Τούρκοι ειδικοί εργάζονται ενεργά για τη δημιουργία των δικών τους όπλων, τα οποία περιλαμβάνουν μαχητικά μη επανδρωμένα αεροχήματα και μαχητικά αεροσκάφη, γράφει ρωσική ιστοσελίδα που παρατηρεί τη στρατιωτική ανάπτυξη χωρών.

Μέχρι τώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι κύριες εξελίξεις στον κλάδο των αερομεταφορών στην Τουρκία είναι το μαχητικό αεροσκάφος Kaan και το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kızılelma.

 Όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kızılelma, που αναπτύχθηκε από την Baykar, βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο δοκιμών.

Το κύριο πρόβλημα στην ανάπτυξή του ήταν ο κινητήρας.  Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αρχικά δεν υπολόγιζαν στο έργο να εισέλθουν κι άλλες χώρες, για να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Υπενθυμίζεται,  ότι ο σχεδιασμός του έργου Kızılelma ξεκίνησε το 2013.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με κινητήρα turbofan. Αρχικά σχεδιάστηκε να χρησιμοποιηθεί ο ουκρανικός κινητήρας AI-25TLT, αλλά λόγω της απώλειας αρμοδιοτήτων της Ουκρανίας σε αυτόν τον τομέα, αποφασίστηκε να βρεθεί άλλος προμηθευτής.

Το βάρος του drone είναι 6 τόνοι και η μεταφορική του ικανότητα είναι 1,5 τόνοι. Θα είναι οπλισμένο με βλήματα και βόμβες, όπως σημειώνεται.

«Η Τουρκία ολοκληρώνει τη δοκιμή μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους»