Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν σημεία ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ για να παρακολουθούν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, γράφει αραβικό δημοσίευμα που ειδικεύεται στην Άμυνα.

Μάλιστα, χθες, 29 Νοεμβρίου 2023, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπέρ του εγγράφου ψήφισαν 91 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

 Οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 62 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Μια ομάδα χωρών συμμετείχε στην εκπόνηση του ψηφίσματος, μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Μαυριτανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Συρία και η Τυνησία.

Το έγγραφο περιέχει οκτώ διατάξεις. Η πρώτη αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εφαρμόσει το ψήφισμα 497 του 1981 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κηρύσσει άκυρη την ισραηλινή προσάρτηση.

Επιπλέον, το έγγραφο «καλεί για άλλη μια φορά το Ισραήλ να αποσυρθεί από ολόκληρο το κατεχόμενο συριακό Γκολάν στη γραμμή της 4ης Ιουνίου 1967, σε εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αποφασίζει επίσης ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή και η αναποτελεσματική προσάρτηση του συριακού Γκολάν αποτελεί εμπόδιο στην πορεία προς την επίτευξη δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».

Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καλεί το Ισραήλ να επαναλάβει τις συνομιλίες για τη Συρία και το Λίβανο και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τις προηγούμενες συνομιλίες» και «καλεί τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση στη Γενική Συνέλευση σην 79η  σύνοδο για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία ανήκαν στη Συρία από το 1944, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

Το 1981, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δηλώνει μονομερώς την κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε άκυρη την προσάρτηση στο ψήφισμά του 497 της 17ης Δεκεμβρίου 1981.

Η Ρωσία στήνει σημεία ελέγχου στα σύνορα Συρίας – Ισραήλ για παρακολούθηση των Ισραηλινών