Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Οδησσό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε τη βοήθεια για την αποκατάσταση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων της Ρωσίας είναι συνηθισμένα πολιτικά αντικείμενα. Σπίτια και εκκλησίες, υποδομές και σχολεία, πανεπιστήμια – όλα αυτά πρέπει να αποκατασταθούν. Και μιλήσαμε γι’ αυτό με τον πρωθυπουργό σήμερα. Και καλούμε την Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες να εργαστούν αναλόγως», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνομιλίας με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στην Οδησσό μετά τις συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, μια τέτοια συνεργασία θα προσθέσει νέες οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και για τις δύο χώρες.
«Σήμερα θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την προθυμία της να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα στην Οδησσό, η οποία έχει τέτοια σχέση με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο μίσος του Πούτιν να καταστρέψει όλα αυτά – την Οδησσό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη μας», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι μόνο χθες το βράδυ και μόνο στην περιοχή της Οδησσού, οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας κατέρριψαν 20 επιθετικά drones Shahed και συνολικά στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας – περισσότερα από 30.
«Δυστυχώς, δεν καταρρίφθηκαν όλα – υπήρξαν και χτυπήματα. Σήμερα το πρωί, ένα άλλο πλήγμα χτύπησε την Οδησσό.
Και αυτή είναι η πραγματική ουσία των ενεργειών της Ρωσίας: συνεχής τρόμος. Και κάθε καταρριφθέν Shahed, κάθε ρωσικός πύραυλος που καταρρίπτεται, κάθε κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος σώζει ζωές, σώζει σπίτια, σώζει υποδομές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία χρειάζεται τόσο πολύ βοήθεια με την αεράμυνα και άλλα όπλα», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Εγγυήσεις ασφαλείας
Επιπλέον, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ελλάδα έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια διμερή συμφωνία για μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της G7.
«Ελπίζω ότι σύντομα οι ομάδες μας θα προετοιμάσουν μια συμφωνία για υπογραφή. Πρέπει να καθορίσουμε σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας και υποστήριξης για φέτος, καθώς και για το επόμενο έτος – είναι η μακροπρόθεσμη συνεργασία που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην πρώτη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την εφαρμογή της ειρηνευτικής φόρμουλας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σε στενές και διευρυμένες μορφές, τα μέρη συζήτησαν την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εκπροσώπων της, την υποστήριξη του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης.
«Ο ελεύθερος κόσμος αισθάνεται σεβασμό στον ηρωικό λαό σας»
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, από την πλευρά του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους ανθρώπων ως αποτέλεσμα του ρωσικού βομβαρδισμού της Οδησσού στις 2 Μαρτίου.
«Αυτό το επίπεδο σκληρότητας, θύματα της οποίας είναι άμαχοι, προκαλεί μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση. Σήμερα, όταν ταξίδεψα γύρω από την Οδησσό, έμεινα έκπληκτος, διότι, αφενός, είναι μια τρομερή εικόνα καταστροφής από τις ρωσικές επιθέσεις και, αφετέρου, είναι το ακατανίκητο και το θάρρος του ουκρανικού λαού», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Οδησσό ζει η ελληνική ομογένεια, με εκπροσώπους της οποίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί.
Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι η πόλη αποτελεί πλέον παράδειγμα αντίστασης στη ρωσική εισβολή και κατοχή.
«Η παρουσία μου εδώ αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που αισθάνεται ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος για τον ηρωικό λαό σας και ταυτόχρονα τονίζει το καθήκον της Ελλάδας να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, να υποστηρίξει την επιθυμία προστασίας της γης, της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων συμπολιτών της. Η βία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες εταιρείες, ενώ τα ελληνικά λιμάνια έχουν καταστεί σημαντικοί κόμβοι για τη μεταφορά αγαθών για την Ουκρανία.
«Και, φυσικά, η περιοχή της Οδησσού είναι η περιοχή στην οποία επιδιώκουμε πρωτίστως να επικεντρώσουμε τα ελληνικά προγράμματα ανάκαμψης. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ευρωατλαντικό κίνημα της χώρας σας, πιστεύοντας ότι οι συνθήκες για την ένταξη της Ουκρανίας θα ωφελήσουν όλους τους Ουκρανούς. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία όλων των μελών της ΕΕ. Επομένως, η πορεία σας προς τις ευρωπαϊκές δομές πρέπει να επιταχυνθεί», συνόψισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου Ζελένσκι.