Θεσσαλία: Δεν του δίνουν πτυχίο γιατί χρωστάει 150 ευρώ για τη φοιτητική εστία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο φοιτητής που κινδυνεύει να μείνει χωρίς πτυχίο λόγω χρέους στη φοιτητική εστία, έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά από εργατικό ατύχημα

Σε απόγνωση βρίσκεται τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος κινδυνεύει να μείνει χωρίς πτυχίο,  καθώς χρωστάει το «χαράτσι» των φοιτητικών εστιών.

Αιτία ο ο κανονισμός λειτουργίας των εστιών, που προβλέπει ότι αν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα, ο φοιτητής δεν ορκίζεται.  Την περιπέτεια του έκανε γνωστή ο ίδιος ο φοιτητής Λαυρέντης Κουρελάς ο οποίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως ο νεαρός, έχασε τον πατέρα του ενώ σπούδαζε και η μητέρα του νοσηλεύεται μετά από εργατικό ατύχημα.

Κινδυνεύει να μην πάρει πτυχίο

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ο φοιτητής από τη Ζαγορά Πηλίου, που μίλησε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» Βόλου, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Λάρισα, δεν του δίνουν πτυχίο γιατί έχει ένα χρέος 150 ευρώ για τη φοιτητική εστία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έμεινε στην εστία, στην οποία το ενοίκιο είναι 150 ευρώ το χρόνο για δίκλινο δωμάτιο και 400 για μονόκλινο.

Στην επιστολή του προς τον πρύτανη αναφέρει: «εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και  δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό,  οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους».

Απαράδεκτος όρος

«Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική», επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ., διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν τη δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν τη δική μου.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητές που βρίσκονται ακόμα πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειες όπως εγώ, είτε τα άτομα του οικογενειακού τους κύκλου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώσω και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατική εργασία στον χώρο της.

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και η κοινωνική σας πείρα δεν γνωρίζεται πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεξε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα αν μπορούσε να κάνει αλλιώς όμως δεν μπορούμε».

Να καταργηθεί η εξευτελιστική διάταξη

Ο φοιτητής συνεχίζει: «Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές, μπήκα μπροστά σε αυτόν τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητά μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των γονέων μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη για να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο, δεν είναι δηλαδή άδειες φλυαρίες, που από αυτές έχουν χορτάσει. Η απόφασή μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων των όσων ακολουθούν στις δικές ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντηση σας», τονίζει στην επιστολή του ο φοιτητής.

Θεσσαλία: Δεν του δίνουν πτυχίο γιατί χρωστάει 150 ευρώ για τη φοιτητική εστία

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν ο ο κ. φοιτητής ,που τελείωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές ανήκει στο Κίνημα δεν πληρώνω-δεν πληρώνω και 1,5 ευρώ να όφειλε δεν θα τα πλήρωνε.
  Μάλλον άφησε το χρέος του για να τον μάθει όλη η Ελλάδα ,όπως η κ.Κολοβού , που δεν ανεζήτησαν αμφότεροι βοήθεια από τους άλλους -ας πούμε τους αλληλέγγυους-
  Δεν ξέρουμε πόσοι άλλοι φοιτητές με τέτοια χρέη και οφειλέτες με φορτωμένες κάρτες Τραπεζών υπάρχουν και δεν τους γνωρίζουμε και πόσοι άεργοι ζητιανεύουν .
  Εκατό πενήντα ευρώ χρέος θα το πλήρωναν οι συγχωριανοί του φοιτητή ,σχετικά ευκατάστατοι από τον τουρισμό .ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ.

 2. Ό,τι τού φανεί, τού Λωλοστεφανή!

  Τα € 150, ή η εξευτελιστική διάταξη; Πάντα κακοήθης και πικρόχολος, επειδή εσύ είσαι ένας αποτυχημένος τής ζωής.

  Αλήθεια, με τέτοιο IQ πώς πήρες “χαρτί” από το γυμνάσιο; Με κομματικό μέσο (κι αυτό);

 3. Η επιτομή του λαϊκισμού είναι οι απόψεις σας και αδικαιολόγητος ο εκνευρισμός σας ,με χυδαίες βρισιές. Ηρεμείτε ποτέ;;;.
  Ποιος σας όρισε λογοκριτή μου κρυπτοφασίστα;;;.
  Άραγε ο φοιτητής παρουσίασε ποτέ παραστατικό απορίας ή ζει -όπως πολλοί- εις υγείαν των κορόϊδων ,που ντρέπονται να χρωστάνε;;;.
  Επαναλαμβάνω επιστήμονας να σου πετύχει και παράδειγμα προς μίμηση ο στρατευμένος στην Αριστερά της Αριστεράς -ελπίζω όχι εσείς- φοιτητής.

  • Το μέγεθος τής γαϊδουριάς σου φαίνεται από το ότι αντί να πεις “έκαμα λάθος”, ή ένα “συγγνώμη”, βγάζεις γλώσσα κι από πάνω. Δεν κατάλαβες καν τι γράφει το άρθρο κι έσπευσες να σπιλώσεις/συκοφαντήσεις/λασπώσεις με αυθαίρετες ανοησίες, ίδιον τής βλακείας που σε δέρνει. Τον κρίνεις, ενώ δεν τον ξέρεις και το μόνο που κάνεις είναι να προσβάλεις ένα παιδί που διαμαρτύρεται για κάποια πράγματα σωστά.

   “Επαναλαμβάνω επιστήμονας να σου πετύχει” Όταν σε προσβάλλουν εσένα, τρέχεις και κλαίγεσαι στα “παρασκήνια”, σαν γριά πουτάνα που τής πήραν την παρθενία. Εσύ, όμως, δεν έχεις κανένα πρόβλημα να προσβάλεις/συκοφαντείς άλλους, επειδή είσαι πικρόχολος και κακομοίρης. Γάιδαρος με περικεφαλαία να σού πετύχει.

 4. Ας βγει να παραπονεθεί ο θιγόμενος φοιτητής και αυριανός επιστήμονα, που τώρα κρύφτηκε ,αφού άναψε τη φωτιά που εσείς την συντηρείτε αδικαιολόγητα και βρίζοντας χυδαία .
  Υ.Γ Άντε σας ανέβασα πάλι άνθρωπε με νηπιακές αντιδράσεις.

  • “Ας βγει να παραπονεθεί…”

   Αυτό δεν έκαμε; Επιστολή δεν έστειλε; Βάλε τα σωστά γυαλιά, γιατί μάλλον δεν διαβάζεις και συνεχίζεις να γράφεις ανοησίες.

   ” Άντε σας ανέβασα πάλι άνθρωπε με νηπιακές αντιδράσεις”

   Ποτέ δεν ζήτησα να με “ανεβάσεις” και μάλιστα με νηπιακές αντιδράσεις. Φρόντισε να καταλάβεις τι γράφει το άρθρο και πάψε να γελοιοποιείσαι. Είσαι 80 χρονών πια και θα έπρεπε να ντρέπεσαι λιγάκι.

 5. Να παραπονεθεί ο φοιτητής για τα σχόλια μου -αυτό ζήτησα-.
  Εσείς-μικρέ- ομόφρονα του κ.Πολάκη , δεν σχολιάζετε. Βρίζετε ως αγράμματος δικηγόρος, ελλείψει λογικών επιχειρημάτων .
  Το σαπούνι σου χαλάς στον αράπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα