Κάνναβη ή αλκοόλ; Τί είναι πιο επιβλαβές;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την νομιμοποίηση της κάνναβης. Είναι όμως τελικά λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ; Τί λένε επ’ αυτού οι επιστήμονες;

Ολοένα και πιο δημοφιλές το «τσιγαριλίκι» στη Γερμανία

Εκείνοι που ευκαιριακά καπνίζουν κάνναβη υποστηρίζουν συχνά ότι το αλκοόλ είναι πολύ πιο βλαβερό από ότι το χασίς ή η μαριχουάνα. Η  κάνναβη συγκαταλέγεται ακόμα στη Γερμανία στα παράνομα ναρκωτικά. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ωστόσο σχεδιάζει την ελεγχόμενη πρόσβαση των 18 και άνω σε τέτοιου είδους ναρκωτικές ουσίες. Παράλληλα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανακοινώνουν ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για διαφημίσεις και χορηγίες της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών και των καπνοβιομηχανιών.

Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν για τη δημόσια υγεία από την κάνναβη και το αλκοόλ; Ποιες οι εκτιμήσεις των επιστημόνων;

Επίδραση: Το αλκοόλ πλήττει τα κύτταρα, περνά γρήγορα στο αίμα και μεταφέρεται σ΄ ολόκληρο το σώμα. Στον εγκέφαλο επηρεάζει την μεταφορά πληροφοριών, ενώ σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση. Από την πλευρά της η κάνναβη περιέχει περισσότερα από 60 κανναβινοειδή, από τα οποία η THC είναι η ισχυρότερη ψυχοτρόπα ουσία. Σε γενικές γραμμές πάντως οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ έχουν μελετηθεί πολύ περισσότερο από τη χρήση της κάνναβης.

200 ασθένειες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αλκοόλ

Γερμανία, μπύρα, αλκοόλ, εξάρτηση, Εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία εξαρτημένοι από το αλκοόλ

Επιπτώσεις: Και οι δύο ουσίες επιδρούν άμεσα στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Η κατανάλωση αλκοόλ ανήκει στις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους. Όμως και η κάνναβη επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα οδήγησης. Επιπλέον το αλκοόλ ενισχύει την επιθετικότητα, με το 33% των καταγεγραμμένων βίαιων πράξεων στην Γερμανία να σχετίζονται με αλκοολούχα ποτά. Από την άλλη πλευρά η κάνναβη δρα μεν χαλαρωτικά και ηρεμεί, ενδέχεται ωστόσο να πυροδοτήσει κρίσεις φόβου ή πανικού.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Όποιος πίνει υπερβολικά, ζημιώνει την υγεία του και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Πολλοί σκέφτονται κυρίως την εξάρτηση από το αλκοόλ. «Υπάρχουν ωστόσο περισσότερες από 200 ασθένειες, οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο Ούλριχ Γιόν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκράιφσβαλντ. Μεταξύ τους ασθένειες στο ήπαρ, το κυκλοφορικό, αλλά και ο καρκίνος. Όσον αφορά την κάνναβη υπάρχουν ενδείξεις για ασθένειες όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος των όρχεων.

Καπνιστές το 80% όσων καταναλώνουν κάνναβη

Γερμανία, νομιμοποίηση, ναρκωτικές ουσίες, κάνναβηΚαπνίζουν υπέρ της… νομιμοποίησης της κάνναβης (Βερολίνο, 2019)

Θάνατοι: Σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητή ζητημάτων γύρω από την εξάρτηση Γιάκομπ Μαντέι το 2016 στη Γερμανία περίπου το 5% των θανάτων, δηλαδή 44.000 θάνατοι, σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ. Αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση κάνναβης δεν υπάρχουν στη Γερμανία. «Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι θάνατοι σχετίζονται και με την χρήση κάνναβης», δηλώνει ο ψυχολόγος από την Πανεπιστημιακή κλινική του Αμβούργου-Έπεντορφ. Έτσι το 2019, 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σχετίζονταν με την κατανάλωση κάνναβης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι πάνω από το 80% των καταναλωτών κάνναβης είναι και καπνιστές. Κατά συνέπεια εκτίθενται στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Εξάρτηση: Τα στοιχεία της επιδημιολογικής έρευνας εξαρτήσεων 2018 δείχνουν ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία μεταξύ 18 και 64 ετών καταναλώνουν τόσο αλκοόλ ώστε διακινδυνεύουν την υγεία τους. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι αυτή της ηλικιακής ομάδας θεωρούνται εξαρτημένοι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι δοκίμασαν τουλάχιστον μια φορά κάνναβη τον τελευταίο χρόνο, ενώ 309.000 χαρακτηρίζονται εξαρτημένοι από τη ναρκωτική αυτή ουσία.

Την ώρα που η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού μεταξύ των νέων βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κάπνισμα κάνναβης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Σύμφωνα με γιατρούς οι δύο ουσίες συγκεντρώνουν παρόμοιες πιθανότητες για εκδήλωση εξάρτησης. Η διάφορά τους είναι ωστόσο ότι, σε αντίθεση με την κάνναβη, οι προσπάθειες απεξάρτησης από την κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με πολύ σοβαρότερο σύνδρομο στέρησης.

Κριστίνα Στιχτ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα