Η υπογραφή πέντε συμφωνιών ήταν το αποτέλεσμα της 7ης ισπανοτουρκικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συνοδευόταν από 6 υπουργούς της κυβέρνησής του, υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

© ShutterstockΙσπανία-Τουρκία: Πέντε συμφωνίες υπέγραψαν Σάντσεθ-Ερντογάν

Αφενός ο Ερντογάν εξασφάλισε εκ νέου τη στήριξη της Ισπανίας για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της Ε.Ε. με την Τουρκία, αφετέρου ο Σάντσεθ έφυγε από την Άγκυρα έχοντας υπογράψει πέντε διμερείς συμφωνίεςέργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης , συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Η Ισπανία και η Τουρκία διατηρούν έντονες οικονομικές σχέσεις που έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, από το εμπορικό ισοζύγιο των 6,8 δια. ευρώ το 2010, στο ιστορικό μέγιστο των 13 δισ. ευρώ το 2019. Ομοίως, το απόθεμα των ισπανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει αυξηθεί από 906 εκατομμύρια ευρώ το 2007 σε 5,3 δισ. ευρώ το 2019 ενώ υπάρχουν περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Κωνσταντινούπολη και του Κέντρου Yunus Emre στη Μαδρίτη.

«Είμαστε δύο άκρα της Μεσογείου, δύο περιοχές με έντονο συμβολισμό. Και οι κυβερνήσεις μας αγωνίζονται από κοινού εδώ και χρόνια στη διεθνή σκηνή, για την υπεράσπιση των αξιών του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζοντας την υποστήριξη και από τις δύο πλευρές της «Συμμαχίας των Πολιτισμών», μιας πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών συγκρούσεων.