Η Ρωσία άσκησε βέτο την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση 9μηνης βοήθειας που παρέχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την φιλοτουρκική αντιπολίτευση.

Η  χρονική ισχύς της άδειας λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη βοήθεια, που περιλαμβάνει είδη τροφίμων, φαρμάκων και στέγης από το 2014, έληξε τη Δευτέρα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήθελε ανανέωση για 12 μήνες.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια σημείωσε ότι η επιχείρηση βοήθειας δεν μπορούσε να διασωθεί.

Όπως σημειώνεται, για να εγκριθεί, ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Βρετανία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κίνα απείχε.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η επιχείρηση βοήθειας του ΟΗΕ παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αφού η βοήθεια αυτή  είναι μόνο για το τμήμα που ελέγχεται από την Τουρκία και τις φατρίες που υποστηρίζει.

Αναφέρει ότι θα πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας.

Αλλά, οι αντιπολιτευτικές ομάδες υποστηρίζουν ότι η επισιτιστική ή άλλη βοήθεια θα μπορούσε να τεθεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας.

Ashark al Awsat

—https://echedoros.blog/2023/07/12/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ad%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%89%cf%83%ce%b7-9%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b2/