Η Ρωσία επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της να αναβιώσει τον δρόμο της ομαλοποίησης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η Ρωσία ανανέωσε την ετοιμότητα της να καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και για επανέναρξη των συνομιλιών που βρίσκονται σε στασιμότητα μετά τις συνεδριάσεις της 20ης συνόδου της Astana Formula, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αλεξέι Γιέρχοφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να προωθήσει την εξομάλυνση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Την Τετάρτη, η εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται  στην τουρκική κυβέρνηση, ανέφερε τα λόγια του Γέρχοφ: «Είμαστε ακόμη έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε τη διαδικασία ομαλοποίησης Τουρκίας-Συρίας». Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια ειδική φόρμουλα κουαρτέτου που αποτελείται από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν και αρχίσαμε να εργαζόμαστε βάσει αυτής της φόρμουλας. Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό το βήμα είναι προς το συμφέρον του Τουρκικού και Συριακού λαού».

Το αδιέξοδο κυριάρχησε στις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των τεσσάρων μερών της διαδικασίας εξομάλυνσης σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στο περιθώριο των συναντήσεων της 20ης συνόδου της διαδικασίας της Αστάνα, που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν στις 20 και 21 Ιουνίου.

Η συνάντηση της Αστάνα ήρθε μετά από συνάντηση τον περασμένο Μάιο των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν στη Μόσχα, για να συζητηθεί ο χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού που ετοίμασε η Ρωσία, αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν σε αυτό το σημείο λόγω αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ τουρκικής και συριακής πλευράς σχετικά με την επιβίωση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Μέλη των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Η Δαμασκός επιμένει στην αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων πριν μιλήσει για οποιαδήποτε κίνηση προς την εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτό το αίτημα είναι «μη ρεαλιστικό» λόγω της αδυναμίας του συριακού στρατού να σταματήσει τις τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από το συριακό έδαφος και να φέρει την ευθύνη για τη διασφάλιση των συνόρων με την Τουρκία.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι το βήμα αποχώρησης μπορεί να συμβεί μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία. Παρουσίασε 4 όρους στη συριακή αντιπροσωπεία στις συναντήσεις της τετράδας στην Αστάνα, όπου συζητήθηκε ένας ρωσικός οδικός χάρτης για την εξομάλυνση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, τον οποίο έκρινε απαραίτητο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πλευρά πρότεινε «την καθιέρωση ενός στρατιωτικού συντονιστικού μηχανισμού τετράδας από τα μέρη στις συνομιλίες για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων». και παροχή γραπτών εγγυήσεων για την ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων, καθώς η τουρκική αντιπροσωπεία πρότεινε να επιστρέψουν οι Σύροι σε ασφαλείς περιοχές, που θα δημιουργηθούν πρώτα για αυτούς, και μετά να επιστρέψουν και αργότερα στις περιοχές καταγωγής τους.

Η Ρωσία ανανέωσε την ετοιμότητα της να καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και για επανέναρξη των συνομιλιών που σταμάτησαν μετά τις συνεδριάσεις της 20ης συνόδου της Astana Formula, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η τρίτη προϋπόθεση αφορά «την πολιτική διαδικασία και τη σωστή διαχείρισή της και τη σύνταξη νέου συντάγματος» και η τέταρτη προϋπόθεση αφορά «τη διεξαγωγή γενικών εκλογών με τη συμμετοχή όλων των Σύριων σε όλο τον κόσμο και το σχηματισμό νόμιμης κυβέρνησης σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε προσφέρει στην τουρκική και τη συριακή πλευρά την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις από τη Δαμασκό για την προστασία των συνόρων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει την πορεία των συνομιλιών εξομάλυνσης, πρότεινε επιστροφή στη φιλοσοφία της «Συμφωνίας των Αδάνων» που υπογράφηκε το 1998, η οποία επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να διεισδύσουν στο συριακό έδαφος σε απόσταση 5 χιλιομέτρων για να καταδιώξουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν εκείνη την εποχή, ενώ το ανέπτυξε για να επιτρέψει στις δυνάμεις των Τουρκικών δυνάμεων να διεισδύσουν σε μεγαλύτερη απόσταση, έως και 30 χλμ. Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 έως 40 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία πίσω από τα νότια σύνορά της, για να αποτρέψει τις επιθέσεις από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, τις οποίες θεωρεί επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη Συρία.

https://aawsat.com/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα