Η στρατηγική του χάους σαρώνει την Κίνα: Ελλείψεις στα φάρμακα, κρεματόρια που ξεχειλίζουν και οι Κινέζοι όπου φύγει – φύγει…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η στροφή ήταν βάναυση. Η αλλαγή πολιτικής ιλιγγιώδης. Πριν από τρεις εβδομάδες, μετά από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις του πληθυσμού που δεν μπορούσε πλέον να εφαρμόσει καραντίνα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, στέρηση της ελευθερίας, η Κίνα, σχεδόν εν μία νυκτί, έβαλε τέλος στη στρατηγική της «μηδενικού Covid» που εφαρμόστηκε από την αρχή του πανδημία.

Μια ανατροπή που εξέπληξε όλους τους παρατηρητές, τόσο κακά προετοιμασμένη που η χώρα βρίσκεται πλέον σε χάος. Ο αριθμός των μολύνσεων εκρήγνυται σε τέτοιο βαθμό που οι αρχές θεώρησαν σκόπιμο, από τις 25 Δεκεμβρίου, να μην ανακοινώνουν πλέον στοιχεία, τα νεκροτομεία και τα γραφεία τελετών είναι κορεσμένα, τα νοσοκομεία υπερκαλύπτονται, τα φαρμακεία έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετικά φάρμακα .

«Μία μέρα για να φτάσεις στο κρεματόριο»

«Δεν μπορώ καν να του κάνω μια αξιοπρεπή κηδεία», λέει μέσα από το διαμέρισμά του στο Πεκίνο ένας άνδρας δείχνοτας το δωμάτιο όπου βρίσκεται το σώμα του πατέρα του. «Είναι 83 ετών, πέθανε ξαφνικά μετά από βήχα όλη τη νύχτα. Ο πυρετός ήταν πολύ υψηλός. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, δεν είχα φάρμακα και όταν κάλεσα το ασθενοφόρο μου είπαν να περιμένω, ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν κορεσμένες. Με θλιμμένο πρόσωπο, δείχνει την πόρτα που κρατά κλειστή. «Δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που μου είπαν οι υπεύθυνοι των γραφείων κηδειών. Δεν έχουν κανέναν να έρθει να πάρει το σώμα του για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Μια εβδομάδα ! Θα πρέπει να κρατήσω το σώμα του πατέρα μου στο σπίτι για μια εβδομάδα! Σε τι κόσμο ζούμε;»

Τα κρεματόρια στο Πεκίνο έχουν ξεχειλίσει. Tο γραφείο κηδειών στο Babaoshan, στα δυτικά της πόλης δουλεύει συνεχώς 24 ώρες αποτεφρώνοντας 600 νεκρούς έναντι 150 πριν χαλαρώσουν τα μέτρα. Στο κρεματόριο της Dongjiao, στα ανατολικά της πρωτεύουσας οι νεκροφόρες περιμένουν στη σειρά επί ώρες μέχρι να “ξεφορτώσουν” τους νεκρούς

Βοήθεια από τις κινέζικες κοινότητες του εξωτερικού

Από την απελευθέρωση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικού Covid του Xi Jinping και την έκρηξη των μολύνσεων στην Κίνα, οι Κινέζοι στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν και ακόμη και τη Σιγκαπούρη συρρέουν στα φαρμακεία για να βρουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση την ιβουπροφαίνη ή την παρακεταμόλη και να τα στείλουν στις οικογένειές τους. προκαλώντας προβλήματα προμήθειας και παραγωγής.

Τα φαρμακεία σε γειτονιές του Τόκιο με μεγάλη κινεζική κοινότητα, όπως το Ikebukuro ή το Shinjuku, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε Pabron Gold A ή EVE Quick, φάρμακα γνωστά για τις επιδράσεις τους κατά του κρυολογήματος, των πονοκεφάλων και του πυρετού. Αρκετές μάρκες περιορίζουν πλέον τις πωλήσεις τους σε ένα ή δύο κουτιά ανά πελάτη.

Το φαινόμενο των μαζικών αγορών αφορά και την Ταϊβάν. «Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κουτί Panadol στα ράφια ή έστω πολύ λίγα. Επικοινωνήσαμε με τους κατασκευαστές, ελπίζοντας ότι μπορούν να επιταχύνουν την προσφορά για να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς», δήλωσε στην τηλεόραση ο Victor Wang, διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Επιδημιών, καλώντας τους πολίτες να έχουν «μέτρο» στις αγορές τους

Όπου φύγει, φύγει

Και μέσα σε αυτόν τον ζόφο, οι Κινέζοι σπέύδουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά τον επόμενο μήνα.

Οι αιτήσεις διαβατηρίων για Κινέζους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα επαναληφθούν από τις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η διοίκηση μετανάστευσης.

Είχε προηγηθεί μια ανακοίνωση τη Δευτέρα που έληξε σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών κανόνων καραντίνας για τις αφίξεις.

Αλλά οι Κινέζοι τουρίστες δεν θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις χώρες.

Η Ιαπωνία – ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Κινέζους ταξιδιώτες – ανακοίνωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα πρέπει να εμφανίσουν αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξή τους ή να τεθούν σε καραντίνα για επτά ημέρες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων εκεί.

Μία γελοία κατάσταση

Ορισμένες εκτιμήσεις μιλούν για ένα κύμα επιδημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια θανάτους, γνωρίζοντας ότι προφανώς, στο θέμα της ενημέρωσης δεν θα ωφελούσε να βασιστούμε στη διαφάνεια του κινεζικού καθεστώτος.

Εν΄ςο καθεστώτος που προχωρά σήμερα απτόητο στην αιφνίδια αλλαγή πορείας με έκρηξη του αριθμού των ασθενών.

Η κατάσταση είναι γελοία σχολιάζει η Liberation, καθώς οι αρχές πρωτα “κλείδωσαν”  τη χώρα με σιδερένια πυγμή, ενώ τώρα το σύνθημα – πολιτική γραμμή είναι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του».

Δεν έχει σημασία αν το καθεστώς έκανε λάθος από την αρχή με τη στρατηγική του περί zero Covid, δεν πειράζει που έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια για να την εφαρμόσουν για το τίποτα, δεν έχει σημασία ότι το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Τι σημασία έχει ότι οι αρχές έκαναν λάθος σε όλη τη γραμμή…

Τίποτε δεν δείχνει ότι αυτό το έξτρα-λάρτζ κύμα το οποίο θα μπορούσε να φουσκώσει ακόμη περισσότερο με τις μετακινήσεις  που σχεδιάζονται για τη νέα χρονιά, θα αποδυναμώσει την κεντρική εξουσία.

Το δημοκρατικό κενό είναι πολύ μεγάλο.

Αυτή είναι η τραγωδία της ιστορίας: οι Κινέζοι μέχρι στιγμής έχουν ανακτήσει μόνο μία ελευθερία, αυτή του πένθους των αγαπημένων τους.

Με πληροφορίες από liberation.fr  lemonde.fr

Η στρατηγική του χάους σαρώνει την Κίνα: Ελλείψεις στα φάρμακα, κρεματόρια που ξεχειλίζουν και οι Κινέζοι όπου φύγει – φύγει… [videos]

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η έλλειψη φαρμάκων είναι κάτι που απασχολεί και την Ελλάδα. Άρχισε πριν 15-16 μήνες, αλλά τώρα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, με τα ράφια των φαρμακείων να έχουν ξεμείνει από φάρμακα πρώτης ανάγκης. Έχουν γίνει άπειρες παραστάσεις από φαρμακοποιούς, αλλά και ιδιώτες στο Υπουργείο Υγείας, έχουν κατ’ επανάληψη δοθεί υποσχέσεις από τον υπουργό ότι το πρόβλημα ΘΑ επιλυθεί, εντούτοις η κατάσταση χειροτερεύει και φθάνει στο απροχώρητο. Εάν ο Πλεύρης δεν είναι σε θέση να δώσει μία λύση στο τόσο πιεστικό αυτό πρόβλημα, ας παραιτηθεί. Ο π/θ ας αναλάβει τις ευθύνες του, αν ξέρει βέβαια τι γίνεται.

    Εκτός ελέγχου οι ελλείψεις φαρμάκων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα