Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει μεταξύ Μόσχας, Σόφιας και Σκοπίων: Ο Πούτιν ομιλεί για τον “αδελφό μακεδονικό λαό”…

27/5/21 | 0 | 0 | 193 εμφανίσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. EPA, SERGEI ILYIN, KREMLIN POOL, SPUTNIK

Ενώ η Βουλγαρία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε μια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο ως πρόκληση στη Σόφια.

Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα επισκεφθούν τη Ρώμη μαζί στις 27 Μαΐου για να τιμήσουν τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, κάτι που θεωρείται ως βήμα αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού των Σκοπίων περνά κυρίως από τη Σόφια, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καθίσουμε μαζί – ήρεμα, ανοιχτά και εθελοντικά – και να λύσουμε τα διμερή μας προβλήματα”.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια έκανε μια δήλωση που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως προκλητική στη Σόφια. Σε ανάρτηση στο Τwitter κάνει αναφορά στον Vladimir Putin συγχαίροντας τον «αδελφό μακεδονικό λαό».

Σημειώνει ότι το αλφάβητο στη Ρωσία προήλθε από τη «μακεδονική γη». Μακεδονία (sic) δεν υπήρχε ως χώρα όταν δημιουργήθηκε το κυριλλικό αλφάβητο και το ιστορικό γεγονός είναι ότι το αλφάβητο είχε ζητηθεί από το Βασίλειο της Βουλγαρίας.

Η επανεγγραφή της ιστορίας και το να στρέφεις τη μια χώρα εναντίον της άλλης δεν είναι νέα τακτική του Κρεμλίνου, με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ. Η Ρωσία αναμένει από τους εθνικιστές στα Σκόπια να επικροτήσουν τη θέση του Putin, ενώ οι εθνικιστές στη Σόφια θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια.

ΠΗΓΗ: Euractiv – Krassen Nikolov, Zeljko Trkanjec – Russia tries to derail Sofia-Skopje thaw in relations

Hellas Journal

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/6/21 | (1 σχόλια)
    Η τραγική εμπειρία του Συριζα, και της εφαρμοσμένης Αριστεράς, μας έκανε να δούμε με ανακούφιση την έλευση Μητσοτάκη, παρότι ιδεολογικά αποκλίνουμε. Ο Συριζα παραμένει σημαντική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και η παρουσία του απειλεί να δυναμιτίσει και την πολιτειακή ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο