Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ΑΠΘ θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διερεύνηση των συνθηκών βανδαλισμού του εβραϊκού μνημείου, λέει ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου

«Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού του συγκεκριμένου μνημείου», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωση για τον βανδαλισμό του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη», υπογραμμίζει ο πρύτανης και προσθέτει: «Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Καταδικάζει ο Ζέρβας

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη τιμούσε και τιμά την ιστορία της και θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Και εφόσον ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.


Σε ανακοίνωση του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, σημειώνει: «Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2022

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος»

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που εβραϊκά μνημεία, ακόμη και νεκροταφεία, βεβηλώνονται στην χώρα μας. Συμφωνώ με το ΚΙΣ. Στην Ελλάδα υπάρχει μία μερίδα “ανθρώπων”, οι οποίοι δεν είναι απλώς εβραιόφοβοι, αλλά καραμπινάτοι αντισημίτες. Το βλέπομε και στα σχόλια των διαφόρων ιστοσελίδων αυτό. Πίσω από κάθε κακό, κατ’ αυτούς, κρύβεται ο Εβραίος. Ζωώδης κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα