Δεκέμβριος 5, 2023. Ελλάδα.

Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ενέκρινε την πώληση του μεριδίου 40% της ιαπωνικής μεγάλης πετρελαϊκής Inpex Corporation στην περιοχή Block 10 που περιέχει τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου Eridu στο νότιο τμήμα του Ιράκ.

Με την πώληση ανοίγεται  ο δρόμος για τη ρωσική Lukoil να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του πετρελαίου της πλούσιας περιοχής.

Η μεγάλη ρωσική Lukoil, με το 60% των μετοχών της, και η ιαπωνική Inpex, με μερίδιο 40%, είχαν αποκτήσει συμβόλαια για την εξερεύνηση και την παραγωγή του κοιτάσματος Eridu μετά τον τέταρτο γύρο αδειοδότησης του Ιράκ το 2012.

Η Lukoil διεξάγει γεωλογικές έρευνες στο Block 10 εδώ και αρκετά χρόνια. Το Block 10, που καλύπτει 5,8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται 120 χιλιόμετρα μακριά από ένα από τα πιο εκτεταμένα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, τη West Qurna-2, όπου η Lukoil ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή πετρελαίου το 2014.

Πραγματοποιήθηκαν δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, τρυπήθηκαν τρία ερευνητικά πηγάδια και έξι φρεάτια εκτίμησης και ως αποτέλεσμα ανακαλύφθηκε το κοίτασμα πετρελαίου Eridu με εκτιμώμενο απόθεμα 12,9 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

 Τα αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ θεωρούνται οι πέμπτοι μεγαλύτεροι αποδεδειγμένοι υδρογονάνθρακες στον κόσμο, με 140 δισεκατομμύρια βαρέλια, καθιστώντας τη χώρα την πιο υποσχόμενη περιοχή του κόσμου όσον αφορά μια πιθανή αύξηση της παραγωγής τους.

Τεράστια τα αποθέματα του Ιράκ παγκοσμίως

Μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, το Ιράκ κατέχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου, μετά τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν (μέχρι το τέλος του 2015). Όσον αφορά την παραγωγή αργού πετρελαίου, το Ιράκ κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το κοίτασμα πετρελαίου Eridu του Ιράκ διαθέτει αποθέματα μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Όμως, οι γνώστες της βιομηχανίας πετρελαίου και οι Ρώσοι είναι βέβαιοι ότι τα πραγματικά αποθέματα μπορεί κάλλιστα να είναι 50% περισσότερα από το υψηλότερο ποσοστό αυτής της ζώνης.

Σύμφωνα με το OilPrice.com, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν η κρατική εταιρεία πετρελαίου Dhi Qar του Ιράκ (DQOC) ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη των αποθεμάτων του Block 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Eridu, η Lukoil προσπαθούσε να ωθήσει την Inpex με το 40% της να ποντάρει στο Μπλοκ 10.

Ενώ το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ έχει δεσμεύσει την αιχμή της παραγωγής τουλάχιστον 250.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) από το Eridu, πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου πιστεύουν ότι η αιχμή της παραγωγής θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 100.000 bpd υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή έως το 2029.

Η ανάληψη της σημαντικότερης ανακάλυψης πετρελαίου του Ιράκ από τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στη δυναμική ισχύος των παγκόσμιων αγορών ενέργειας.

Ο αναλυτής αγοράς της Oilprice.com, Simon Watkins, γράφει ότι η εξερεύνηση και ανάπτυξη στο Ιράκ συνάδει με τον στόχο της Μόσχας και του Πεκίνου να κρατήσουν τη Δύση μακριά από ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ για να συγκρατήσουν τη Βαγδάτη πιο κοντά στον νέο άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και να  «τερματίσουν [τη] Δυτική Ηγεμονία στη Μέση Ανατολή  [που] θα γίνει το αποφασιστικό κεφάλαιο στην οριστική κατάρρευση της Δύσης».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Sputnik (18 Ιουλίου), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Μόσχας αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου»,  τονίζοντας ότι «ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ πραγματοποιούν ελπιδοφόρες επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με τρόπο που ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Πράγματι, οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ κινούνται προς «υποσχόμενες» επενδύσεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Lukoil επέκτεινε το συμβόλαιο ανάπτυξης και παραγωγής για το κοίτασμα πετρελαίου West Qurna 2 του Ιράκ, με στόχο να διπλασιάσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου στα 800.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Η συμφωνία της Lukoil με την ιρακινή Basra Oil Company στη Βαγδάτη παρέτεινε τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών κατά δέκα χρόνια έως το 2045, με επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του έργου και «σταδιακό διπλασιασμό της παραγωγής του κοιτάσματος με το επίπεδο του οροπεδίου να φτάνει τα 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα».

 Ισχυρή η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή

Η Ρωσία έχει γίνει ένας ώριμος παίκτης στη Μέση Ανατολή. Οι αναταραχές στη Συρία και η Αραβική Άνοιξη αύξησαν τη δέσμευση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα την άνοδο των ρωσικών επενδύσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, πολλά κράτη στην περιοχή βλέπουν τη Ρωσία ως παίκτη με αυξανόμενη επιρροή και έχουν εξισορροπήσει επιτυχώς την εξίσωση μεταξύ των αντιπάλων παικτών, για παράδειγμα, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Την τελευταία δεκαετία οι ενεργειακοί δεσμοί της στην περιοχή βαθαίνουν, αντανακλώντας το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της Μόσχας για τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είναι κρίσιμες για την υγεία της ρωσικής οικονομίας.

Η Μόσχα έχει επίγνωση του κενού που δημιουργείται από την αποχώρηση της Δύσης και διασφαλίζει ότι οι πολιτικές εμπλοκής της στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο πλαίσιο πιο σημαντικών μηχανισμών συνεργασίας με την Κίνα.

Vaishali Basu Sharma- Νέο Δελχί – Αναλυτής στρατηγικών και οικονομικών Υποθέσεων

The Hellenic Information Team