ΙΡΑΝ: ποιος κρύβεται πίσω απο την τρομοκρατική ενέργεια;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε την ταυτοποίηση του ενός από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας των εκρήξεων στο Κερμάν και τη σύλληψη εννέα (9) ατόμων, εκ των οποίων ο ένας ήταν μη Ιρανός.

Το Υπουργείο Πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, ότι ο ένας από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στις εκρήξεις του Κερμάν ήταν υπήκοος του Τακιτζιστάν  και η ταυτότητα του δεύτερου ατόμου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το Ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε την «ταυτοποίηση των πρακτόρων που μετέφεραν τους τρομοκράτες στη χώρα» και είπε ότι η πρώτη επιχείρηση για τη σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ημέρας του συμβάντος (Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2023). Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, στην κατοικία των δύο βομβιστών αυτοκτονίας που βρίσκεται στα προάστια της πόλης Κερμάν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν «δύο άτομα που υποστήριζαν και προμήθευαν  την εν λόγω κατοικία».

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα (9) άτομα από το «δίκτυο υποστήριξης της τρομοκρατικής ομάδας και άλλων ατόμων σε έξι επαρχίες».
Το Υπουργείο Πληροφοριών επικαλέστηκε την ανακάλυψη έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών στην κατοικία των δύο βομβιστών αυτοκτονίας ως αιτία για την καθυστέρηση στην έκδοση της ανακοίνωσης και ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλοι πράκτορες για να μεταφέρουν εκρηκτικά και να τα χρησιμοποιήσουν σε άλλες περιοχές.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο κρησφύγετο ανακαλύφθηκαν δύο εκρηκτικά γιλέκα, δύο πυροκροτητές, δύο τηλεχειριστήρια, χιλιάδες σφαίρες και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών πρώτων υλών που αποδίδονται στους δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Ηγέτης και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Kommala του Ιρανικού Κουρδιστάν, Abdullah Mehtadi, αφού καταδίκασε τις επιθέσεις, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή τη συμμετοχή του IRGC (σσ των Φρουρών της Επανάστασης) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη σφαγή του Kerman.
Έγραψε στον λογαριασμό του στο X ότι λόγω των πολυάριθμων ασαφειών και της ιστορίας εξαπάτησης, είναι φυσικό να στρέφεται η ευθύνη στην Ισλαμική Δημοκρατία και στο τρομοκρατικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης παρά την αποδοχή της ευθύνης από το ISIS.

Αυτός ο πολιτικός ακτιβιστής απαρίθμησε “την καύση του κινηματογράφου Rex Abadan, την ανατίναξη του ιερού του Ιμάμ Ρεζά στη Μασχάντ και την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από τους ίδιους τους πράκτορες του καθεστώτος και την επίρριψη της ευθύνης στην αντιπολίτευση” ως παραδείγματα εξαπάτηση εκ μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Mehtadi αποκάλεσε το IRGC τρομοκρατική οργάνωση όπως το ISIS και είπε ότι το IRGC είναι πολύ ισχυρότερο και πιο επικίνδυνο από το ISIS λόγω του προϋπολογισμού, των εγκαταστάσεων, των κυβερνητικών εγκαταστάσεων και της νόμιμης ελευθερίας δράσης και θεωρείται μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του λαού του Ιράν, της περιοχής και του κόσμου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στόχευσε χρήστες του κυβερνοχώρου για το θέμα των εκρήξεων στο Κερμάν. Την Παρασκευή, η Εισαγγελία του Yazd ανακοίνωσε τη σύλληψη κατόχου λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο Χ για «προσβολή» των θυμάτων των εκρήξεων στο Κερμάν. Το άτομο αυτό ήταν ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού του «One Number Born in Asia», ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους πράκτορες του υπουργείου Πληροφοριών, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής και Επαναστατικής Εισαγγελίας του Yazd, ο ιδιοκτήτης αυτού του λογαριασμού είναι ένας νεαρός φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών, του οποίου η υπόθεση έχει πλέον σταλεί στην πειθαρχική επιτροπή του πανεπιστημίου και μέχρι να καθοριστεί η ποινή του, δεν έχει δικαίωμα φοίτησης στο πανεπιστήμιο.

Από την άλλη πλευρά, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ο Μοχάμεντ Μοχάντι, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, διέταξε να εντοπιστούν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που, σύμφωνα με τον ίδιο, «ατίμασαν» τα θύματα των εκρήξεων στο Κερμάν.

Και οι δύο εκρήξεις στο Κερμάν ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας και οι συνεργάτες τους συνελήφθησαν.

Ο Majid Mirahmadi, Αναπληρωτής Υπουργός Ασφάλειας και Επιβολής του Νόμου στο Εσωτερικό, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι και οι δύο εκρήξεις στο Κερμάν ήταν επιχειρήσεις αυτοκτονίας και μέρη των σωμάτων των εκτελεστών βρέθηκαν στον τόπο της επιχείρηση.

Είπε ότι οι πράκτορες ασφαλείας έχουν συλλάβει διάφορα άτομα σε πέντε επαρχίες του Ιράν, τα οποία ήταν συνεργάτες και σχετίζονται με αυτό το περιστατικό.
Ανέβαλε για τις επόμενες ώρες την παρουσίαση περισσότερων λεπτομερειών και λεπτομερούς αναφοράς από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Ebrahim Raisi αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην εκδίκηση κατά των δραστών των εκρήξεων στο Κερμάν.

Μετά την τελετή της κηδείας, ο Ebrahim Raisi συναντήθηκε με τις οικογένειες ορισμένων από τα θύματα των εκρήξεων στο Kerman και τόνισε:

“Η εκδίκηση είναι το ελάχιστο τίμημα που θα επωμιστεί ο εχθρός για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος”.

Παρά την αποδοχή της ευθύνης από το ISIS για αυτές τις επιθέσεις, ο Raisi προσδιόρισε το Ισραήλ ως την αιτία των εκρήξεων στο Kerman και είπε: “Οι Ισραηλινοί δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλη τους η ύπαρξη είναι εγωισμός”.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Hossein Salami, ο Γενικός Διοικητής του IRGC, στην τελετή κηδείας των θυμάτων των εκρήξεων στο Κερμάν, αγνόησε τη δήλωση του ISIS και προσδιόρισε την Αμερική και το Ισραήλ ως την αιτία αυτού του θανατηφόρου περιστατικού.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim  δημοσίευσε ορισμένες νέες πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση ISIS στο Κερμάν: “Η δήλωση του ISIS για την ανάληψη της επίθεσης εκδόθηκε υπό την καθοδήγηση των Σιωνιστών.

Πρώτον, το ISIS δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη “Ιράν” στις δηλώσεις του, αποκαλούν πάντα το Ιράν “Περσική επαρχία” ή “επαρχία Χορασάν”.

Δεύτερον, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει ιστορικό Ισλαμικού Κράτους να δημοσιοποιεί εικόνες των τρομοκρατών του με λογοκριμένο πρόσωπο.

Τρίτο σημείο είναι ότι το ISIS δεν καθυστερεί ποτέ την ανάληψη ευθύνης για τις επιχειρήσεις του κατά 30 ώρες. Αντίθετα, προετοιμάζουν τις εικόνες της δέσμευσης πίστης και της δήλωσης ευθύνης πριν από κάθε επιχείρησης και τις δημοσιεύουν αμέσως μετά την εκτέλεση της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, η μέθοδος του ISIS για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων περιλαμβάνει αρχικές απειλές, ακολουθούμενες από φετβά και στη συνέχεια την εκτέλεση επιχειρήσεων που συνοδεύονται αμέσως από την ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο σε αυτή την επιχείρηση, πρώτα σημειώθηκε μια τρομοκρατική ενέργεια και ακολούθησαν καθυστερημένες φετβά, απειλές και καθυστερημένη έκδοση δήλωσης ευθύνης!

Το τέταρτο σημείο είναι η πολιτική βιβλιογραφία αυτής της δήλωσης, η οποία διαφέρει σημαντικά από τη συνηθισμένη βιβλιογραφία του ISIS, υποδεικνύοντας ότι ο συντάκτης της δήλωσης δεν σχετιζόταν σε καμία περίπτωση με τον ISIS. Μάλιστα, η δήλωση που δημοσίευσε καθυστερημένα το ISIS αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν ενορχηστρώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών του σιωνιστικού καθεστώτος. Tο ISIS ανέλαβε απλώς τη  διάδοσή του μέσω των επίσημων ΜΜΕ του”.

Νέα απειλή του Γενικού Εισαγγελέα: Θα διωχθούν όσοι δημοσιεύουν ψευδές περιεχόμενο για τις εκρήξεις.

Ο Μοχάμαντ Μοχάντι Αζάντ, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, διέταξε να διώξουν όσους «διαστρεβλώνουν την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας» δημοσιεύοντας πληροφορίες στον κυβερνοχώρο για τις εκρήξεις στο Κερμάν.
Ο Mohadi Azad ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ασφάλειας και επιβολής του νόμου να “προσδιορίσουν όλους τους πράκτορες και τους δράστες που σχετίζονται με το θέμα και να έχουν νομική ευθύνη κατά τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης, έγκαιρης και έξυπνης παρακολούθησης στον εικονικό χώρο και τον χώρο των μέσων ενημέρωσης και να τους παρουσιάσουν στο αρμόδιο δικαστήριο για σωστή δικαστική έρευνα και δράση”.

https://www.iranintl.com/liveblog/Kerman-Explosions-January5

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Ιράν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίθεση της Χαμάς σε πολίτες του Ισραήλ και να που τώρα δέχεται κι αυτό με τη σειρά του τυφλά χτυπήματα, με θύματα δικούς του πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα