Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το κουρδικό μας αφορά άμεσα. Όχι, μόνο, σε επίπεδο κοινής γνώμης, όπου το περί δικαίου αίσθημα δημιουργεί μια συναισθηματική στάση της κοινωνίας η οποία θεωρεί αδιανόητο ένας λαός 35 εκατομμυρίων να μην έχει πατρίδα. Αλλά και σε κρατικό επίπεδο. Η κουρδική υπόθεση κρατά δεσμευμένη την Τουρκία σε έναν πόλεμο που αν τελειώσει θα ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά της Ελλάδας.
Η επικαιρότητα του κουρδικού έχει να κάνει με τις τελευταίες τουρκικές επιχειρήσεις, διαστάσεις των οποίων πρέπει να προσεγγίσουμε. Έστω, επιγραμματικά:
1.-Οι τουρκική φονικοί βομβαρδισμοί, κατά αμάχων, είχαν ως δικαιολογία αντίποινα κατά της βόμβας που εξεράγη στο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και η φερομένη ως δράστης, την απέδωσε-αν την απέδωσε, στους Κούρδους.
2.-Το HDP, κοινοβουλευτικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της βόμβας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αλλά απέρριψαν την πρόταση τα συγκυβερνώντα κόμματα (το AKP του Ερντογάν και το Εθνικιστικό του Μπαχτσελί). Γιατί;
3.-Η δράστης φέρεται απο δημοσιεύματα να είναι Σύρια απο το Χαλέπι με το εξής ιστορικό. Ένας απο τους αδελφούς της είναι αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δύναμης που μάχεται κατά του Άσαντ και ελέγχεται απο την Τουρκία. Ένας άλλος αδελφός της μάχεται με τον ISIS. Είναι στέλεχος του ISIS.
4.-Με αφορμή την υπόθεση της βόμβας εγκατέλειψαν τους Κούρδους, και άφησαν την Τουρκία να βομβαρδίσει την Συρία και το Ιράκ, και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί. Το έχουν κάνει και οι Ευρωπαίοι.
5.-Οι Αμερικανοί διαθέτουν στην βορειοανατολική Συρία δύναμη 900 ατόμων η παρουσία των οποίων ενοχλεί τη Ρωσία. Η Ρωσία επιδιώκει, σε συνεργασία με την Τουρκία, να εκδιώξει τους αμερικανούς απο την περιοχή. Με την πολιτική που ακολουθούν οι Αμερικανοί εκθέτοντας τους Κούρδους συμμάχους τους, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί. ποιο όφελος έχουν οι Κούρδοι απο την αμερικανική παρουσία;
6.-Οι Κούρδοι είναι η βασική συνιστώσα που ο ISIS δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Έχουν μέχρι στιγμής απώλειες 15.000 ανθρώπων.
7.-Η Τουρκία με τις επιχειρήσεις της, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να ελέγξει περιοχές στις οποίες τον έλεγχο θα πάρουν απο τους Κούρδους δυνάμεις του ISIS με τον οποίο, η Τουρκία, διατηρεί επαφές. Έχει δε καταφέρει να θεωρεί τρομοκρατική δύναμη οποιαδήποτε χώρα αμφισβητεί αυτήν την πολιτική συνεργασίας με τον τρομοκρατικό ISIS.
8.-Όπως λέει ο Στρατηγός Λάζαρος Καμπουρίδης, η Τουρκία έχει αλλάξει απο το 2018 το δόγμα της αποτροπής σε δόγμα προληπτικού χτυπήματος. Σήμερα το δόγμα της, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση “θα έρθουμε ένα βράδυ” είναι να επιλέγει στόχους, να επιννοεί φανταστικά σενάρια πρόκλησης εναντίον της και κινδύνου και να χτυπά κράτη. Αυτό το δόγμα θέλει να εφαρμόσει και στην περίπτωση της Ελλάδας και θα το κάνει αν, και όταν, κρίνει απαραίτητο.
9.-Το ελληνικό δόγμα είναι αποτροπή. Ας κρίνουν και ας σκεφθούν οι Επιτελείς αν το δόγμα αυτό εξασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νομίζω ότι η αλλαγή του δόγματος προς την κατεύθυνση προληπτικού χτυπήματος δεν μπορεί να βασιστεί σε μια αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων.

  Όπως εξάλλου σημειώσατε σε προηγούμενο άρθρο, η απόφαση αυτή δεν αφορά την πολιτική ηγεσία αλλά τον λαό και δεν πιστεύω ότι αυτή την στιγμή συμβαίνει κάτι τέτοιο όσον αφορά την γενικότερη στάση μας.

  Η χώρα μπορεί να έχει ξεπεράσει νομισματικά την πτώχευση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαθέτει μαι εθνική οικονομία αρκετά ανεξάρτητη από τους συμμαχικούς και εταιρικούς προϋπολιγισμούς. Η συνεχής προσήλωση στα γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα των εταίρων και συμμάχων αποτελεί συνεπώς κεντρικό στοιχείο αξιοπιστίας απέναντί των, δηλαδή ύψιστο εθνικό συμφέρον.

 2. Στο 4 επιτρέψτε μου να κρατώ επιφυλάξεις .

  Αυτή την φορά η Τουρκία δεν φαίνεται να ζήτησε την άδεια κανενός.
  Απλώς στηρίχθηκε στην εικαζόμενη ανοχή των ΗΠΑ -Ρωσιας.
  Η ανάγκη του Ερντογάν να εμφανίσει στα μάτια του εσωτερικού εκλογικού του ακροατηρίου την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη τον ώθησε αυτή την φορά να βάλει τους όρους του παιχνιδιού μόνος του χωρίς να ζητήσει την έγκριση από κανέναν.

  Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ήρθαν καθυστερημένα διότι βρέθηκαν προ τετελεσμενων . Όμως οι προειδοποιήσεις που ακολούθησαν δεν προοιωνιζουν τίποτα το θετικό για την Τουρκία εφόσον επιλέξει να συνεχίσει ποντάροντας σε μια χερσαία επίθεση.
  Απεναντίας ,σε ανάλογη περίπτωση , οι σοβαρότητα των εξελίξεων που ενδέχεται τά ακολουθήσουν θα είναι από μόνη της ικανή να μετατρέψει τα εκλογικά ποσοστά Ερντογάν σε “Ιφιγένεια” προς γνώσιν και συμμόρφωση και της Τουρκικής αντιπολίτευσης.

  Τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ:

  Το τελευταίο τρίμηνο στην επίσημη ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχουν δύο επίσημες ανακοινώσεις-δηλωσεις στις οποίες εγώ δεν διακρίνω καμία αμφισημία . Μόνον ξεκάθαρες θέσεις! τόσο για την επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας και Ιράκ, όσο και για τις επιθέσεις του Ιράν στις Κουρδικές περιοχές- του Ιράκ.
  Δείτε τις δηλώσεις παρακάτω:

  https://www.state.gov/violence-in-northern-syria-northern-iraq-and-southern-turkey/
  και
  https://www.state.gov/iran-attacks-the-iraqi-kurdistan-region/

  Προχθες έβγαλε το Anadolou μια είδηση σχετική με τις δηλώσεις John Kirby.Διαβαστε την εδώ :

  https://www.aa.com.tr/en/politics/turkiye-certainly-has-right-to-defend-itself-against-terror-threats-says-white-house-/2745432

  Η είδηση δεν προέκυπτε από πουθενά αλλού .Ούτε καν από δηλώσεις του John Kirby που ως συνήθως ανεβαίνουν στο YouTube.

  Τι έγραφε το Anadolou :
  “Turkey does continue to suffer a legitimate terrorist threat, particularly to their south. They certainly have every right to defend themselves and their citizens,” National Security Council coordinator for strategic communications, John Kirby, told reporters.

  He said the US has concerns about cross-border operations, which he said would affect the fight against the Daesh/ISIS terror group carried out by another terror organization, PKK/YPG.

  The operations “might force a reaction by some of our SDF partners, that would … constrain their ability to continue the fight against ISIS,” Kirby added.”

  Ακολουθεί η μετάφραση της δήλωσης Kirby στα Ελληνικά :

  “Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια νόμιμη τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Έχουν σίγουρα κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους πολίτες τους”, είπε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις στρατηγικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους.

  Είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για διασυνοριακές επιχειρήσεις, οι οποίες είπε ότι θα επηρεάσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS που διεξάγεται από μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, το PKK/YPG.

  Οι επιχειρήσεις «μπορεί να αναγκάσουν μια αντίδραση από ορισμένους από τους εταίρους μας των SDF, η οποία θα περιόριζε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ISIS», πρόσθεσε ο Κίρμπι….”.

  Αυτή η είδηση ,εκτός από το Anadolou δεν μεταδόθηκε διεθνώς πουθενά αλλού, εκτός από την Ελλάδα.
  Την πήραν οι δικοί μας , απομόνωσαν την πρώτη παράγραφο κι άρχισαν να βγάζουν συμπεράσματα !

  Φτάνεις σε σημείο να αναρωτιέται κανείς εάν καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε!

  Τι είπε ο Kirby ???

  “Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια ΝΌΜΙΜΗ τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της.”
  (Turkey does continue to suffer A LEGITIMATE terrorist threat…)

  Ξέρουμε πολλές ΝΟΜΙΜΕΣ τρομοκρατικές απειλές ???

  Ή μήπως εδώ υπονοείται ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει την απειλή διάσπασης του νότου της,που εκλαμβάνεται από τις ΗΠΑ ως νόμιμη ενέργεια -καίτοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο διασπαστικό αποτέλεσμα οργανώσεις που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως τρομοκρατικές όπως το ΡΚΚ – κι από την πλευρά της η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να μην μείνει αδρανής και να αντιδράσει ????????
  Εάν είναι έτσι, τότε σαν ρίξιμο του γαντιού μου ακούγεται όλο αυτό…
  Σου έριξα το γάντι μπορείς να το σηκώσεις…

  Έκτοτε επανειλημμένα Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας καθυστερούν τον πόλεμο κατά του ISiS…

  Οι δε δηλώσεις Kirby , εάν τις δούμε όχι αποσπασματικά αλλά στο σύνολο τους και διεξοδικότερα υποκρύπτουν την προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι οι καθυστερήσεις της στην εξολόθρευση του ISIS είναι ικανές αυτή την φορά να λειτουργήσουν εις βάρος της.
  Δίνουν την δυνατότητα στους Κούρδους να εκμεταλλευτούν τον χρόνο των καθυστερήσεων που προκαλεί η Τουρκία ώστε να στρέψουν τις δυνάμεις τους στο νότο της προκειμένου να επιτύχουν πρωθυστερα από την εξόντωση του DAESH/ ISIS την αυτονόμηση των κουρδικών εδαφών που σήμερα βρίσκονται εντός Τουρκίας.

  Φαντάζομαι κάτι τέτοιο, εφόσον το επιτυγχάναν οι Κούρδοι δεν θα τους εμπόδιζε στην συνέχεια να ολοκληρώσουν την εξολόθρευση του ISIS…

  Αλλά κι από την Ρωσία τα μηνύματα που έλαβε η Τουρκία δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς ενθαρρυντικά σε περίπτωση που επιλέξει μια χερσαία επίθεση.
  Ο Αλεξάντερ Λαβρεντιεφ στην συνάντηση που είχαν Ρωσία , Τουρκία και Ιράν στην Αστάνα (Καζακστάν) ζήτησε από τους Τούρκους να απόσχουν από μια χερσαία επίθεση. Τόνισε μάλιστα ότι η επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα είναι σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή…

  https://www.reuters.com/world/russia-asks-turkey-refrain-full-scale-syria-offensive-2022-11-23/

  https://ria.ru/20221122/siriya-1833241614.html

  Δεν έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά για την Τουρκία εφόσον επιλέξει κλιμάκωση. Ενήργησε αυθαίρετα κι αν συνεχίσει έτσι φαντασιωνεται ότι αποτελεί μια περιφερειακή δύναμη ,ικανή να συγκριθεί με αυτούς τους δύο (ΗΠΑ – Ρωσία) την βλέπω αυτή την φορά να προσγειώνεται στην πραγματικότητα ανώμαλα.

  Είναι ζήτημα επιβίωσης για τις ηγεμονικές να καταπνίγουν εν τη γενέσει τους την προσπάθεια ανάδειξης περιφερειακών…

  Υστ: Συμφωνώ μαζί σας ότι το δόγμα της Ελλάδας πρέπει να αλλάξει .
  Μια απλή ανακοίνωση -ποσο μάλλον μια έμπρακτη αποφασιστικότητα – ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει πλέον να καταφέρει ένα “προληπτικό χτύπημα “ώστε να αντιμετωπίσει την άκρατη τουρκική επιθετικότητα , πιστεύω ότι εφόσον γίνονταν αντιληπτό από την απέναντι πλευρά ότι το εννοούμε θα οδηγούσε πάραυτα σε Τουρκικές αναδιπλώσεις .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα