Σε ακόμη ένα κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων από πλευράς Άγκυρας, την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται να καταδικάσει για άλλη μια φορά την Τουρκία με αφορμή τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Μετά τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που παρουσίασαν τους χάρτες της… καρδιάς τους, έρχεται ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ να το παίξει… δερβέναγας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο Ντονμέζ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που «σβήνει» από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (!) πως αν κανείς θέλει να κάνει γεωτρήσεις, έρευνες ή ακόμη και να… περάσει από την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τουρκία!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Κατά τον Ντονμέζ, δηλαδή, αυτά τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκινούν από την Αττάλεια και φτάνουν έως την Τρίπολη!

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε αντικριστές ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αντιταχθεί η Ελλάδα» είπε ο Ντονμέζ, σημειώνοντας πως κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία και πως με αυτή η Άγκυρα μεγιστοποίησε την εξουσία της στην ανατολική Μεσόγειο!

Πηγή: newsit.gr

https://europost.gr/thrasys-kai-proklitikos-o-toyrkos-yp-energeias-choris-tin-adeia-mas-den-pernaei-kaneis-apo-tin-an-mesogeio/