Ιμάμογλου: Χιλιάδες στους δρόμους της Τουρκίας εναντίον της καταδίκης του -Ξεχειλίζει η οργή κατά Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Τουρκίας για τον Ιμάμογλου / Φωτογραφία: AP – Khalil Hamra
15/12/2022  17:57
Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε.

Οι διαδηλωτές «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την καταδίκη τού Ιμάμογλου τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρούν ότι, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, προσπαθεί να θέσει «εκτός μάχης» έναν από τους -πιθανούς- κύριους αντιπάλους του, ίσως τον πιο σημαντικό.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τον Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο. Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.

Υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, το πλήθος κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ κρεμάστηκε στο κτίριο.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη… Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι’ αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Ιμάμογλου: Είχε χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Τότε είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.


Φωτογραφία: AP – Khalil Hamra
Επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

Ο δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης δήλωσε ότι η καταδίκη του είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του.

«Ορισμένες φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», είπε. «Θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία να μου επιβάλλεται ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εφόσον η απόφαση είναι πρωτόδικη, λογικά (γιατί στην Τουρκία δεν μπορείς να είσαι για τίποτα βέβαιος..) η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα του επιβληθεί -αν του επιβληθεί – από το τουρκικό εφετείο το οποίο επίσης μπορεί και να τον αθωώσει. Διαφορετικά ,αν τον καταδικάσει το εφετείο ,τον βλέπω τον Ιμάμογλου στην… στενή.

    Προς το παρόν , μάλλον (γιατί στην Τουρκία είπαμε, η σιγουριά βλάπτει..) ο Ιμαμογλου έχει ακόμα την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις Τουρκικές εκλογές..

    Κι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα και δεν έρθει το εφετείο Ιμαμογλου στους επόμενους έξι μήνες, δηλ. μέχρι τις Τουρκικές εκλογές , τότε ο Ερντογάν πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο, !
    Μόλις πυροβόλησε τα πόδια του
    και πλειοδότησε , δίνοντας ενισχυτική ένεση στον αντίπαλο του !!!
    Σχεδόν τον καθιέρωσε τον Ιμάμογλου ως αντίπαλο του !!

    Αλλά πολλά “αν” μαζεύτηκαν εδώ .

    Που είναι ο κύριος Αγάδης να μας πει βάσιμα τι συμβαίνει ???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα