Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όλα τα πιθανά και απίθανα ενδεχόμενα αναπτύσσονται -και λεπτομερώς μάλιστα και καλώς- με κατάληξη ότι τελικώς η Πατρίδα μας θα βγει ζημιωμένη από αυτήν την υπόθεση ,γιατί πουθενά δεν θα βρει το δίκιο της , ούτε στις ΗΠΑ ,με τις οποίες υπογράψαμε προσφάτως συμφέρουσα Συμφωνία με την Αλεξανδρούπολη προμαχώνα και για την επάρκεια ενεργείας μας , ούτε στο ΝΑΤΟ ,στο οποίο παραμένουμε και έχουμε εντάξει δυνάμεις με το κοινό Στρατηγείο του στην Θεσσαλονίκη και τέλος στην Ε.Ε ,από την οποίαν όμως ακούγεται τελευταία συχνότερα ο πρωθυπουργός μας κ.Μητσοτάκης.
  Τώρα, πως όλα αυτά τα ατού μας δεν θα λειτουργήσουν και θα επωφεληθούν όλοι οι άλλοι εκτός της Πατρίδος μας- και κυρίως η Τουρκία του κ.Ερντογάν , του οποίου άρχισε το τέλος του ενόψει των εκλογών του επομένου έτους με την τραγική κατάσταση της οικονομίας του ,που θα χειροτερέψει-, είναι ένα από τα ανεξήγητα και επειδή τέτοια ”χασούρα” ουδέποτε είχε η Ελλάδα μεταπολεμικώς και τώρα και δεν θα την έχει και θα επωφεληθεί ,γιατί θα εξασφαλισθεί η σιωπή του κ.Ερντογάν -φίλου του μισητού κ.Πούτιν -και θα σταματήσουν οι επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στο Αιγαίο ,ενώ θα ξαναξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον EASTMED, για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης..
  Όσο για την Ουκρανία αυτή μάλλον θα εξελιχθεί με την συμφωνία όλων σε ουδέτερη Ελβετία της Ανατολής με γλωσσική ελευθερία όλων των κατοίκων της.
  Υ.Γ Οι πόλεμοι δυστυχώς θα λύνουν και στις εποχές μας διαφορές ,-στην Ευρώπη το ξεχάσαμε στα τελευταία 77 χρόνια- ,αλλά ο Ηράκλειτος μας ήταν σοφός.

 2. Ανάλυση ψύχραιμη και ρεαλιστική του κυρίου Σαββίδη. Ένσταση μόνο στο γεγονός ότι ενώ στα περισσότερα σημεία η εκτίμηση του περίγυρου της χώρας αλλά και των δυνατοτήτων της πολιτικής ηγεσίας μας γίνεται με πραγματιστικό τρόπο και χωρίς ιδεολογήματα, το κεφάλαιο Ρωσσία και ηγεσία της ο κύριος Σαββίδης το αντιμετωπίζει ιδεαλιστικά και ηθικολογικά. Αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης; Πού στηρίζεται αυτό; Στο γεγονός ότι εξαπέλυσε ένα προληπτικό πόλεμο για να μήν βρεθεί πρό τετελεσμένων; Μα και το Ισραήλ κατά καιρούς διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον Αραβικών κρατών ή ισλαμιστικών οργανώσεων με την έννοια του αποφασιστικού πρώτου πλήγματος εναντίον ενός πολυπληθέστερου εχθρού. Ούτε στηρίζεται πουθενά ιστορικά η παραδοχή ότι στον 21ο αιώνα οι διαφορές δέν λύνονται με πολεμικές επιχειρήσεις. Τέτοιες αντιλήψεις επικρατούσαν και κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, που όλοι πίστευαν ότι η μεγάλη πρόοδος της επιστήμης και της ιατρικής στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, το γεγονός ότι οι μεγάλες τότε επιχειρήσεις ήταν κοινών αγγλογερμανικών συμφερόντων, εν συνδυασμώ με μιά μακρά ειρηνική περίοδο, (από το 1871), αποτελούσαν εγγύηση για την αποτροπή των πολέμων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Το τί έγινε μετά το γνωρίζουμε όλοι. Άν ο πόλεμος έχει αποκλειστεί ως μέσο επιλύσεως των διαφορών, άν δηλαδή δέν ισχύει το δόγμα Κλαούζεβιτς για τη φύση του πολέμου, τότε γιατί να συντηρούν οι χώρες στρατό και πολεμικές βιομηχανίες; Θα τα άφηναν όλα στον αυτόματο πιλότο της οικονομίας……

 3. “Εκεί που η ανθρωπότητα τα είχε εξορκισμένα, ο κ. Πούτιν τα έφερε στο δυνατό προσκήνιο. Ένας τακτικός πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να αποκλείεται”: ΜΩΡΕ ΑΝ ΘΕΛΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΝΑΝ ΣΗΜΑ ΟΤΙ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΜΕ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΑ Β2-SPIRIT, ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΙΩΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ. ΑΛΛΑ…

 4. Διαβάζω το άρθρο τρεις μέρες μετά που γράφτηκε, και παρά τις εξελίξεις παραμένει έγκυρη η ανάλυση. Συμφωνώ στα περισσότερα, όπως το όφελος των ΗΠΑ, τα λάθη των Ουκρανών κλπ. Θα επικεντρωθώ εκεί που διαφοροποιούμαι, δηλαδή στην αξιολόγηση της ελληνικής αντίδρασης.

  Λαμβάνοντας ως δεδομένα [όπως τα αναφέρετε] αφενός ότι δεν υπάρχουν θεσμοί με βάθος που να παράγουν πολιτική, αφετέρου την πιθανή αμερικανική παρότρυνση για συνεννόηση και συνάντηση με τους Τούρκους, κρίνω τις κινήσεις μάλλον θετικά. Καταρχάς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε επιθυμία συνεννόησης με Ρωσία (διόρθωση διπλωματικών σχέσεων, επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα λίγο πριν την εισβολή κλπ.). Έπειτα, ετάχθη έμπρακτα με την Ουκρανία που είναι τόσο η πλευρά του αμυνόμενου (συνειρμοί σε ελληνοτουρκικά) όσο και η πλευρά των ΗΠΑ/ΕΕ. Δεν είχε κεφάλαιο/περιθώριο για να πιέσει τους Ρώσους προς οτιδήποτε, οπότε η ουδέτερη στάση θα ήταν damage control, που όμως θα είχε κόστος από τη δύση. Αντίθετα, όντας δυνατά με “τη σωστή πλευρά της ιστορίας”, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ορισμένα πράγματα.

  Ποιά μπορεί να είναι αυτά; Βλέποντας τις κινήσεις των τελευταίων ημερών νομίζω είναι στο ενεργειακό πεδίο. Πρώτον επανέρχεται ο EastMed (βλ Forum Δελφών που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον) και δεύτερον επανεκινεί το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο (βλ δηλώσεις Μητσοτάκη), που είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς κυβερνητική υποστήριξη. Μου φαίνεται πιθανό ότι αυτά είχαν παγώσει ως αντάλλαγμα για την παύση των τουρκικών ερευνών. Και εικάζω ότι αυτά θα ήταν στην ατζέντα του γεύματος της Κυριακής.

  Η σύγκριση ελληνικής και τουρκικής αντίδρασης στην εισβολή στην Ουκρανία είναι νομίζω παρελκυστική. Η Τουρκία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία σε πολλά πεδία (πυρηνικά εργοστάσια, Συρία, S400, Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλπ.) και δε θα μπορούσε να πάρει θέση ενάντια. Υπενθυμίζεται ότι είναι με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ, αφού τα νατοϊκά αεροσκάφη δεν περνούν από Τουρκία (την παρακάμπτουν μέσω Αιγαίου) και στις περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις δε συμμετέχει. Το ότι τους καλεί όλους στην Αττάλεια, παρότι φαίνεται σημαντικό, δε νομίζω ότι δίνει κάποιο απτό όφελος. Τέλος, ιστορικά η Τουρκία κέρδιζε παίζοντας τον επιτήδειο ουδέτερο, η Ελλάδα κέρδιζε όταν ευθυγράμμιζε έξυπνα τα συμφέροντα της με τους δυτικούς και διεκδικούσε. Ως εκ τούτου, η κριτική μου είναι ότι δε διεκδικούμε αρκετά τώρα και ότι η ευθυγράμμιση δεν είναι πάντα έξυπνη… όχι όμως ότι στο ρόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα