«Θλιβερό ποδαρικό» με μπαράζ παραιτήσεων στο ΠΝ! Τι συνέβη με το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Βόμβα» που έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό ενεργοποιηθεί είναι οι παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό. Το θέμα αναδεικνύεται ξανά από τις παραιτήσεις μελών του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ , η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της Ερυθράς Θάλασσας. Το έγγραφο της ΠΟΕΣ επιβεβαιώνει 17 παραιτήσεις -είχαμε γράψει για 18- και κρούει ξανά κώδωνα κινδύνου. Το βράδυ στις 21:30 στο militaire channel  ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Δημήτρης Μεθενίτης μιλά για το τεράστιο θέμα των παραιτήσεων στελεχών στις ΕΔ.

ΘΕΜΑ:   Παραιτήσεις Στελεχών στο ΠΝ

ΣΧΕΤ.:   α.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 006/2024 έγγραφό μας

β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 007/2024 έγγραφό μας

1.   Σας γνωρίζουμε ότι, σε συνέχεια των πρόσφατων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων [σχετικά (α) και (β)] που έχουμε φέρει στο φως αναφορικά με τις παραιτήσεις και τις δυσμενείς, αν όχι τοξικές, συνθήκες της εργασιακής καθημερινότητας στο ΠΝ, πρόσφατα περιήλθε εις γνώση μας πληροφορία την οποίαν αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα ως αυξημένης κρισιμότητας.

2.   Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17). Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η Ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται.

3.   Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως.

4.   Αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17/1. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

5.   Τα ανωτέρω συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα: επί σειρά μηνών, αν όχι ετών, πληροφορούμαστε για τη δήθενκαλύτερη «νέα πραγματικότητα» στις ΕΔ. Συνεχώς η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της:

 • Τι είναι αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το προσωπικό του ΠΝ και παραιτείται;
 • Ποιο είναι το υψηλό νόημα που αδυνατεί να γίνει κατανοητό;
 • Γιατί δεν βιώνει αυτή τη δήθεν καλύτερη «νέα πραγματικότητα»;

6.   Παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ. Η απάντηση είναι ότι το προσωπικό αντιλαμβάνεται τα πάντα και μάλιστα πολύ καλύτερα από την Ηγεσία: ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023. Ακόμα σοβαρότερα, ισχυρή ένδειξη επιβεβαίωσης της πρόβλεψής μας ότι αναμένουμε επιδείνωση της όλης κατάστασης, ήρθε μέσα σε μόλις λίγες μέρες.

7.   Οι μύθοι περί μέριμνας, περί οικονομικής στήριξης ή περί δήθεν παχυλής αποζημίωσης της «νέας πραγματικότητας» που, κάποιοι με αναίδεια ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποτελούσε κίνητρο να επιστρέψει ο κόσμος στα πολεμικά Πλοία, καταρρίπτονται ολοκληρωτικά και αποστομωτικά. Όσον αφορά τη σημειολογία, να επισημάνουμε ότι τα στελέχη έχουν ήδη πληρωθεί και με τις νέες «αυξήσεις» του τύπου «τόσα έχουμε», οι οποίες προφανώς συνεκτιμήθηκαν και κρίθηκαν λιποβαρείς από το προσωπικό.

8.   Προκειμένου να μην αφεθούν περιθώρια για παρερμηνείες των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία έτη έχουμε κάνει λόγο για ανεξήγητο μένος της Ηγεσίας εις βάρος του ΠΝ και μάλιστα μέσα από δυσμενείς διακρίσεις που θεσμοθετήθηκαν ιδίως το 2023 (περίπτωση «επιδόματος Στόλου», ΥΑ των δήθεν ευεργετικών μέτρων). Είχαμε μεταφέρει έως και το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ακόμα και λόγω όσων είχαν μεσολαβήσει στην αποστρατεία Αρχηγού Στόλου πριν από ακριβώς ένα έτος (βλ. αρθρογραφία κλπ). Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα δημοσιοποιούμε δεν γίνονται αρεστά, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, ωστόσο διερωτώμεθα δημόσια:

 • Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν στα σοβαρά τα γεγονότα;
 • Γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία μόνο άγνωστη δεν είναι;

9.   Τα ανωτέρω, μέρος των οποίων διαπιστώσαμε ότι πρόλαβαν ήδη και δημοσιεύθηκαν και σε ιστοσελίδες αμυντικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν διαψευστούν, δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα:

α.   Ως πότε η Ηγεσία θα εθελοτυφλεί; Πότε θα αναληφθούν ουσιαστικά μέτρα; Πως ερμηνεύεται με βάση τα περιβόητα «στατιστικά ΓΕΕΘΑ» το προαναφερθέν αδιανόητο νούμερο των δεκαεπτά παραιτήσεων σε μόλις μία μέρα σε ένα μόνο πλοίο;

β.   Εάν η εν λόγω Φρεγάτας χρειάζεται περί τα 80 στελέχη για να μπορεί να αποπλεύσει ασφαλώς για τη συγκεκριμένη αποστολή, ποιο είναι το επίπεδο στελέχωσής της με βάση τους προβλεπόμενους πίνακες; Και ποια τα επίπεδα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων του Στόλου γενικά;

γ.   Θα συνεχίσει η Ηγεσία να εμμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;

10.   Κατόπιν των ανωτέρω επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που προσφάτως γνωστοποιήσαμε για μια ακόμα φορά και ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Ηγεσία, η οποία οφείλει να σταματήσει να κωφεύει και ευελπιστούμε ότι η πρόσφατες αλλαγές στην Ηγεσία θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή, κατ’ αρχάς με την συνειδητοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος. Επί μήνες κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με το τελευταίο έγγραφό μας σημάναμε συναγερμό. Δυστυχώς, αν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες, δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσει να έχει αξία να σημαίνεται συναγερμός: η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ σοβαρό σημείο.

www.militaire.gr
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝ ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ Η Π.Ο.Ε.Σ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (ντροπή για τους ήρωες ου έχασαν τις ζωές τους σε όλους τους αγώνες του Έθνους)-ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ”ΠΟΥΡΚΟΥΑ” ΤΟΥ 1940 ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΕΘΗ Ο ΧΙΤΛΕΡ.
  Υ.Γ Για τους φιλίστορες ας θυμηθούν και το Κίνημα του Ναυτικού στην Μέση Ανατολή. ΤΟ ΞΑΝΑΘΕΛΟΥΜΕ;;;

 2. Ερώτηση μια και δεν τα καταλαβαίνω αυτά του κωλο-δημοσίου.

  Τι σημαίνει παραίτηση ενός στρατιωτικού; Παίρνει δρόμο και θα κάνει κάτι άλλο στη ζωή του ή τον βάζουν σε κανένα κωλο-γραφείο να μην κάνει τίποτα μέχρι να βγει στην σύνταξη;

  Παρακαλώ να μου λύσει την απορία κάποιος (όποιος γνωρίζει) χωρίς γύρω-γύρω, μπλα-μπλα κλπ.

  • Παραίτηση θα πει ”τα παραστάς” και φεύγεις με τον ίδιο βαθμό -αν δικαιούσαι συντάξεως-.
   Συνήθως οι δικαιούμενοι μειωμένης συντάξεως παραιτούνται -ιδίως εκείνοι που ο στρατός τους σπούδασε (μηχανικοί ,οικονομολόγοι , υπολογιστές ,αεροπόροι ξενόγλωσσοι κλπ) και προσλαμβάνονται με καλύτερες αποδοχές από Ιδιωτικές Επιχειρήσεις,
   Οι μικροί ”φεύγουν” από τις Σχολές γιατί -από το πλαστικό με τον φραπέ στα χέρια- από τις έξη το πρωϊ μέχρι στις έντεκα το βράδυ γυμνάζονται ,διαβάζουν ,τρώνε σε 12 λεπτά , δεν προλαβαίνουν να δουν τα κινητά τους και ως ”δημοκρατικοί” πολίτες εν στολή στερούνται ατομικών δικαιωμάτων τους .
   Ε… βρίσκουν και μερικούς με υπερβάλλοντα ζήλο και αυστηρούς ”κώουτς”-εκπαιδευτές τους που τους ”ξαποστέλνουν” -μπορεί και συνειδητά (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου) -νωρίτερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις .
   ΚΑΙ
   ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ”ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ (ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ , ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΞΟΝΑ” ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.
   Καλή συνέχεια .

 3. Τόσο καιρό φωνάζω να πετάξουν έξω όλους τους Έλληνες αξιωματικούς και να προσλάβουν ξένους.
  Τα ίδια και στην αστυνομία (τρομάρα μας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα