Η Τουρκία αναστέλλει το εμπόριο με το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

2 Μαΐου 2024 | Flash Brief

Η Τουρκία ανέστειλε το εμπόριο με το Ισραήλ στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με δύο ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, έγραψε στο X ότι η Άγκυρα «σπάει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για εισαγωγές και εξαγωγές του Ισραήλ» και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα εργαστεί «για να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο με την Τουρκία».

Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι «εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ έχουν ανασταλεί… έως ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει μια διακοπτόμενη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Αλλά η κίνηση έρχεται καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει την εκστρατεία της εναντίον του εβραϊκού κράτους για τον πόλεμο στη Γάζα. Η Τουρκία επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγών στο Ισραήλ στις 9 Απριλίου και, την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε σχέδια να συμμετάσχει στην καταγγελία της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).

Ανάλυση εμπειρογνωμόνων
«Σε μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του, ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας του μεταξύ των δυτικών συμμάχων, πιθανώς πέρα ​​από το σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτό θα βλάψει μόνο την Τουρκία και τα συμφέροντά της. Το Κογκρέσο θα πρέπει να απαντήσει απειλώντας με κυρώσεις κατά της Άγκυρας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της». — Sinan Ciddi, FDD Non-Resident Senior Fellow

«Αυτή η τελευταία κίνηση του Ερντογάν είναι μια υπέρβαση που θα θεωρηθεί εμπρηστική και θα συγκεντρώσει την κατάλληλη αντίδραση από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Τουρκία αυτοτιμωρείται διακόπτοντας το εμπόριο με το Ισραήλ και επιδεινώνοντας την κακή οικονομική κατάσταση. Ο Ερντογάν επιθυμεί απεγνωσμένα να θεωρείται ο πρωταθλητής των Παλαιστινίων, ενώ θα κάνει βήματα που θα εμποδίσουν μόνο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας για την περιοχή». — Tyler Stapleton, Διευθυντής Σχέσεων του Κογκρέσου στο FDD Action

Η Τουρκία περιορίζει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ
Στις 9 Απριλίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή 54 κατηγοριών προϊόντων στο Ισραήλ έως ότου η Ιερουσαλήμ κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί περιελάμβαναν σίδηρο, μάρμαρο, χάλυβα, τσιμέντο, αλουμίνιο, τούβλα, λιπάσματα, κατασκευαστικό εξοπλισμό και καύσιμα αεροσκαφών. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση αφού το Ισραήλ απέρριψε αίτημα να επιτραπεί σε τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να συμμετέχουν σε ρίψεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη σειρά του, το Ισραήλ είπε ότι θα καταρτίσει έναν «εκτενή» κατάλογο τουρκικών ειδών που θα απαγόρευε. «Ο Ερντογάν θυσιάζει για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για την υποστήριξή του στους δολοφόνους της Χαμάς στη Γάζα που βίασαν, δολοφόνησαν και βεβήλωσαν τα σώματα γυναικών, κοριτσιών, ενηλίκων και έκαψαν ζωντανά παιδιά», δήλωσε ο Κατς στις 9 Απριλίου.

Ο Ερντογάν στηρίζει τη Χαμάς
Παρά το γεγονός ότι εργάστηκε για την αποκατάσταση των δεσμών της Τουρκίας με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ένας από τους πιο ειλικρινείς επικριτές του Ισραήλ μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έχει υποστηρίξει ψευδώς ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα και ότι τα μέλη της Χαμάς είναι μαχητές της ελευθερίας. Την 1η Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συμμετάσχει στην καταγγελία της Νοτίου Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο ICJ. «Με την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου της εργασίας μας, θα υποβάλουμε τη δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του ICJ με στόχο την εφαρμογή αυτής της πολιτικής απόφασης», δήλωσε ο Fidan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παρέμεινε απεριόριστο για μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ το 2023, από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον Ερντογάν για συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ, κάτι που πιθανότατα κόστισε εκλογικά στον νυν πρόεδρο.

fdd.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα