Η Τουρκία σε ρόλο μεσάζοντα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια, η «προσεκτική αναθέρμανση» των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ και οι κυρώσεις στη Ρωσία στον γερμανικό Τύπο.

    Ο Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία

Η συνάντηση του Ρώσου υπουργού, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Φόρουμ της Αττάλειας απασχολεί σήμερα τον γερμανικό Τύπο. Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «Η Τουρκία δεν επιλέχθηκε τυχαία ως σημείο συνάντησης των υπουργών. Ο Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Μόσχας. Επιπλέον, Ρωσία και Τουρκία συνεργάζονται σε πολλά δύσκολα ζητήματα, ενώ παρέμειναν στη διπλωματική οδό ακόμη και μετά από έντονες διαφωνίες. Στον πόλεμο της Συρίας, για παράδειγμα, οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών περιπολούν μαζί σημαντικούς εμπορικούς δρόμους».

Το δημοσίευμα συμπληρώνει επίσης πως «Πούτιν και Ερντογάν, καλοί φίλοι όπως συχνά αποκαλούνται μεταξύ τους, ξέρουν πως να συμπεριφερθούν ο ένας στον άλλο. Εάν ο Πούτιν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ο Ερντογάν θα ήταν πιθανότατα ένας καλός εταίρος ως μεσολαβητής. Ωστόσο, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη στη συμμαχία. Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, για παράδειγμα εξαιτίας μιας ρωσικής επίθεσης σε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, η Τουρκία θα μπορούσε να παρασυρθεί εξαιτίας της συμμαχίας μέσα στη διαμάχη».

Το Ισραήλ και η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική Ερντογάν

Χέρτσογκ, ΕρντογάνΣτιγμιότυπο από την επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα και την συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός στη χώρα του που επισκέπτεται την Τουρκία μετά από 14 χρόνια. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «μία προσεκτική προσέγγιση». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, «ο επαναπροσδιορισμός της (σ.σ. τουρκικής) εξωτερικής πολιτικής βασίζεται στη συνειδητοποίηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της». Το Ισραήλ ωστόσο ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην τουρκική προσέγγιση, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς «λίγο πριν από το ταξίδι του στην Τουρκία, ο Χέρτσογκ επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες που βλέπουν με καχυποψία την ισραηλινοτουρκική προσέγγιση».

Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung, αναφέρει επίσης ότι «η προσέγγιση του Ισραήλ από τον Ερντογάν εντάσσεται στo πλαίσιo μιας σημαντικής αλλαγής πορείας στην εξωτερική του πολιτική, η οποία στοχεύει και στη βελτίωση των σχέσεων με κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. (…) Η απομάκρυνση της Δύσης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό ανοίγει εντελώς νέες διαστάσεις και παρακινεί και την Τουρκία να συμμετάσχει σε αυτήν την επιχείρηση φυσικού αερίου. Αλλά το στοίχημα είναι να μην προσβληθεί η Ρωσία, καθώς ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει το ρόλο του ως μεσάζων».

FAZ: Επιστροφή στην Σοβιετική εποχή

Ουρές μπροστά από το πρώτο McDonald's στη Μόσχα, 1990Ουρές μπροστά από το πρώτο McDonald’s στη Μόσχα, 1990

Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, περίπου 850 υποκαταστήματα McDonald’s κλείνουν προσωρινά στη Ρωσία. Σχόλιο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις ουρές που σχηματίστηκαν, σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της αλυσίδας φαστ φουντ, μπροστά στα καταστήματα: «Λες και κάποιος γύρισε το ρολόι σαράντα χρόνια πίσω, στην εποχή πριν από το γκλάσνοστ και την περεστρόικα, όταν η Σοβιετική Ένωση φάνταζε ότι θα μείνει στη θέση της, για πάντα. Τώρα, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η μία δυτική εταιρεία μετά την άλλη αποσύρονται από τη ρωσική αγορά. Μαζί τους εξαφανίζεται και η αίσθηση ότι η Ρωσία, παρά τις πολιτικές διαφορές και αντιπαλότητες, κατά κάποιο τρόπο ανήκε στη Δύση, τουλάχιστον υλικά. Και γαστρονομικά. (…) Τώρα οι εταιρείες που αποσύρονται, οι οποίες προστίθενται στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, παρουσιάζουν τη χώρα ως παρία».

Χρύσα Βαχτσεβάνου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα