Η συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εµβολιασµού

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας 

To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ομάδες προσώπων όπως γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, κ.ά.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός, ως μορφή βιοϊατρικής παρέμβασης στην ψυχική και σωματική υγεία και ακεραιότητα του προσώπου, προσβάλλει, όταν γίνεται χωρίς τη ρητή και ελεύθερη, προηγούμενη συναίνεσή του έπειτα από πλήρη ενημέρωση, την αυτονομία του προσώπου, την ελευθερία της συνείδησής του, και αν επιβληθεί με τρόπο καταναγκαστικό ή βίαιο φθάνει να περιφρονεί την αξία του Ανθρώπου ως ελεύθερου και συνειδητού όντος (άρθρο 2 παρ. 1 Σ).

Εξάλλου, ένα καθολικό μέτρο, που επιβάλλεται σε όλους, χωρίς χρονικό ή τοπικό περιορισμό και χωρίς άλλες διακρίσεις, δύσκολα θα μπορούσε να αποφύγει τον σκόπελο του τεστ της αναλογικότητας, δηλαδή την απαίτηση να δικαιολογηθεί από αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές ότι είναι ένα μέτρο απολύτως αναγκαίο, κατάλληλο και το πλέον πρόσφορο για την προστασία ενός υπέρτατου δημόσιου αγαθού, όπως είναι η δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση η ανθρώπινη ζωή.

Αντίθετα, πιστεύω πως δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η νομοθετική πρόβλεψη του προαιρετικού ή οικειοθελούς εμβολιασμού, αφού στηρίζεται και προϋποθέτει την ελεύθερη συναίνεση του εμβολιαζομένου.

Το ερώτημα ωστόσο που ανακύπτει είναι αν θα ήταν συνταγματικά ανεκτό να απαιτηθεί από ορισμένες κατηγορίες προσώπων, που έρχονται σε προσωπική, καθημερινή επαφή με ένα σύνολο ατόμων λόγω της φύσης της δουλειάς τους, ο εξαναγκασμός τους σε εμβολιασμό. Οπως γιατροί, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία και κλινικές, εργαζόμενοι σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, καταυλισμούς κ.λπ., δάσκαλοι, καθηγητές, παιδαγωγοί, όσοι επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και συγχρωτίζονται με πρόσωπα, όπως αστυνομικοί, όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό και εξυπηρετούν κόσμο κ.ά.

Και αν γινόταν δεκτό ότι ούτε αυτοί μπορούν να υποχρεωθούν χωρίς τη συναίνεσή τους, τότε είναι δυνατόν η άρνησή τους να συνεπάγεται τουλάχιστον κάποιες αρνητικές συνέπειες στην παροχή των υπηρεσιών τους ή κάποιες κυρώσεις, που δεν θα φθάνουν πάντως μέχρι την απόλυσή τους από την υπηρεσία τους ή τη δουλειά τους; Είναι ανεκτό συνταγματικά να εξαναγκαστούν με έμμεσο έστω τρόπο να εμβολιαστούν;

Πιστεύω πως ναι. Αρκεί ο εξαναγκασμός τους να δικαιολογείται, ειδικά, επαρκώς και τεκμηριωμένα, από τις αρμόδιες επιτροπές Υγείας και Εμβολισμού και να επιβάλλεται εξ αιτίας λόγω του σκοπού που επιδιώκεται . Ας σημειωθεί ότι η δημόσια υγεία και η προστασία ή πρόληψη μιας επιδημίας αποτελεί κατά το Σύνταγμα ένα ρητά προστατευόμενο συλλογικό αγαθό, που προβλέπεται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις, όπως άρθρο 5 παρ. 2 και 5 με την ερμηνευτική δήλωση, 18 παρ. 3 και 22 παρ. 4 Σ, και δικαιολογεί προσβολές ή περιορισμούς δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θα ήταν επομένως κατά τη γνώμη μου συνταγματικά θεμιτός ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό υπό την απειλή κυρώσεων ή δυσμενών συνεπειών για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το δυσμενές μέτρο θα πρέπει να επιβάλλεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο και να μην είναι δυσανάλογα βαρύ ή δυσβάστακτο σε σχέση με την ανάγκη προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό αφορά τόσο τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροπορικές εταιρείες, ΚΤΕΛ ξενοδοχεία, κ.λπ.

Η νομοθεσία μας έχει σχετικά προβλέψει άλλωστε τέτοιες μορφές πειθαναγκασμού για τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις εγγραφής παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία, απαιτώντας πιστοποίηση εμβολιασμού τους για μια κατηγορία παιδικών ασθενειών, με δικαιολογημένες βέβαια εξαιρέσεις. Η νομολογία έχει και αυτή κρίνει πρόσφατα ότι μια τέτοια απαίτηση, που καταλήγει σε εξαναγκαστικό εμβολιασμό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν είναι αντισυνταγματική (ΣΤΕ 2387/2020).

Στη χώρα μας ισχύει κατά βάση και για όλους   ο προαιρετικός ή οικειοθελής, εμβολιασμός όχι μόνον διότι στηρίζεται στη συναίνεση, αλλά και διότι αν κριθεί με κριτήρια δημόσιας πολιτικής της Υγείας είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικός.

Σε ορισμένες  ωστόσο κατηγορίες θα ήταν συνταγματικά θεμιτός  ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, ο εμβολιασμός παρά την θέληση του εμβολιαζομένου, αφού όμως προηγηθεί απόπειρα εκμαίευσης της συναίνεσής τους.

Στις περιπτώσεις αυτές ναι μεν επιβάλλεται ο εμβολιασμός εξαναγκαστικά αφού όμως έχει καταβληθεί  προσπάθεια πειθούς και επίκλησης της ατομικής ευθύνης και ενσυναίσθησης  του εμβολιαζόμενου. Ο εμβολιασμός και εδώ παραμένει όπως και στην περίπτωση του προαιρετικού, μέσα σ΄ένα κλίμα συναίσθησης της ευθύνης που έχει ο καθένας απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους, στο κοινωνικό σύνολο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», 14/02/21, με τίτλο  “Ο πειθαναγκασμός του προαιρετικού εμβολιασμού”

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τα ΗΑΕ ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V για επείγουσα χρήση

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V για επείγουσα χρήση, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας και επισημαίνοντας ότι είναι το τρίτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που εγκρίνεται στα ΗΑΕ.

  “Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου καθώς προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση κατά του κορονοϊού, την ασφάλεια ως προς την χρήση του όπως και ότι ανταποκρίνεται στις διεθνείς και προδιαγραφές ασφαλείας και αποτελεσματικότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM των Eμιράτων, η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου που πραγματοποιήθηκαν στα ΗΑΕ.

  Η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει εγκρίνει το εμβόλια της Pfizer και της BioNTech, καθώς και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

  Οι εμβολιασμοί στην χώρα ξεκίνησαν πειραματικά τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού της χώρας.

  Την έγκριση του ρωσικό εμβολίου από τα ΗΑΕ επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF( Russian Direct Investment Fund), Κιρίλ Ντμίτριεφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης του εμιράτου “σημαντικό βήμα για την προστασία του πληθυσμού με την βοήθεια ενός από τα καλύτερα εμβόλια του κόσμου”.

  Χθες, Τετάρτη, στα Εμιράτα καταγράφηκαν 3.506 νέα κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 263.700 περιστατικά μόλυνσης, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φθάσει τους 762.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  https://www.capital.gr/diethni/3520282/ta-iae-enekrinan-to-rosiko-embolio-sputnik-v-gia-epeigousa-xrisi

  Άντε τώρα νά ‘βρη ένας συριζοϋπουργοΜανιτάκης τό άρθρο τού συντάγματος
  πού έν Ελλάδι κατουράν οί σκύλοι… μπαρδόν, πού λέει ότι
  ό πειθαναγκάζων είς εμβολιασμόν, παρά τήν θέλησίν τινος, έχει τό ελεύθερο
  νά τόν αποκλείει από τήν επιλογή προσφερόμενων εμβολιαστικών δυνατοτήτων
  που δέν είνναι τού γούστου του…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,629ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα