Η Τουρκία και η Ρωσία απέρριψαν το σχέδιο Μακρόν για την Λιβύη – Η Άγκυρα «σπάει πλάκα» με τον Γάλλο πρόεδρο

17/6/21 | 0 | 0 | 186 εμφανίσεις

Η Τουρκία επέρριψε το αίτημα Γαλλίας και Αιγύπτου για αποχώρηση των δυνάμεων της από την Λιβύη και όπως μεταδίδει το Αl-Arabiya να μεταδώσει πως «Η Αίγυπτος ακύρωσε τις τις νέες συναντήσεις με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει τις αιγυπτιακές απαιτήσεις και όρους».

Επίσης η Μόσχα απάντησε ανεπίσημα ότι «Δεν διαθέτουμε στρατεύματα στην Λιβύη, οπότε δεν μας αφορά το θέμα» αρνούμενη οποιαδήποτς σύνδεση με τους εθελοντές της Wagner.

Η Τουρκία δήλωσε ότι «Υπάρχει συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής με την Τρίπολη και δεν μπορούμε να την παραβιάσουμε αποσύροντας τους εκπαιδευτές μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έθεσε σχέδιο για την Λιβύη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μακρόν, η Τουρκία θα αποσύρει πρώτη τους μισθοφόρους από την Συρία που έστειλε στη Λιβύη το 2020, όταν η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε βοήθεια για την απομάκρυνση της πολιορκίας από τις δυνάμεις του Haftar.

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου υποστηρίζει.

Στη δεύτερη φάση η Ρωσία θα αποσύρει τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές του Ομίλου Wagner και η Τουρκία θα αποσύρει τους δικούς της στρατιώτες.

Το βήμα, που προτάθηκε να γίνει τον Σεπτέμβριο, είναι πιο δύσκολο, δεδομένου ότι εξισώνει τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία προσκλήθηκαν στη χώρα από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με τη Ρωσία και βρίσκονται εκεί παράνομα.

Η τρίτη φάση προτείνει την επανένωση των διχασμένων δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, οι οποίες επί του παρόντος χωρίζονται μεταξύ εκείνων που υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση της Τρίπολης και εκείνων που αγωνίζονται για τον Χαφτάρ.

Φυσικά το σχέδιο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αφού ήδη απορρίφθηκε από Τουρκία και Ρωσία με διαφορετικές αιτιολογίες, βέβαια.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/995321_i-toyrkia-kai-i-rosia-aperripsan-shedio-makron-gia-tin

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/7/21 | (4 σχόλια)
    Η Τουρκία δεν έχει δώσει έμφαση, μόνο, στους εξοπλισμούς. Έχει εστιάσει και στην διπλωματία, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, στον χρηματισμό, στη δημιουργία λόμπυ αλλά και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα. Υπάρχουν ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο