ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Λίγο πολύ το αφήγημα των ημερών είναι πως ο Μητσοτάκης εκβιάζεται απο ξένα κέντρα που επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό μαριονέτα που θα είναι απολύτως διαχειρίσιμος.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: θέλουμε έναν τέτοιο πρωθυπουργό; ‘Η, εν πάσει περιπτώσει, επειδή οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το πολύ σε έναν χρόνο, ποια κυβέρνηση θα ικανοποιούσε την πρόοδο και ευημερία της χώρας;
Θα παραθέσω επιγραμματικά, μερικές απο τις δικές μου θέσεις:
1.-Όχι, δεν αποτελεί θετική λύση για τη χώρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό μαριονέτα. Η χώρα είναι, ήδη, προτεκτοράτο, θα γίνει ακόμη χειρότερο. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή που θα αναδειχθεί μέσα απο απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες (σε αυτό υπονοώ και τον τρόπο παρουσίασης των κομμάτων απο τα ΜΜΕ) και θα έχει μια ατζέντα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας, μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και σεβόμενη τις συμμαχίες και συνεργασίες που έχει συνάψει. Η κυβέρνηση αυτή και τα στελέχη της δεν μπορεί να βαρύνονται με αμαρτίες του παρελθόντος. Και η σημερινή με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, βαρύνεται. Ο κ. Μητσοτάκης για αρκετούς συνομιλητές στο διαδίκτυο αποτελεί μια απολύτως αναντικατάστατη, γι αυτούς, πολιτική παρουσία αλλά το σκάνδαλο των υποκλοπών τον έχει αμαυρώσει.
2.-Σε αντίθεση με τον μιθριδατισμό μέρους της κοινωνίας που αδιαφορεί για την απαξίωση των θεσμών και προκρίνει πρόσωπα, έστω και μεμπτά, για την διακυβέρνηση της χώρας, η στήλη υποστηρίζει τους θεσμούς του κράτους και τον δημοκρατικό και εύρυθμο τρόπο λειτουργίας τους. Αν οι θεσμοί διασωθούν, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να τους λειτουργήσουν θα αναγκασθούν να προσαρμοστούν. Αν οι θεσμοί φθαρούν, τα πρόσωπα θα τους χρησιμοποιούν όπως επιθυμούν. Παραδείγματα άπειρα στις ημέρες μας.
3.-Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η τουρκική απειλή, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία. Εσωτερική και εξωτερική. Στους τομείς αυτούς μια υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να είναι ικανή να αποδίδει τα μέγιστα. Η διεύρυνση των παρακολουθήσεων με αυθαίρετη απόφαση κάθε επιβήτορα της εξουσίας οδηγεί την χώρα στην μετεμφυλιακή περίοδο. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που αυτό δεν θα το επιτρέψει, ακόμη και αν ο κομματικοποιημένος λαός το επιθυμεί.
4.-Η ελληνική ιδιαιτερότητα δεν είναι ο ανατολικός δεσποτισμός. Ούτε ο οποιοσδήποτε ολοκληρωτισμός, αριστερός η δεξιός. Η χώρα χρειάζεται δύο σοβαρά, θεσμικά αστικά κόμματα. Ο Συριζα, δεν μπορεί να αποτελεί το ένα απο αυτά. Ο Συριζα είναι ένας φορέας που συγκέντρωσε όλους τους πολιτικούς αριστερούς νομάδες της μεταπολίτευσης με αντιτιθέμενα και πολλές φορές ολοκληρωτικής μορφής χαρακτηριστικά. Ως πολιτική μορφή είναι αναγκαίο να υπάρξει διότι θα συσπειρώνει όλες αυτές τις σέχτες. Δεν μπορεί να αποτελεί, όμως, το ένα απο τα δύο κόμματα εξουσίας.
5.-Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι διαβρωτικός της δημοκρατίας. Αυτό που παρουσιάζεται ως καθημερινό status του μόνο λειτουργία ΜΜΕ σε περιβάλλον δημοκρατίας δεν θυμίζει.
6.-Η δημοκρατία δεν ταυτίζεται με το κοινοβούλιο. Υπάρχουν μορφές δημοκρατίας που δεν είναι κοινοβουλευτικές. Ο τρόπος που λειτουργούν τα κόμματα και οι βουλευτές δεν προσφέρει τίποτε στην δημοκρατία. Είναι, απλώς, ένας αριθμός που κινείται με βάση την απόλυτη κομματική πειθαρχία. Αν είναι να λειτουργούν έτσι, ας περιοριστιούν σε εκατό και είναι πολλοί.
7.-Η τραγωδία που βιώνουμε στις μέρες μας είναι ο εκφυλισμός της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη έχει κομματικοποιηθεί και το φαινόμενο είναι διαλυτικό της κοινωνίας, όχι, απλώς, της δημοκρατίας.
8.-Τα κόμματα λειτουργούν ολοκληρωτικά. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις. Υπάρχει η απόλυτη εξουσία του πρωθυπουργού στον οποίο καταλήγουν και οι ευθύνες. Και ενώ ο πρωθυπουργός ασκεί με δεσποτικό τρόπο τις εξουσίες του, όταν είναι να αναλάβει ευθύνες τις μεταβιβάζει αλλού.
Π.Σ.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κ. Σαββίδη, διαβάζοντας το κείμενό σας, διαπίστωσα ότι διακρίνετε τον κοινοβουλευτισμό από τη
    δημοκρατία. Ποιός είναι ο ορισμός σας για το Δημοκρατικό πολίτευμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα