Η πυρηνική σύντηξη και θα σώσει την ανθρωπότητα και θα είναι ασφαλής: Ενθουσιασμένη δηλώνει Ελληνίδα ερευνήτρια στο διάσημο Max Plank

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Eνθουσιασμένη» δηλώνει για την επιτυχή έκβαση του πειράματος της πυρηνικής σύντηξης η Αθηνά Καππάτου, ερευνήτρια στο διάσημο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου και μέλος ερευνητικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην ίδια κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή της, στην Deutsche Welle εκτιμά ότι πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής», καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για να καταστεί η πυρηνική σύντηξη υδρογόνου μία σοβαρή εναλλακτική λύση για την παραγωγή ενέργειας. Είναι προφανές, ότι αν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, ο πλανήτης μας θα κατάφερνε να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

«Καθαρή και άπειρη ενέργεια»

Όπως αναφέρει η Ελληνίδα ερευνήτρια, «για όλους εμάς είναι πολύ σημαντικό κάθε βήμα προόδου στην έρευνα της σύντηξης. Προσπαθούμε να παράγουμε καθαρή και άπειρη ενέργεια. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε τη σύντηξη ως μία εναλλακτική λύση, καθώς γνωρίζουμε ότι όλοι αναζητούν μία καθαρή και ασφαλή πηγή ενέργειας, η οποία δεν θα εκπέμπει ρύπους». Στο ερώτημα, εάν η χρήση της σύντηξης εγκυμονεί άλλους, μελλοντικούς κινδύνους για το περιβάλλον, η Αθηνά Καππάτου επισημαίνει ότι «δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υποσχόμαστε μία πηγή ενέργειας, η οποία όχι μόνο δεν θα εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και θα είναι ασφαλής». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σύντηξη παράγει μεν πυρηνικά απόβλητα, τα οποία όμως έχουν ελάχιστο «χρόνο ζωής».

Η σύντηξη αποτελεί ουσιαστικά την αντίθετη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης και προκύπτει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται σε ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο. «Αυτή είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί με συνεχή ενέργεια τον Ήλιο», εξηγεί η Ελληνίδα ερευνήτρια. «Σκοπός μας είναι να δρομολογήσουμε την ίδια διαδικασία εδώ, στη γη. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Στον Ήλιο επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να επιτύχει η αντίδραση, υπολογίζουμε ότι χρειάζονται θερμοκρασίες γύρω στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις για να επιτευχθεί αυτό».

Πόσο ρεαλιστική είναι η μαζική παραγωγή;

Σίγουρα πρόκειται για μία «μακροχρόνια διαδικασία», που είναι «ιδιαίτερα απαιτητική, γι αυτό άλλωστε εργαζόμαστε για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη κατεύθυνση», επισημαίνει η Ελληνίδα ερευνήτρια στην Deutsche Welle. Μέχρι σήμερα τα πειράματα σύντηξης απορροφούσαν πολλή ενέργεια, αλλά παρήγαγαν σαφώς λιγότερη. Αυτή τη φορά στις ΗΠΑ συνέβη για πρώτη φορά το αντίθετο. Το μεγάλο ερώτημα είναι προφανώς, εάν μπορεί να τελειοποιηθεί η διαδικασία.

«Στόχος μας είναι ασφαλώς να κινηθούμε προς τη μαζική παραγωγή, ώστε η σύντηξη να καθίσταται και οικονομικά βιώσιμη», αναφέρει η Αθηνά Καππάτου. «Αλλά σε τελική ανάλυση, είναι ζήτημα της κοινωνίας και της πολιτικής να την αποδεχθούν ως μία εναλλακτική λύση».

Με πληροφορίες από DW

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η σύντηξη, κυρία Καπάτου, δεν θα σώσει την ανθρωπότητα, αλλά τον καπιταλισμό, που με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει τον αποκλειστικό ενεργειακό έλεγχο πάνω στις κοινωνίες/ανθρωπότητα με το επίσης συγκεντρωτικό ενεργειακό σύστημα.
  Η ανθρωπότητα θα σωθεί μόνο με ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα που θα καταργεί τα ενεργειακά μονοπώλια και θα επιτρέπει στον κάθε ατομικό ή/και συλλογικό χρήστη ενέργειας να παράγει, με τον ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ των Ανανεώσιμων και Ανεξάντλητων Πηγών Ενέργειας ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ το υδρογόνο και τις κυψέλες καύσης υδρογόνου, την δική του άφθονη, φτηνή, καθαρή και ασφαλή ενέργεια την μόνη ικανή συνθήκη για μια αυτοδιαχειριζόμενη οικονομία και αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία των ίσων και αλληλέγγυων και όχι των αφεντικών και δούλων.
  Βάση αυτού του ενεργειακού συστήματος μπορεί να είναι μόνο η υδρογονοενέργεια, γνωστή εδώ και δεκαετίες, αλλά η ομερτά των εξωνημένων ή ‘δεσμευμένων’ ‘επιστημόνων και των ειδικών’ την κράτησε μακριά από τις κοινωνίες, μέχρι να καταστεί τεχνικά εφικτή η σύντηξη του υδρογόνου, η οποία θα διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της ενέργειας από το μεγάλο κεφάλαιο του 1% της ανθρωπότητας που καταδυναστεύει και θα συνεχίσει να καταδυναστεύει το υπόλοιπο 99%.
  Βέβαια αυτή η ενεργειακή επανάσταση δεν θα απαλλάξει οριστικά την ανθρωπότητα από τα σπάνια, ανισοκατανεμημένα, πανάκριβα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αλλά και από την καπιταλιστική βαρβαρότητα η οποία υπάρχει εξαιτίας αυτών, οπότε οι κοινωνίες και η ανθρωπότητα συνολικά θα μπορούν να αναδιοργανωθούν στη βάση της αμοιβαίας και αλληλέγγυας συνεργασίας και της κοινωνικής ισότητας στην προοπτική ενός αταξικού οικουμενικού ουμανιστικού πολιτισμού.
  Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα, η ανατολή της οποίας προϋποθέτει την απελευθέρωση των δυνάμεων της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού από τις ιδεολογίες του 19ου και του 20ου αιώνα. Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, χρειαζόμαστε ολόκληρες και όχι μισές αλήθειες, η οποίες τελικά είναι χειρότερες και από τα ολόκληρα ψέματα των σκοταδιστικών και εξουσιαστικών ιερατείων.

  Βλέπε:
  Τζερεμυ Ριφκιν, Η οικονομίοα του Υδρογόνου, ΛΙΒΑΝΗΣ 2003

  Λάμπος Κώστας, Ποιος φοβάται το Υδρογόνο;, ΝΗΣΙΔΕΣ 2013

  https://www.timesnews.gr/poios-prepei-tora-na-fovatai-tin-pyriniki-syntixi-toy-ydrogonoy/

  https://tvxs.gr/news/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85

  https://www.anixneuseis.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1/

  https://archive.greekamericannewsagency.com/2013/05/07/%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BD/

 2. Το καινοτόμο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι παράχθηκε μεγαλύτερη ενέργεια από το πλάσμα που βομβαρδίστηκε προκειμένου να παράξει αντίδραση πυρηνικής σύντηξης.
  Αυτό πράγματι είναι σοβαρή επιτυχία.
  Όμως δεν φτάνει , ούτε αρκεί.

  Γιατί σημασία έχει να επιτευχθεί σταθερή χρονική διάρκεια συνεχούς παραγωγής ενέργειας, μέσω πυρηνικής σύντηξης .
  Κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι το πλάσμα, δηλαδή ένα πυρακτωμένο νέφος υποσωματιδιων, που πρέπει να το συντηρείς σταθερά στους 150δις βαθμούς Κελσίου και άνω ώστε να αντιγράψεις τις συνθήκες των αντιδράσεων στον πυρήνα του Ήλιου, , έχει την ιδιότητα να διαχέεται στο χώρο και δύσκολα αφενός συγκρατείται σε μια σταθερή φόρμα ροής ώστε να βομβαρδιστεί εστιασμένα, αφετέρου με δυσκολία καταφέρνει να διατηρηθεί σταθερό σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες υπερπυρακτωσης, .
  Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το πλάσμα που λειτουργεί ως “καύσιμο”
  είναι ικανό ώστε να παράξει περισσότερη ενέργεια μέσω σύντηξης (συγχώνευσης) των πυρήνων των στοιχείων-ισοτόπων που το αποτελούν.

  Το να πετύχεις ωστόσο μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας έστω και για κλασματα του δευτερολέπτου , δεν το λες και μικρό πράγμα.
  Ωστόσο ας έχουμε στα υπόψη μας ότι η μικρή διάρκεια δεν εξασφαλίζει μαζική χρήση ενέργειας, μέσω πυρηνικής σύντηξης, από την ανθρωπότητα.

  Επιπλέον το δευτέριο και το τρίτιο είναι δύο ισότοπα του υδρογόνου, δηλ.του αρχαιότερου κι ελαφρύτερου χημικού στοιχείου που δημιουργήθηκε κατά την θεωρία του Bing Bang , κλάσματα δευτερολέπτου μετά από αυτό.
  Αυτά τα δύο στοιχεία περιέχει μέσα του το πλάσμα,που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης..

  Ωστόσο ενώ το δευτέριο υπάρχει σε αφθονία στην γήινη φύση, πχ το βρίσκεις στο νερό των ωκεανών, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και με το τρίτιο.
  Το τρίτιο είναι ένα στοιχείο που εντοπίζεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παράγεται συγκυριακά ύστερα από αλληλεπίδραση του δευτέριου με κοσμική ακτινοβολία.
  Για την παραγωγή του τεχνητά εδώ κάτω στην Γη , απαιτείται πυρηνική σχάση του λιθίου (του 3ου δηλαδή κατά σειρά ελαφρύτερου χημικού στοιχείου) που επιτυγχάνεται μέσω των αντιδράσεων των γνωστών μας πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτό προς το παρόν προϋποθέτει κόστος…

  Παρόλα αυτά όταν ο άνθρωπος βάλει κάτι στο μυαλό του, έχει αποδείξει ότι αργά ή γρήγορα θα το επιτύχει.
  Θα έρθει μια ημέρα που τα σπίτια θα έχουν το δικό τους αυτόνομο κουτάκι παραγωγής απεριόριστης ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης , ο άνθρωπος θα πηγαίνει για το καφεδάκι του στην Σελήνη και με ένα μπουκαλάκι πλάσματος θα φτάνει στον Άρη ή ακόμα και σε περιοχές έξω από
  το ηλιακό μας σύστημα!

  Όμως ας μην γελιομαστε οι εποχές αυτές για εμάς παραμένουν ακόμα μακριά…
  Η αρχή βέβαια είναι το ήμισυ του παντός κι η ανθρωπότητα , μετά τα πρόσφατα νέα, άρχισε να τις οραματίζεται και να τις ψυχανεμιζεται τέτοιες εποχές !

  Μακάρι να ζούσαμε μέχρι τον επόμενο αιώνα…

 3. κ. Λάμπο, πως θα πραγματοποιηθεί τεχνικά αυτό που προτείνετε;

  Αν ήταν τόσο εύκολο, για ποιο λόγο συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου σε αυτό το εξαιρετικά δαπανηρό project?

  Καλά όλα αυτά τα ωραία περί κακού καπιταλισμού και απελευθεύρωσης από το κακό κεφάλαιο, όμως πρακτικά πως μπορεί να γίνει αυτό;

 4. Αγαπητέ/ή ανώνυμε/η, ψευδώνυμε/η Banned_Member,
  επειδή το ίδιο αφελές και επιπόλαιο, αν δεν είναι παραπλανητικό, ερώτημα το θέτουν συχνά όσοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του ενεργειακού προβλήματος και την χρησιμότητα αξιοποίησης των σχετικών επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων για λογαριασμό των κοινωνιών/ανθρωπότητας και όχι του ληστρικού κεφαλαίου, γι’ αυτό στο σχόλιό μου πρόσθεσα κάμποσες πηγές, που απαντούν πειστικά στα ερωτήματά σας, αλλά εσείς τις παρακάμψατε αρκούμενος/η σε αυτά που σερβίρουν όσοι γνωρίζουν πως η υδρογονοενέργεια είναι ήδη μια πραγματικότητα, η οποία εμποδίζεται από τα οργανωμένα συμφέροντα των κύκλων των ορυκτών καυσίμων και της κοινωνικής ανισότητας του 1% που λεηλατεί το υπόλοιπο 99%.

  Διαβάστε λοιπόν τουλάχιστον τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Τζέρεμυ Ρίφκιν, (Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ. Η δημιουργία του παγκόσμιου ενεργειακού ιστού και η ανισοκατανομή της εξουσίας στη Γη, αναζητήστε το και διαβάστε το), αν η ταπεινότητά μου και τόσοι άλλοι που άνοιξαν τον δρόμο για την ενεργειακή ισότητα, ως προϋπόθεση για την κοινωνική ισότητα, σας πέφτουμε λίγοι.
  Εκεί θα βρείτε και την απάντηση στο γιατί ‘συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου σε αυτό το εξαιρετικά δαπανηρό project’ και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι οι χώρες, δηλαδή οι κοινωνίες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της σύντηξης του υδρογόνου, αλλά οι κυβερνήσεις που στα πλαίσια της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας λειτουργούν ως διαχειριστές της κυρίαρχης οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία με το πρόγραμμα σύντηξης μπορεί να αποτρέψει την αυτοπαραγωγή υδρογονοενέργειας από τις ίδιες τις κοινωνίες, πράγμα που θα οδηγούσε στην δυνατότητα μιας άλλης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, την οποία είχε οραματιστεί ο Αριστοτέλης πριν από περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια, διδάσκοντάς μας πως όταν η ανθρωπότητα θα έφτανε στο επίπεδο του αυτοματισμού της παραγωγικής διαδικασίας, πράγμα που συμβαίνει εδώ και μερικές δεκαετίες, τότε θα εξαφανίζονταν οι κοινωνίες όπου οι πολλοί αντιμετωπίζονται ως δούλοι και οι ελάχιστοι θα παριστάνουν τα αφεντικά.
  Από την αλήθεια του Πρωταγόρα πως μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος και από αυτήν του Αριστοτέλη εμπνέονται στο ρου της ιστορίας οι δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού αγωνιζόμενες για την κατάργηση της κοινωνικής ανισότητας αφενός και την θεμελίωση της κοινωνικής ισότητας αφ’ ετέρου. Εσείς έχετε καταλήξει τι από τα δυό προτιμάτε;
  Τώρα αναφορικά με το ερώτημά σας, πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η υδρογονοενέργεια θα σας πρότεινα να ενημερωθείτε για το πώς είναι ήδη πραγματικότητα, οπότε θα διαπιστώνατε ότι υπάρχουν δυο πραγματικότητες.
  Η μια που δημιουργείται από τις ίδιες τις κοινωνίες, μέχρι το επίπεδο του χρήστη, ενέργειας και αυτοπαραγωγού που καταργεί τα ενεργειακά μονοπώλια και η άλλη αυτή της σύντηξης που επιτρέπει στο πολύ μεγάλο κεφάλαιο να διατηρήσει με το συγκεντρωτικό ενεργειακό σύστημα τον έλεγχο της ενέργειας γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα τους ανταγωνιστικούς απάνθρωπους και καταστροφικούς ηγεμονικούς πολέμους που αναγκαστικά σχεδιάζει και εκτελεί το κεφάλαιο με σκοπό την διαιώνισή του σε βάρος του πλανήτη, της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.
  Τέλος τόσο εσείς όσο και όσοι άλλοι ρωτάνε αφελώς για πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν, θα σας πρότεινα να προσπαθήσετε να βρίσκετε μόνοι σας απαντήσεις για προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά σας/μας, τη ζωή μας/σας και το μέλλον των παιδιών μας/σας, γιατί μόνο έτσι και τότε δεν θα μας παραπλανούν και το καλύτερο δεν θα μας εκμεταλλεύονται ως εργαζόμενους, καταναλωτές και πολεμιστές για τα δικά τους συμφέροντα.
  Α, και να μην ξεχάσω, μιλήστε και γράψτε με το όνομά σας με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, χωρίς να κρύβεστε πίσω από ανούσιες ψευδωνυμίες που θυμίζουν κουκούλες, που δεν είναι πια της μόδας και δεν βοηθάνε στον δημόσιο διάλογο.
  Να είστε καλά.
  Κώστας Λάμπος
  Απάντηση

 5. Κουκούλες, ε;

  Καλοπροαίρετα ρώτησα πως μπορεί τεχνικά να γίνει η χρήση υδρογόνου χωρίς την μεσολάβηση των διαχειριστών της κυρίαρχης οικονομικής ολιγαρχίας (σύμφωνα με την φρασεολογία σας) και εσείς όχι μόνο επιτεθήκατε, αλλά χρησιμοποιήσατε λέξεις όπως επιπολαιότητα, αφέλεια, παραπλάνηση και διάφορα άλλα.

  Φυσικά και έκανα click στα links που παραθέσατε.

  Δεν βρήκα απάντηση σε αυτό που ρώτησα στο σχόλιό μου, παρά μια επανάληψη όσων ήδη αναφέρετε πριν και τώρα.

  Όχι δεν θα αγοράσω το βιβλίο του κ. Ρίφκιν, αλλά το δικό σας, διότι ισχυρίζεσθε ότι έχει αδυναμίες τις οποίες έχετε καλύψει εσείς.

  Όσο για τις κουκούλες, αφού καίγεσθε να μάθετε, ονομάζομαι Κώστας Βλασσόπουλος και είμαι από την Αθήνα.

 6. Αγαπητέ Κώστα,
  δεν είχα καμιά πρόθεση να σε προσβάλλω, αλλά συμβαίνει συχνά κάποιοι με ψευδώνυμα ή ανώνυμα και πολύ σπάνια με επώνυμα, πραγματικά ή δανεικά, να κάνουν χαβαλέ στο διαδίκτυο ειρωνευόμενοι τους συνομιλητές τους και υποτιμώντας τον δημόσιο διάλογο, ρωτώντας για ένα σωρό πράγματα γνωστά που θα μπορούσαν να τα απαντήσουν οι ίδιοι. Έτσι σε πήρε και σένα η μπάλα. Προσωπικά εκτιμώ το θάρρος των συνομιλητών μου να μην κρύβουν το πρόσωπό τους, γιατί αυτό δίνει βαρύτητα στην γνώμη τους και σεβασμό στον συνομιλητή τους, πράγμα που καταλήγει σε μια υπεύθυνη συζήτηση.
  Με αυτά νομίζω ότι συμφωνείς οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  Επειδή δεν έχω στη βιβλιοθήκη μου κανένα διαθέσιμο αντίτυπο, ζήτησε, σε παρακαλώ, από τον εκδότη του βιβλίου, ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ; τον κύριο Βασίλη Τομανά, Δεσπερέ 3, Θεσσαλονίκη ( [email protected], ) να σου στείλει ένα αντίτυπο του βιβλίου για λογαριασμό μου και αφού το διαβάσεις τότε θα είμαι στη διάθεσή σου για συζήτηση, ακόμα και για ζητήματα φρασεολογίας…
  Να είσαι καλά, καλές γιορτές και μια καλύτερη χρονιά.
  Κώστας Λάμπος
  [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα