Αυτή την ημέρα, στις 6 Ιουνίου θα είναι τιμητική για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αφενός ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία Λοριάν, όπου η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra «Κίμων» θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες τις δοκιμές εν πλώ αφετέρου θα τιμηθεί η 80η επέτειος από την απόβαση στην Νορμανδία. Να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε νέα και για την τέταρτη Belharra (φτάνει να βρεθούν τα χρήματα).

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα στην επίσημη τελετή για τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Αμερικανών, Καναδών και άλλων) στη Νορμανδία, τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 (η πασίγνωστη «D Day»). Η μάχη της Νορμανδίας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό μέτωπο, ενάντια στα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ κατατροπώνοντας τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας με το Πολεμικό μας Ναυτικό, με δύο πλοία, την κορβέτα «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και «ΚΡΙΕΖΗΣ», με πλήρωμα συνολικά 155 ανδρών τα οποία και συνέδραμαν σημαντικά στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ύπαρχος του πλοίου «ΚΡΙΕΖΗΣ» Γρηγόριος Παυλάκης, σε επετειακή τελετή στη Γαλλία το 2004, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Λοιπόν, μαθαίνω τώρα ότι στις φετινές εκδηλώσεις στη Γαλλία, αναμένεται να παραστεί και ελληνική αντιπροσωπεία του ναυτικού κλιμακίου Γαλλίας που εδρεύει στη Λοριάν. Η σημαία μας επομένως θα παρελάσει μπροστά από τους ηγέτες των χωρών, που έχουν προσκληθεί, αποτελώντας επομένως ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων Μητσοτάκη – Μακρόν.

Ο Ύπαρχος του πλοίου «ΚΡΙΕΖΗΣ», Γρηγόρης Παυλάκης

https://www.tovima.gr/2024/06/04/stiles/vimatodotis/i-d-day-kai-oi-155-ellines-tis-apovasis-sti-normandias/