ΙΡΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ: Υπάρχει άγραφη συμφωνία ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ιρανός διπλωμάτης ισχυρίζεται ότι υπάρχει προσωρινή άγραφη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ο Korosh Ahmadi, πρώην διπλωμάτης του Ιράν στη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Entakh» ισχυρίζεται ότι έχει καθιερωθεί, μια άγραφη προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διατηρήσει μια άγραφη συμφωνία με την Τεχεράνη, επειδή δεν έχει σαφή εικόνα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και των συνεπειών της, όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ επηρέασε όλες τις περιφερειακές εξισώσεις. συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ, αλλά αυτό που είναι άξιο  προσοχής  είναι ορισμένα σημάδια της συνέχισης της προσωρινής συμφωνίας  και της έλλειψης σοβαρής έντασης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ιρανός διπλωμάτης υποστηρίζει, ότι η προσωρινή συμφωνία  έχει διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, αυτή θα παραμείνει σε ισχύ όσο συνεχίζεται η κρίση στη Γάζα.

Από την αρχή της κρίσης στη Γάζα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποφάσισαν ο πόλεμος να παραμείνει περιορισμένος στη Γάζα και ότι δεν θα αναμιχθούν σε αυτόν τον πόλεμο άλλοι παράγοντες της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι ένα από τα σημάδια αυτής της απόφασης είναι η γρήγορη και σαφής έμφαση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι το Ιράν δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς στο Mehr 15. Η είσοδος σε αυτή την σύγκρουση ορισμένων περιφερειακών μη κυβερνητικών παραγόντων όπως η Χεζμπολάχ, η Τζάις αλ-Σάαμπι και οι Χούτι της Υεμένης, παρέμεινε περιορισμένη και ελεγχόμενη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύγκρουση θα ξεφύγει από τον έλεγχο. Φυσικά, περιορισμένες επιθέσεις εναντίον ορισμένων ισραηλινών και αμερικανικών στόχων έχουν αποδοθεί σε αυτές τις ομάδες, αλλά λόγω των υπαρχουσών ανησυχιών για την επέκταση του πολέμου της Γάζας, αυτές οι επιθέσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τις πολιτικές εξισώσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της άγραφης συμφωνίας.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστήριξε ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ομάδες κοντά στο Ιράν έχουν επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ και τη Συρία 66 φορές και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανταποδώσει επιθέσεις σε στόχους που ανήκουν σε αυτές. 

Η προσοχή σε αυτά τα σημεία είναι σημαντική γιατί έχει ειπωθεί ότι η συγκράτηση περιφερειακών ομάδων που βρίσκονται κοντά στο Ιράν ήταν μία από τις διατάξεις της άγραφης συμφωνίας. Σημαντικό από αυτή την άποψη είναι και το περιστατικό που συνέβη πριν από δύο ημέρες στα βορειοανατολικά του Ινδικού Ωκεανού, κατά το οποίο πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο έγινε στόχος drone αυτοκτονίας.

Ειπώθηκε στις ειδήσεις ότι ανώνυμος «αμερικανός αξιωματούχος άμυνας» ισχυρίστηκε ότι το drone κατασκευάστηκε στο Ιράν και ήταν τύπου 136. Αυτή η είδηση ​​είναι επίσης σημαντική από τη σκοπιά της συζήτησης γιατί υποστηρίζεται ότι η διεθνής θαλάσσια ασφάλεια ήταν επίσης μέρος της άγραφης συμφωνίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι όσο δεν έχει διευκρινιστεί η επιτυχία  του πολέμου της Γάζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την επιθυμία να παραβιάσουν την άγραφη συμφωνία και να εμποδίσουν  την υλοποίηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν. Ο λόγος για αυτό είναι η αποφυγή πρόκλησης του Ιράν να εισέλθει στον πόλεμο της Γάζας.

Όπως δήλωσα μέχρι τώρα, δεν έχω δει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι η Αμερική πρόκειται να παρεκκλίνει από τη άγραφη συμφωνία. Αλλά πρέπει να περιμένουμε και να δούμε εάν η Αμερική θα επιμείνει σε αυτήν την «συμφωνία» στο μέλλον και όταν  ο πόλεμος της Γάζας γίνει μονόπλευρος.

Υπάρχουν λόγοι τόσο για την παραβίαση όσο και για την τήρηση αυτής της συμφωνίας. Από τη μία πλευρά, μπορεί να υποτεθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραμείνει διατεθειμένη να διατηρήσει αυτή την συμφωνία  και να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση με το Ιράν λόγω των κρίσιμων επερχόμενων εκλογών, επειδή δεν έχει σαφή εικόνα των συνεπειών μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Από την άλλη, το Ισραήλ και το φιλο-ισραηλινό Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό δεξιό φάσμα στις ΗΠΑ προσπαθούν όλο και περισσότερο να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε μια στρατιωτική περιπέτεια κατά του Ιράν μετά την κρίση της Γάζας.

Η πίεση αυτού του φάσματος στο εσωτερικό της Αμερικής μπορεί να επηρεάσει την αλλαγή των πολιτικών εξισώσεων και φυσικά η πρόοδος του έργου τους θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις επερχόμενες εξελίξεις. Είναι επίσης σημαντικό ότι ορισμένοι άνθρωποι στο Ιράν είναι πρόθυμοι να πάνε σε πόλεμο και θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν σε πόλεμο με λάθος πληροφορίες και αναλύσεις.

Ευτυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόφαση των αρχών είναι να μην οδηγηθούν σε αυτόν τον πόλεμο.

Προφανώς, η σχέση του Ιράν με τον Οργανισμό και το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα γενικά σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν είναι εκτός του πεδίου των εκτιμήσεων που ανέφερα παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ήθελαν να μην αναλάβουν δράση κατά του Ιράν, εφόσον η κρίση στη Γάζα δεν είναι μονόπλευρη.

Εν τω μεταξύ, τα νέα αναφέρουν ένταση μεταξύ του Ιράν και του Οργανισμού και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού είναι πολύ δυσαρεστημένος με την ανακοίνωση της απαγόρευσης εισόδου 8 επιθεωρητών του Οργανισμού στο Ιράν.

Ας σημειωθεί βέβαια ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να κατασκευάσουν ατομική βόμβα.

Για λόγους που σχετίζονται με την κρίση της Γάζας, 4 δυτικές χώρες αρνήθηκαν να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος κατά της Ισλαμικής  Δημοκρατίας  και δεν ήθελαν να αυξήσουν την ένταση με το Ιράν. Αλλά οι ιρανικές αρχές θα πρέπει να θεωρήσουν αυτή την κατάσταση προσωρινή και να σκεφτούν την κατάσταση μετά την κρίση της Γάζας.

https://www.entekhab.ir/fa/news/746414/تفاهم-نانوشته-ایران-و-امریکا-تاکنون-برقرار-مانده-احتمالا-دولت-بایدن-همچنان-مایل-به-حفظ-تفاهم-با-تهران-باشد-چرا-که-تصویر-روشنی-از-عواقب-برخورد-نظامی-و-آثار-آن-مثل-افزایش-قیمت-نفت-ندارد

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΪΡΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο  Αγιατολάχ Ιμπραήμ Ραΐσι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν ανέφερε , η επέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ότι η Χαμάς πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Γάζας

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Ιμπραήμ Ραΐσι σε δηλώσεις στο Πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι ο λαός της Γάζας, μέσω της Χαμάς, ως νόμιμη κυβέρνηση που προέρχεται από τις ψήφους του λαού αυτής της περιοχής, πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Γάζας και η Αμερική δεν έχει δικαίωμα σε καμία παρέμβαση ή λήψη αποφάσεων και οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί από τις ΗΠΑ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι ο κ. Ibrahim Raisi, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τις περιφερειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φιλικές και ιστορικές και βασισμένες στην καλή γειτονία, τις θρησκευτικές αξίες και τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας σε διάφορους τομείς με πολιτική, οικονομική και πολιτιστική σημασία.

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανέφερε οτι το Ιράν και την Τουρκία είναι δύο χώρες σημαντικές και με επιρροή στον ισλαμικό κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κοινή συνεργασία των δύο χωρών θα αποτελέσει πρότυπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

Ο Αγιατολάχ Ραΐσι επιβεβαίωσε ότι η Αμερική είναι ο δολοφόνος του λαού της Γάζας, περιγράφοντας οποιαδήποτε αμερικανική παρέμβαση στο μέλλον της Γάζας ως συνέχεια των εγκλημάτων αυτής της χώρας κατά των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο κάλεσμα στις καλές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας, τονίζοντας την ανάγκη προσπάθειας να ανέβουν αυτές οι σχέσεις σε ξεχωριστό και εξαιρετικό επίπεδο. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

https://www.tasnimnews.com/ar/news/2023/11/26/2996001/رئیسی-فی-اتصال-هاتفی-مع-أردوغان-التدخل-الأمریکی-فی-مستقبل-غزة-محکوم-علیه-بالفشل

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα