Η τουρκο-ισραηλινή διγλωσσία και η άνθιση των εμπορικών τους συναλλαγών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Φωτογραφία: το λιμάνι της Αλεξανδρέττας από όπου μεταφέρεται σημαντικό μέρος των συναλλαγών Τουρκίας-Ισραήλ

 Μην παρασυρόμαστε από τις σχεδόν καθημερινές «φιλοφρονήσεις» του Ερντογάν και του Νετανιάχου

Η πολιτική διγλωσσία είναι η κορωνίδα της εξαπάτησης των Λαών που τη χάφτουν είτε εξαιτίας του φανατισμού τους εναντίον κάποιου «εχθρού», είτε επειδή δεν «ερευνούν τας γραφάς». Χαρακτηριστική είναι τους τελευταίους μήνες η περίπτωση της Τουρκίας και του Ισραήλ που ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινές «φιλοφρονήσεις» με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα και την Χαμάς.

Τούτο τεκμηριώνεται μέσα από τις παραπομπές του παρακάτω ρεπορτάζ του Nicolas Bourcier στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, στις 27-12-2023, με τίτλο : «Αντιμέτωπη με το Ισραήλ, το διπλό πρόσωπο της Τουρκίας» (Face à Israël, le double visage de la Turquie).

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος παίρνει θέση υπέρ των Παλαιστινίων, κολακεύοντας έτσι την πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει διακόψει τις συναλλαγές της με το εβραϊκό κράτος», συνοψίζει ο ρεπόρτερ.

Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν φόρεσε την αγαπημένη του λεοντή, αυτήν του πρωταθλητή του παλαιστινιακού δικαίου και του αραβικού δρόμου. Αφού συγκράτησε τα χτυπήματά του τις πρώτες κιόλας μέρες, μετά την επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ζητώντας να τερματιστούν οι «επιθετικές ενέργειες», συνέχισε να καταδικάζει, τις επόμενες εβδομάδες, τις «βάρβαρες επιθέσεις» από το εβραϊκό κράτος. αποκαλώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου «χασάπη της Γάζας» ή ακόμα και «γενοκτόνο». Με την ιστορική υποστήριξη της Χαμάς, στην οποία είναι δίπλα και την οποία θεωρεί «απελευθερωτική οργάνωση», ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας έχει επιλέξει πλήρως το στρατόπεδό  του, δυναμώνοντας την ισλαμο-εθνικιστική βάση του, ενώ προσπαθεί να εδραιώσει την πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης, πολύ ευαίσθητης στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Μετίν Τζιχάν

Ωστόσο, μια χαμηλή φωνή ήρθε να αντικρούσει αυτήν την επίσημη γραμμή. Επί σχεδόν δύο μήνες, ο Metin Cihan, 44 ετών, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και εξόριστος από το 2020 στο Βερολίνο, απογράφει μέρα με τη μέρα, στον λογαριασμό του X, τα πλοία που κατευθύνονται από τα τουρκικά λιμάνια προς το Ισραήλ. Ένα επίπονο έργο που αποτελείται από τη συγκέντρωση δεδομένων για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ελεύθερα προσβάσιμες σε ναυτιλιακούς ιστότοπους και ελεύθερων συναλλαγών, αλλά που σήμερα ρίχνει έντονο φως στους στενούς εμπορικούς δεσμούς που οι δύο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν, μερικές φορές ακόμη και μέχρι την κορυφή της κρατικής εξουσίας.

«Οι τουρκικές αρχές μπορεί δημοσίως να χαρακτηρίζουν το Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος» και να κατηγορούν τη Δύση για «διπλά πρότυπα», δεν έχουν όμως αλλάξει απολύτως τίποτα στις επιχειρηματικές υποθέσεις τους», αναφέρει ο εν λόγω δημοσιογράφος. Η ροή αγαθών και υπηρεσιών, όπως ο χάλυβας και το πετρέλαιο, που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ, συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, αναδεικνύοντας την υποκρισία και την διγλωσσία των ηγετών».

Λιμάνι της Αλεξανδρέττας

Από τότε που ξεκίνησαν τα ισραηλινά χτυπήματα, ο Μετίν Τζιχάν κατέγραψε συνολικά 450 πλοία που αναχώρησαν από την Τουρκία για το Ισραήλ! Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων Marinetraffic.com, παρακολουθεί καθημερινά τις αποστολές της Limak Holding, ενός βιομηχανικού κολοσσού που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την τουρκική εξουσία, από το λιμάνι του Iskenderun. Επίσης αυτές, που αναχωρούν τακτικά από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης Ambarli Akçansa, του σημαντικού Ομίλου Sabanci. Στο ναυπηγείο Sefine, που βρίσκεται στην άκρη της Θάλασσας του Μαρμαρά και που ανήκει στο Kolin Holding, φιλοκυβερνητικού, γίνεται συντήρηση, σύμφωνα με την έρευνα του ίδιου Τούρκου δημοσιογράφου, στο δεξαμενόπλοιο που είναι υπεύθυνο για την παράδοση καυσίμων στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία βομβαρδίζουν φυσικά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και όχι μόνο.

«Μη διάψευση»

Το σήμα του ακροδεξιού κόμματος BBP

Εκμεταλλευόμενος τα υφιστάμενα δεδομένα, ο Metin Cihan εντοπίζει ένα πλοίο που εκτελεί συχνές μεταφορές στο Ισραήλ και ανήκει σε κάποιον Ibrahim Güler, πρώην πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της επαρχίας Hatay. Ανακάλυψε επίσης ότι η εταιρεία Pamukkale Kablo, που ανήκει στον Mustafa Semerci, ιδρυτικό ηγέτη του Κόμματος Μεγάλης Ένωσης (BBP), μιας ακροδεξιάς υπερ-εθνικιστικής ομάδας, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, συνέχισε, μετά τις 7 Οκτωβρίου, να προμηθεύει καλώδια στο εβραϊκό κράτος . Το BBP είχε, ωστόσο, ξεχωρίσει τις τελευταίες εβδομάδες για τις εκκλήσεις του για μποϊκοτάζ του Ισραήλ στο σύνολό του και για τις βαριές επιδρομές του εναντίον των καφετεριών Starbucks, με στόχο την υποτιθέμενη υποστήριξή τους στο Τελ Αβίβ.

Στον κύκλο ο Burak Erdogan

Και στη συνέχεια, ο εν λόγω δημοσιογράφος εντόπισε ότι η μεταφορική εταιρεία Manta Shipping συνεχίζει τις δραστηριότητές της με το Ισραήλ. Η εταιρεία ανήκει στον Mert Cetinkaya, «συνεργάτη του Burak Erdogan, γιου του Τούρκου προέδρου», λέει ο Μετίν Τζιχάν. «Μοιράστηκα όλες τις πηγές και τις μεθόδους έρευνάς μου. Είναι αδιαμφισβήτητες και αυτό δεν έχει διαψευσθεί. Η εταιρεία δήλωσε ότι το εμπόριο με το Ισραήλ συνεχίστηκε και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό, επειδή είχε συναφθεί σχετικό συμβόλαιο πριν από τον πόλεμο». Λίγες μέρες αργότερα, ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι ο Erkam Yildirim, γιος του πρώην πρωθυπουργού Binali Yildirim (AKP), είναι συνεργάτης της Oras Shipping, μιας ναυτιλιακής εταιρείας που εμπορεύεται με το Ισραήλ.

Erkam Yildirim, γιος του πρώην πρωθυπουργού Binali Yildirim (AKP),

Στην Άγκυρα, τα tweets του Metin Cihan κατέληξαν να προκαλέσουν σάλο στο πολιτικό σύστημα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του AKP και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με το Ισραήλ. Στη Βουλή η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Και αρκετές ημερήσιες εφημερίδες έχουν λάβει λεπτομερώς τους καταλόγους εμπορευμάτων και αγαθών που εξάγονται ή επανα-δρομολογούνται με αυτόν τον τρόπο κάθε μήνα.

Αχμέτ Νταβούτογλου
Ομέρ Μπολάτ, Υπουργός Εμπορίου

Σε ερώτηση του AlJazeera, ο υπουργός Εμπορίου Omer Bolat  βεβαίωσε ότι το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε περισσότερο από το 50% τον Νοέμβριο 2023. «Το ποσοστό γειτνιάζει περισσότερο με το 40», διορθώνει ο Μετίν Τζιχάν, «και πάνω από όλα αυτή η μείωση δεν έχει να κάνει με πολιτική βούληση περιορισμού των σχέσεων με το Ισραήλ ή με ένα πιθανό μποϊκοτάζ, όπως υπονοεί ο υπουργός. Αυτή η πτώση είναι μόνο το αποτέλεσμα των επιπτώσεων που προκαλούνται από μια σύγκρουση αυτού του τύπου, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνεχίζεται αδιάκοπα».

Οι πληροφορίες είναι πλέον απρόσιτες

Χακάν Φιντάν

Στους βουλευτές, ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών, απάντησε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, οι οποίες διαρκούν περισσότερα από 74 χρόνια, δεν έγιναν ποτέ εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης». Μια απάντηση «με μορφή ομολογίας (δηλαδή ότι οι οικονομικές συναλλαγές δεν σταμάτησαν ποτέ), αλλά μάλλον ειλικρινούς από την πλευρά του», αναγνωρίζει ο Metin Cihan.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν και η οικογένειά του σκοπεύουν να υποβάλουν μήνυση κατά του παραπάνω δημοσιογράφου. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει λάβει ακόμη τίποτα σχετικό από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Μετά από  εντολή ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που διέταξε τη διαγραφή των tweets που αναφέρονται στην οικογένεια του Γιλντιρίμ, απάντησε με ένα tweet : «Δεν θα τα διαγράψω. Αυτά δεν είναι ισχυρισμοί. Αυτά είναι επίσημες πηγές, ανοιχτές σε όλους (…). Για τα παιδιά της Παλαιστίνης, δεν πρόκειται να τα σβήσω».

Από την πλευρά του Ισραήλ, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, οι αρχές αποφάσισαν, από τις 14 Δεκεμβρίου 2023, για αδιευκρίνιστο λόγο, να μην καθιστούν πλέον προσβάσιμες ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις λιμενικές τους δραστηριότητες. «Αντί για τα 6 ή 7 πλοία που θα μπορούσαμε εύκολα να αναγνωρίσουμε κάθε μέρα, τώρα βλέπουμε μόνο 2 στην ισραηλινή πλευρά, αλλά δεν απελπίζομαι ότι θα βρω τα πραγματικά δεδομένα. Θα βγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Το 2020, εν μέσω έντονης οικονομικής δραστηριότητας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, είπε τα εξής : «Οι θέσεις του Τούρκου προέδρου απέναντί ​​μου δημόσια είναι διαφορετικές όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας». Και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόσθεσε : «Με αποκαλεί Χίτλερ κάθε τρεις ώρες… Τώρα το κάνει κάθε έξι ώρες, αλλά, δόξα τω Θεώ, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ανθεί».

Φαίνεται ότι οι «αχμάκηδες» Τούρκοι πιστεύουν τον Ερντογάν και οι «ορθόδοξοι» Εβραίοι τον Νετιανάχου, στις «φιλοφρονήσεις» που ανταλλάσσουν.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα