«Η συνωμοσιολογία κυριαρχεί στους Γάλλους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε μια τουλάχιστον διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε ο φορέας Ifop για το Ίδρυμα Jean-Jaurès και για την ιστοσελίδα Conspiracy Watch.

Αυτό γράφει το δημοσίευμα στις 8-01-2018 του δημοσιογράφου Tristan Berteloot στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Libération. Δηλαδή οι Γάλλοι είναι Συνωμοσιολόγοι, διερωτάται ο δημοσιογράφος ; Ναι, σύμφωνα με την έρευνα του Ifop  (Institut français d’opinion publique) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Το 79% αυτών υιοθετούν μια τουλάχιστον από τις συνηθέστερες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στη Γαλλία. Για μερικές μάλιστα από αυτές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στους νέους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Jean-Baptiste de Montvalon στις 8-1-2018 στον ηλεκτρονικό LE MONDE. Το 30% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών υιοθετούν τέτοιες θεωρίες, γενικότερα το 27% των ατόμων κάτω των 35 ετών, έναντι 8% για άνω των 65 ετών των Γάλλων. Ο λόγος; Η διαφορά που έχουν οι δεύτεροι σε σχέση με τον πολιτισμό και την πληροφόρηση των πρώτων.

Η έρευνα διεξήχθη στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, κάλυψε ένα δείγμα 1.252 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, και είναι η μεγαλύτερη έρευνα γνώμης για τη συνωμοσιολογία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Γαλλία. Μάλιστα οι ερωτηθέντες για  12 κρατούσες θεωρίες ρωτήθηκαν και για το κόμμα που είχαν ψηφίσει στον 1ο Γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, για να εξευρεθεί έτσι σε ποια κόμματα εμφιλοχωρούν  περισσότεροι ή λιγότεροι Συνωμοσιολόγοι ψηφοφόροι. Στο τέλος, όσο πιο νέος είναι ο Γάλλος, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι μέρος της συνωμοσιολογίας. Και  όσο περισσότερο ψηφίζει τα άκρα, τόσο περισσότερο είναι επιρρεπής στην συνωμοσιολογία. Τους λιγότερους Συνωμοσιολόγους τους βρήκε η έρευνα σε αυτούς που ψήφισαν τον Emmanuel Macron κατά τον 1ο Γύρο.

Μερικά παραδείγματα συνωμοσιολογίας : ένας στους δύο Γάλλους θεωρεί ότι το γαλλικό Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με τη φαρμακευτική βιομηχανία για να κρύψει τη δημόσια πραγματικότητα της βλαπτικότητας των εμβολίων στον πληθυσμό, ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AIDS επινοήθηκε στο εργαστήριο. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους δέκα ερωτηθέντες (9%) συμφωνεί με τη θεωρία ότι «είναι πιθανό η Γη να είναι επίπεδη και όχι στρογγυλή όπως μας λένε στο σχολείο». Το 18% των Γάλλων έως και 31% των Γάλλων ηλικίας 18-24 ετώνέχουν την άποψη ότι «ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και τη Γη πριν από 10.000 χρόνια» …! Λίγο πάνω από έναν στους πέντε αμφισβητεί την «επίσημη εκδοχή» της επίθεσης των τζιχαντιστών στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Ας θυμηθούμε την 7η Ιανουαρίου 2015, λίγο μετά την επίθεση των αδελφών Kouachi ενάντια στη σύνταξη της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας. Το φαινόμενο δεν ήταν κάτι νέο: γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, ότι όσο οι συνέπειες ενός γεγονότος είναι συγκλονιστικές, τόσο περισσότερο ο πληθυσμός προσπαθεί αυθόρμητα να του αποδώσει εξαιρετικές αιτίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από την συνωμοσιολογία. Έχουν  αναπτύξει ένα ισχυρό όπλο ικανό να προκαλέσει κυκλώνες και σεισμούς οπουδήποτε στον κόσμο. Η Al-Qaeda και η Daech στην πραγματικότητα χειραγωγούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχει ένα κρυφό σχέδιο που ονομάζεται «Νέα Παγκόσμια Τάξη» που συνίσταται στην εφαρμογή μιας παγκόσμιας δικτατορίας. Η NASA κατασκεύασε ψευδείς εικόνες της προσγείωσης της αποστολής Απόλλων στο φεγγάρι. Κάποιοι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν συμβούν.

«Ψεκασμένους» δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα, χάριν  των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).  Το 20% των ερωτηθέντων Γάλλων της έρευνας υιοθετεί τη «θεωρία chemtrail», σύμφωνα με την οποία οι λευκές ράβδοι καυσαερίων που δημιουργούνται από τη διέλευση των αεροπλάνων στον ουρανό αποτελούνται από χημικά προϊόντα για να ψεκάσουν τα άτομα με στόχο τη  χειραγώγησή τους.

Η μελέτη δείχνει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσπιστίας στον Τύπο: μόνο το 25% των Γάλλων πιστεύει ότι «τα μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σωστά τις πληροφορίες και είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το λάθος τους, όταν το έχουν κάνει». Και ένας στους δέκα θεωρεί ότι «ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι ουσιαστικά να αναμεταδίδει την ψεύτικη προπαγάνδα για τη διαιώνιση του «συστήματος». Ότι αποτελούν μια «πολιτικο-μεντιατική κάστα», όπως ακούγεται συχνά από το στόμα ορισμένων πολιτικών. Η μελέτη του Ιδρύματος Jean-Jaurès και της Conspiracy Watch επισημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές «που έλαβαν τις  περισσότερες ψήφους «σκληρής συνωμοσιολογίας» (σύμφωνα με τη διατύπωση του Rudy Reichstadt) ήταν ο Jean-Luc Mélenchon και η Marine Le Pen». «Αυτό επιβεβαιώνει ένα εύρημα που έχει ήδη επισημανθεί και σε άλλες έρευνες», λέει. «Οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς είναι περισσότερο διατεθειμένοι από τους άλλους να υιοθετήσουν τη θεωρία της συνωμοσίας».

Η συνωμοσιολογία λοιπόν καλά κρατεί για να εκτρέφει του Γάλλους Λαοπλάνους.

 Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά, το 79%των Γάλλων είναι “πυροβολημένοι” που πιστεύουν σε μια τουλάχιστο θεωρία συνωμοσίας. Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το υπόλοιπο 21% που πιστεύουν ότι βρίσκονται σε κόσμο αγγελικά πλασμένο όπου ολόκληρο το σύστημα εργάζεται με τιμιότητα , αλτρουϊσμό, ειλικρίνεια και ευσυνειδησία αποκλειστικά και μόνο “για το καλό τους”…..

    https://www.youtube.com/watch?v=7ynw3-5XK9s

  2. Για να εχουμε και τις σκεψεις και τα πιστευω του μεσου Γαλλου πολιτη (εκει τους θεωρουν ως πολιτες ανω των 18 ετων, στην Ελλαδα των πιο ωριμων νεων στα 16),καλα θα ηταν να ειχαμε και την μορφωση και την σχεση τους με το διαδικτυο, των 1252 ερωτηθεντων στην δημοσκοπηση ανα ηλικιαν ,γιατι ισως να μη φθαναμε στο ”ασφαλες συμπερασμα ”του συναχνιευτη αρθρογραφου οτι ”οι υποστηρικτες της ακροδεξιας και της ακροαριστερας ειναι περισσοτερο διατεθειμενοι απο τους αλλους να υιοθετησουν την θεωρια της συνωμοσιας”. Μηπως η δημοσκοπηση ”παραγγελθηκε” για να βγει αυθαιρετως αυτο το συμπερασμα,- γιατι παντου πρεπει να ξεχωριζουν και να ”αποκληρωνονται τα ακρα”- και τελικως μηπως διαπιστωθει οτι ειναι λιγωτερο αφελεις και περισσοτερο υποψιασμενοι οι νεοι Γαλλοι, εκτος αν ειναι μικρης μορφωσης και διανοητικης καταστασεως;;;.

  3. ΣΑΝ, κι εμένα μ’ ενόχλησε που η έρευνα φάνηκε να είναι κατά παραγγελία ώστε να βγεί το συμπέρασμα ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι αποδεκτές κυρίως απ’ όσους βρίσκονται στα “άκρα”. Επιπλέον όμως μ’ ενοχλεί που την αυθόρμητη αμφισβήτηση που εκδηλώνουν οι πολίτες απέναντι σ’ όλα τα συστήματα, την καπηλεύονται εξίσου στημένα συστήματα συνωμοσιολογίας.
    Αυτές οι τυποποιημένες συνωμοσιολογίες είναι ελεγχόμενες από τα ίδιο το σύστημα ώστε τελικά ο πολίτης να βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, μονιμως. Ελεγχόμενη συνωμοσιολογία όπως ελεγχόμενη αντιπολίτευση.
    Και στην Ελλάδα να γινόταν η έρευνα , θα ήταν πιστεύω ανάλογα τα ευρήματα. Το ενδιαφέρον θα ήταν αν στο ερωτηματολόγιο προσέθεταν την ερώτηση :”Πιστεύετε ότι τα οργανωμένα κέντρα συνωμοσιολογίας είναι μέρος της συνωμοσίας ;”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα