ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η τραγωδία στις περιοχές που επλήγησαν απο τον σεισμό συνεχίζεται. Η διεθνής- και η ελληνική παρουσία- εστιάζεται μόνο στα όρια της τουρκικής επικράτειας και, δυστυχώς, ο δυτικός ανθρωπισμός άφησε έξω τη Συρία.
Έχει ενδιαφέρον και το άλλο μέτωπο, το πολιτικό. Πως αντιμετωπίζει ο Ερντογάν το πρόβλημα και πως αντιδρά η τουρκική κοινωνία.
Ο Ερντογαν έκανε μια ανάρτηση για το ενδιαφέρον του κράτους προς τους σεισμοπαθείς και τα σχόλια κάτω απο την ανάρτηση ήταν άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Για την Τουρκία αυτό δεν είναι δεδομένο. Στην Τουρκία υπάρχει φόβος και αποφεύγεται η επίκριση κρατικών αξιωματούχων, πολύ περισσότερο του ίδιου του Ερντογάν.
Το κυβερνητικό Ερντογανικό αφήγημα είναι ότι ορισμένοι θέλησαν να δημιουργήσουν χάος στην Τουρκία αλλά αυτό το τεφτέρι, όπως έγραψε ο τούρκος πρόεδρος, θα το ανοίξουμε μετά την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Κάτω απο αυτό το σχόλιο του Ερντογάν το 95% των σχολιαστών καταφέρθηκε εναντίον του στο πνεύμα “δεν ντρέπεσαι, τέτοιες στιγμές να βγάζεις μίσος”.
Το άλλο σημείο του κυβερνητικού αφηγήματος είναι ότι τον σεισμό τον έκανε ο Αλλάχ και στην βούληση του Αλλάχ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Και σε ερώτηση προς στέλεχος του κυβερνητικού AKP, αν ο Αλλάχ έχτισε τις σαθρές κατασκευές που κατέρρευσαν, η απάντηση ήταν “που να γνώριζε ο πρόεδρος το τί έκαναν οι εργολάβοι”.
Τοποθετούνται, επίσης, γιγαντοαφίσες που γράφουν πως ορισμένοι περίμεναν το τουρκικό έθνος να πεθάνει αλλά αναστήθηκε, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση μιας ομάδας που θα συντονίζεται απο κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Με απλά λόγια εν μέσω ερειπίων ο Ερντογάν κάνει προεκλογικό αγώνα. Για πρώτη φορά, όμως, διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο και οι πιθανότητες να χάσει τις εκλογές αυξάνονται.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το δάκρυ του Έλληνα διασώστη αμέσως μετά την διάσωση παιδιού. Οι σχολιαστές καταφέρονται κατά του Ερντογάν, εξαίρουν τον ανθρωπισμό των ελλήνων διασωστών και αναρωτιούνται γιατί πρέπει μια νύχτα να πάμε να τους επιτεθούμε.
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται με τους σεισμούς. Δυστυχώς, με τραγική αφορμή.
1.-Είμαστε 8,5 δισ άνθρωποι στη γη. Θα ήταν πολύ παράξενο να είχαμε όλοι την ίδια άποψη. Ο πλουραλισμός απόψεων δίνει δυναμική στις κοινωνίες.
2.-Οι απόψεις διαμορφώνονται απο το αξιακό σύστημα που αποδέχεται ο καθένας μας στο περιβάλλον που μεγαλώνει και ζει.
3.-Στο διαδίκτυο καταγράφηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τον σεισμό στην Τουρκία και την στάση μας ως λαού. Με άλλες συμφωνώ και άλλες διαφωνώ. Επιγραμματικά οι δικές μου;
-Σε τόσο τραγικά φαινόμενα η ιδιότητα του ανθρώπου υπερέχει έναντι όποιας άλλης προσέγγισης.
-Με βάση αυτήν την αποδοχή συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους που υπέστησαν την μήνιν της φύσης.
-Ο συμψηφισμός της στάσης μας με την κρατική τουρκική συμπεριφορά είναι άκαιρος.
-Το γεγονός ότι το τουρκικό κράτος, όπως λειτουργεί θεσμικά, προβαίνει σε προκλήσεις προς την Ελλάδα δείχνει πόσο η λειτουργία του έχει αυτονομηθεί απο το ποιος ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Ακόμη και ο Ερντογάν σε αυτές τις στιγμές ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε. Δεν έχει χρόνο να σκεφθεί αν θα πρεπει να προκαλέσει την Ελλάδα. Οι προκλήσεις γίνονται απο την αυτοματοποιημένη και αυτονομημένη λειτουργία του τουρκικού κράτους.
-Την στάση μας και την βοήθειά μας δεν μπορεί να την εξαρτάμε απο τις τουρκικές κινήσεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
-Αν σε κάτι βοηθήσει η αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές είναι ο προβληματισμός σε λαϊκό επίπεδο, ένθεν κακείθεν, ότι μπροστά στη δύναμη της φύσης είναι περιττή πολυτέλεια η αντιπαράθεση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πόλεμο.
-Ένα όφελος, ακόμη, που μπορεί να προκύψει, είναι η αποδόμηση του στερεότυπου που το τουρκικό κράτος δημιούργησε στην τουρκική κοινωνία περί κακού και εχθρικού Έλληνα.
-Μπορεί όλα αυτά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών; Μπορεί ναι και μπορεί όχι. Αλλά αν συμβεί αυτό θα συμβεί εκ των πραγμάτων. Δεν πρέπει να είναι η επιδίωξή μας. Η επιδίωξή μας είναι η αλληλεγγύη σε ανθρώπους. Και εδώ ας μείνουμε. Ό,τι θετικό προκύψει καλοδεχούμενο.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η διπλωματία των σεισμών δεν είναι καινούρια. Την ζήσαμε και στο παρελθόν, όταν Τούρκοι ήλθαν εις βοήθειά μας σε κάποιον ή κάποιους σεισμούς. Τίποτε δεν αλλάζει στις σχέσεις των δύο χωρών. Μετά από τις αναγκαίες φιλοφρονήσεις, λόγω εκτάκτου καταστάσεως, η Τουρκία και πάλι θα συνεχίσει την επιθετικότητα και το υβρεολόγιο εναντίον μας, με το οποίο δηλητηριάζει την ψυχή τού τουρκικού λαού.

  Σ’ εμάς θα μείνει η ντροπή ότι δεν προσφέραμε -με διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες- βοήθεια στην φιλική προς εμάς Συρία.

 2. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ανθρωπισμός όλων των ανθρώπων ανέκαθεν γεννιέται από την εικόνα -χίλιες λέξεις-των φονικών φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων και εδώ και μισό αιώνα από την πληθώρα των ανθρωπιστικών Οργανώσεων -ΜΚΟ -που απασχολούν εθελοντές και -ναι – επαγγελματίες αλληλέγγυους και στηρίζονται στους πλούσιους καλούς Σαμαρείτες και στις κρατικές επιχορηγήσεις των πλουσίων κρατών , που μεταπολεμικώς -ιδιαίτερα στην Δύση πληθύνονται (και η Ελλάδα κατατάσσεται σαυτά).
  Με τις εικόνες και απάνθρωποι ακόμη-που δεν είναι λίγοι-λένε αμέσως την φράση ”τους καημένους και παρόμοια” και τα κράτη βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν και την ”διπλωματία” των φονικών φυσικών φαινομένων με εκδήλωση αλληλεγγύης και χρήσιμης βοήθειας ,ιδίως για διάσωση των ανθρώπων έχοντας-όπως στην περίπτωση της Τουρκίας -και την έγκριση των πλείστων Ελλήνων, που λόγω της επί 3ετία περίπου συμπεριφοράς της Τουρκίας του κ.Ερντογάν δεν θα την ενέκριναν.
  Τώρα μετά από τα γινόμενα ”που δεν απογίγνονται” δεν θα ”ερωτευθούν” οι Έλληνες με τους Τούρκους ,που βλέπονται από μακριά από το 1453 -και ιδίως το 1923- , αλλά σίγουρα θα αναγκάσουν τον κ.Ερντογάν να σταματήσει τις καθημερινές απειλές του εις βάρος μας μέχρι τις εκλογές, -αν θέλει να τις κερδίσει (παίζει πια και να μη θέλει)- γιατί και ο πόλεμος με την Ελλάδα -που δεν θα είναι αλλά Κύπρο το 1974 και Ίμια το 1996 -θα είναι ”τρίτος καταστροφικός σεισμός” για την Τουρκία .
  Όσο για την Συρία που όλη η Δύση ”την άφησε έξω ”-αλλά Έλληνες διασώστες θα πάνε στην Αντιόχεια για να συνδράμουν τον Αραβόφωνο ορθόδοξο Πατριάρχη- όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2012 είχαμε και εμείς διακόψει διπλωματικές σχέσεις και μόλις το 2021 στείλαμε επιτετραμμένο στην Πρεσβεία μας . ΟΜΩΣ
  ”Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε σωτήρια βοήθεια στον συριακό λαό να ξεπεράσει αυτήν την δοκιμασία, αλλά τα χρήματα αυτά θα πάνε στον συριακό λαό και όχι στο καθεστώς της Δαμασκού”. ΜΠΛΙΓΚΕΝ ΥΠΕΞ ΗΠΑ.
  Στην συγκεκριμένη περίπτωση καμιά κυβέρνηση δεν θα μείνει ασυγκίνητη για πολιτικές σκοπιμότητες .
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΡΡΟΗ .
  ”Ποιος ξέρει στο βλέμμα του τι κρύβει ο Θεός για μάς ;;;” όπως έγραψε και τραγούδησε ο Τώνης Βαβάτσικος το 1974.

 3. Τουρκία: Σεισμοί και ψευδαισθήσεις

  Την ώρα που η ΕΜΑΚ δίνει μάχη και σώζει ζωές, η Τουρκία κάνει παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, εκδίδει παράνομες NAVTEX και βομβαρδίζει σεισμόπληκτη πόλη κοντά στη Ροζάβα, στο Συριακό Κουρδιστάν

  Αίσχος! Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατηγορεί τους διασώστες της ΕΜΑΚ για κατασκοπεία!

  • έχουμε φθάσει πλέον στο έσχατο σημείο αυτοεξευτελισμού.
   Δυσκολεύομαι να συγκρατήσω την οργή μου διαβάζοντας στις διάφορες ιστοσελίδες των ΜΜΕ τις αναφορές στον σεισμό και κυρίως στην δική μας συνεισφορά βοήθειας.
   Ως κοινωνία έχουμε ηττηθεί οριστικά!

    • τί δεν κατάλαβες;
     Γλύφουμε τους τούρκους με την ελπίδα ότι θα μας λυπηθούν.
     Γίνεται πλέον να πέσουμε ακόμη πιο χαμηλά;

     • Δεν κατάλαβα ότι αυτό εννοείς, επειδή το έγραψες κάτω από το δικό μου February 9, 2023 At 6:03 pm, που δείχνει ότι οι Τούρκοι είναι πάντα Τούρκοι. Σαφώς συμφωνώ μαζί σου. Ξεφτίλες είμαστε. Αντί να επικοινωνήσομε αμέσως με την Συρία, η οποία ήταν ανέκαθεν κι εξακολουθεί να είναι κράτος φιλικό προς την Ελλάδα. Αλλά, βλέπεις, είναι ντροπή να πάρομε ένα τηλέφωνο τον Άσαντ. ΑΙΣΧΟΣ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα