Η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό στον λαιμό της Αλβανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα

Τίρανα. 17.01.2022

Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα σήμερα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, μια που οι δυο χώρες αναπτύσσουν σχέση στρατηγικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Σαμπάχ:

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αλβανία, ενώ αξιολόγησε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα τη Δευτέρα.

Κατά την άφιξή του στα Τίρανα, ο Ερντογάν έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα με επίσημη τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων.

 

Η επίσκεψη Ερντογάν έγινε μετά από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού.”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Ερντογάν μια που μαζί του βρέθηκαν στα Τίρανα οι κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης του όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Murat Kurum, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Mehmet Muharrem Kasapoğlu και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ. Nuri Ersoy.

Ο Ερντογάν παρευρέθηκε επίσης στην τελετή παράδοσης εκατοντάδων κατοικιών που έχτισε η Τουρκία στη βορειοδυτική πόλη Laç, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό τον Νοέμβριο του 2019.

«Η ευτυχία της Αλβανίας είναι η ευτυχία μας, η θλίψη της είναι η θλίψη μας», είπε στα εγκαίνια.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ενήργησε γρήγορα μετά τον σεισμό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του αλβανικού λαού, κινητοποιώντας όλα τα μέσα του κράτους και στέλνοντας τεχνικά συνεργεία.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει την περιοχή μετά τον σεισμό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ισχυρής αλληλεγγύης μεταξύ μας».

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει να είναι στο πλευρό των Αλβανών στο μέλλον.

«Στέφουμε τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με τα εγκαίνια των κατοικιών για τους σεισμόπληκτους», πρόσθεσε.

Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για την ανέγερση 522 κατοικιών από τη Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (TOKI) στο Laç.

Το έργο, το οποίο κόστισε περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ (47 εκατομμύρια δολάρια), περιλαμβάνει επίσης 37 εμπορικές μονάδες και ένα γκαράζ 375 οχημάτων.

Ο πρόεδρος θα εγκαινιάσει επίσης το τζαμί Εθεμ Μπέη της Οθωμανικής περιόδου, ένα από τα σύμβολα των Τιράνων, το οποίο η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) άρχισε να αποκαθιστά τον Μάρτιο του 2018.

«Το τέμενος Εθέμ Μπέη θα συνεχίσει να λάμπει στα Τίρανα στο μέλλον ως ένδειξη φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΤΙΚΑ.

Η ΤΙΚΑ, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ολοκλήρωσε την αποκατάσταση εννέα ιστορικών τζαμιών και δομών, συμπεριλαμβανομένου του πύργου του ρολογιού του Κάστρου Ergiri (Αργυρόκαστρο), του πύργου του ρολογιού Kavalye (Kavaja), του Τζαμί Bazaar στο Αργυρόκαστρο, του Τζαμί Bekarlar και του τζαμιού Hünkar στο Μπεράτι. τον Τεκκέ Χαλβέτι και το Τζαμί Εθεμ Μπέη στα Τίρανα.

Η TIKA ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Αλβανία το 1996 μέσω του Γραφείου Συντονισμού του Προγράμματος των Τιράνων. Συνολικά 546 έργα υλοποιήθηκαν μεταξύ 1996-2022 με σκοπό τη στήριξη της θεσμικής υποδομής της χώρας, την αύξηση της διοικητικής ικανότητας και την αναζωογόνηση των παραγωγικών τομέων. Η TIKA πραγματοποίησε επίσης έργα για την αύξηση της ικανότητας απασχόλησης της χώρας, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την προστασία της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ανάπτυξη του τουρισμού της Αλβανίας.

Ο πρόεδρος αναμενόταν επίσης να εκφωνήσει ομιλία στο αλβανικό κοινοβούλιο αργότερα εντός της ημέρας, αφού είχε διμερείς συνομιλίες και συνέντευξη Τύπου με τον Ράμα.

Πέρυσι, η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για την αναβάθμιση των διμερών δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Μιλώντας τότε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ράμα μετά τις συναντήσεις στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ερντογάν είχε τονίσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

“Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία. Θέλουμε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση”, είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Το Περιφερειακό Νοσοκομείο Τουρκίας-Αλβανίας στο Φιέρι, που κατασκευάστηκε από την Τουρκία, άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο. Η κατασκευή του νοσοκομείου ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία, μετά από υπόσχεση Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν Τούρκοι και Αλβανοί αξιωματούχοι στις 2 Φεβρουαρίου 2021, η Τουρκία υποσχέθηκε να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο 150 κλινών, να δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό, υλικά και έπιπλα και να παράσχει συμβουλές μέσω του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

BLACK SEA NEWS με πληροφορίες από SABAH

*Ο τίτλος είναι των “Ανιχνεύσεων”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα