιν ομιλεί για τον “αδελφό μακεδονικό λαό”…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. EPA, SERGEI ILYIN, KREMLIN POOL, SPUTNIK

Ενώ η Βουλγαρία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε μια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο ως πρόκληση στη Σόφια.

Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα επισκεφθούν τη Ρώμη μαζί στις 27 Μαΐου για να τιμήσουν τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, κάτι που θεωρείται ως βήμα αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού των Σκοπίων περνά κυρίως από τη Σόφια, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καθίσουμε μαζί – ήρεμα, ανοιχτά και εθελοντικά – και να λύσουμε τα διμερή μας προβλήματα”.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια έκανε μια δήλωση που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως προκλητική στη Σόφια. Σε ανάρτηση στο Τwitter κάνει αναφορά στον Vladimir Putin συγχαίροντας τον «αδελφό μακεδονικό λαό».

Σημειώνει ότι το αλφάβητο στη Ρωσία προήλθε από τη «μακεδονική γη». Μακεδονία (sic) δεν υπήρχε ως χώρα όταν δημιουργήθηκε το κυριλλικό αλφάβητο και το ιστορικό γεγονός είναι ότι το αλφάβητο είχε ζητηθεί από το Βασίλειο της Βουλγαρίας.

Η επανεγγραφή της ιστορίας και το να στρέφεις τη μια χώρα εναντίον της άλλης δεν είναι νέα τακτική του Κρεμλίνου, με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ. Η Ρωσία αναμένει από τους εθνικιστές στα Σκόπια να επικροτήσουν τη θέση του Putin, ενώ οι εθνικιστές στη Σόφια θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια.

ΠΗΓΗ: Euractiv – Krassen Nikolov, Zeljko Trkanjec – Russia tries to derail Sofia-Skopje thaw in relations

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα