Η Τουρκία αναλαμβάνει το Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θα αφήσουν περίπου 650 στρατιώτες μετά την αποχώρηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Περίπου 650 Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να παρέχουν ασφάλεια στους διπλωμάτες μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησής της κύριας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία πρόκειται να γίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο The Associated Press την Πέμπτη.

Εκτός αυτού, αρκετές εκατοντάδες αμερικανικών δυνάμεων θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, πιθανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να βοηθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα να παρέχουν ασφάλεια, ως μια προσωρινή κίνηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή μια πιο επίσημη επιχείρηση ασφαλείας υπό την ηγεσία της Τουρκίας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Συνολικά, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η αμερικανική και συμμαχική στρατιωτική διοίκηση, η ηγεσία και τα περισσότερα στρατεύματα να αποχωρήσουν έως την 4η Ιουλίου, ή λίγο μετά, μένοντας πιστοί στην προθεσμία που ανακοινώθηκε πριν από μήνες.

Οι αξιωματούχοι δεν εξουσιοδοτήθηκαν να συζητήσουν λεπτομέρειες για την απόσυρση και μίλησαν στο AP με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Η αποχώρηση του όγκου των περισσότερων από 4.000 στρατευμάτων που βρίσκονται στη χώρα τους τελευταίους μήνες, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πολύ πριν από την προθεσμία αποχώρησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 11 Σεπτεμβρίου. Και έρχεται εν μέσω αυξανόμενων κερδών των Ταλιμπάν στο πεδίο της μάχης, πράγμα που πυροδοτεί φόβους ότι η αφγανική κυβέρνηση και ο στρατός της θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε λίγους μήνες.

Η προσφορά της Τουρκίας να εξασφαλίσει τον έλεγχο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αργότερα φέτος, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως απόπειρα της Άγκυρας να κερδίσει πόντους εύνοιας απέναντι στην Ουάσινγκτον, αλλά, μια τέτοια αποστολή είναι γεμάτη με κινδύνους και αβεβαιότητες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους ενώπιος ενωπίω συνάντηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. “Εάν δεν θέλουν να φύγουμε από το Αφγανιστάν, εάν θέλουν κάποια [τουρκική] υποστήριξη εκεί, τότε η διπλωματική και οικονομική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι σημαντική“, είπε. “Είπα στον [Μπάιντεν] για την ιδέα μας να συνεργαστούμε με το Πακιστάν και την Ουγγαρία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει συναίνεση. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό”, πρόσθεσε.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα