Η ομιλία του γερουσιαστή Μπένι Σάντερς στο Κογκρέσο που προκάλεσε έκπληξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

¨Κύριε πρόεδρε ανησυχώ πολύ όταν ακούω τις γνώριμες τυμπανοκρουσίες της Ουάσιγκτον και τη ρητορική εκείνη που ενισχύεται πριν από κάθε πόλεμο και μας ζήτα να επιδείξουμε “ρώμη”, να “σκληρύνουμε” και να μην υποπέσουμε σε συμφιλιωτικά αισθήματα.

Μία απλουστευτική άρνηση να αναγνωρίσουμε τα περίπλοκα αίτια των εντάσεων σε μία περιοχή, υπονομεύει την ικανότητα των διαπραγματευτών να καταφέρουν μία ειρηνική λύση.
Γνωρίζω ότι δεν είναι πολύ δημοφιλές ή πολιτικά ορθό, υποθέτω, στην Ουάσιγκτον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την οπτική των αντιπάλων μας…
Νομίζω, όμως, ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αν θέλουμε να ασκήσουμε μία ορθή στρατηγική πολιτική. Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε το εξής.
Ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες αυτής της κρίσης, ένας, όχι ο μοναδικός, τουλάχιστον από την οπτική των Ρώσων- είναι το ενδεχόμενο αναβάθμισης των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας ΗΠΑ και Δυτικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου αυτού, που η Ρωσία βλέπει ως την απειλή, της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μιας στρατιωτικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε το 1949, για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση.
Είναι καλό να γνωρίζουμε την ιστορία. Όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η ρωσική ηγεσία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο τα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να εγκαταστήσουν εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσίας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ τότε είχαν αναγνωρίσει αυτές τις ανησυχίες ως δικαιολογημένες.
Ένας από αυτούς ήταν ο William Perry υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπιλ Κλίντον! Σε μία συνέντευξή του το 2017 ο Perry δήλωσε κατά λέξη – ήταν ο υπουργός Άμυνας του Μπιλ Κλίντον-.
«Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης μπορεί να καταλογίζεται στις ενέργειες του Πούτιν, αλλά πρέπει να πω ότι για τα χρόνια που προηγήθηκαν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το είχαν οι ΗΠΑ! Η πρώτη μας ενέργεια που μας οδήγησε σε λάθος κατεύθυνση ήταν όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να επεκτείνεται εντάσσοντας χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κάποιες από τις οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία» !
Αυτό είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας του κράτους William Perry!
Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ που παραδέχτηκε τις ανησυχίες (του Πούτιν) ήταν ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Bill Burns ο οποίος σήμερα ηγείται της CIA επί της κυβέρνησης Μπάιντεν!
Στα απομνημονεύματά του ο Burns αναφέρει, ότι έγραψε σ’ ένα υπόμνημά του, όσο υπηρετούσε ως σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων στην Αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας το 1995:
«Η εναντίωση απέναντι στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν καθολική κατά μήκος όλου του εγχώριου πολιτικού φάσματος της Ρωσίας».
Πάνω από 10 χρόνια αργότερα το 2008 ο Burns γράφει σε υπόμνημά του στην υπουργό εξωτερικών Κοντολίζα Ράις:
«Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί την πιο σημαντική κόκκινη γραμμή για την ελίτ της Ρωσίας και όχι μόνο για τον Πούτιν. Εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια συζητήσεών μου με πρόσωπα-κλειδιά της Ρωσίας- δεν έχω βρει ούτε έναν που να μη βλέπει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μία ευθεία πρόκληση για τα συμφέροντα της Ρωσίας»!
Οπότε, ξαναλέω αυτές οι ανησυχίες δεν εφευρέθηκαν μόλις χθες από τον Πούτιν αναίτια.
Σαφέστατα η εισβολή της Ρωσίας δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα, ούτε, όμως, και η αδιαλλαξία του ΝΑΤΟ!
Είναι σημαντικό, όμως, για παράδειγμα ν’ αποδεχτούμε ότι η Φιλανδία μία από τις πιο ανεπτυγμένες και δημοκρατικές χώρες στον κόσμο συνορεύει με τη Ρωσία κι έχει επιλέξει να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Αυστρία είναι αντίστοιχα παραδείγματα ευημερουσών και δημοκρατικών χωρών που πήραν την ίδια απόφαση.
Κύριε, Πρόεδρε μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι ψεύτης και δημαγωγός, είναι όμως υποκριτικό από πλευράς των ΗΠΑ να επιμένουμε ότι εμείς ως έθνος δεν αποδεχόμαστε την αρχή των σφαιρών επιρροή!.
Τα τελευταία 200 χρόνια η χώρα μας ενεργεί με βάση το δόγμα του Μονρόε, υιοθετώντας την αρχή, ότι οι ΗΠΑ ως η κυρίαρχη χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο έχει το δικαίωμα σύμφωνα με την ίδια να κινηθεί εναντίον οποιασδήποτε χώρας μπορεί να πλήξει τα συμφέροντά μας!
Αυτή είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών!
Και υπό αυτό το δόγμα οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει και υπονομεύσει τουλάχιστον δώδεκα χώρες σε Λατινική και Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική!
Όπως πολλοί, ίσως, θυμούνται ότι το 1962 φτάσαμε στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση!
Γιατί μπορεί να φτάσαμε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση; Αυτή ήταν η απάντησή μας μπροστά στην εγκατάσταση Σοβιετικών Πυραύλων στην Κούβα 90 μίλια έξω από τις ακτές μας!
Η κυβέρνηση Κένεντι είδε αυτή την κίνηση ως μία ανεπίτρεπτη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Λέγαμε ότι είναι ανεπίτρεπτο μία αντίπαλη χώρα να έχει μία αξιοσημείωτη στρατιωτική παρουσία 90 μίλια έξω από τις ακτές μας.
Ας γίνουμε πιο ξεκάθαροι. Το δόγμα Μονρόε δεν ανήκει στην αρχαία ιστορία. Μόλις το 2018 ο υπουργός εξωτερικών επί Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε το δόγμα Μονρόε επί λέξει: «εξίσου επίκαιρο σήμερα όσο ήταν όταν πρωτογράφτηκε»!
Το 2019 ο πρώην σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, John Bolton δήλωσε επί λέξει: «Το δόγμα Μονρόε είναι ζωντανό και κραταιό»!
Με απλά λόγια ακόμα κι αν η Ρωσία δεν διοικούνταν από έναν διεφθαρμένο ολιγαρχικό αυταρχικό ηγέτη όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ θα είχαν έννομο συμφέρον στις πολιτικές ασφαλείας των όμορων χωρών. Και ζητώ να το σκεφτεί ο κόσμος αυτό.
Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δεν θα έλεγαν τίποτα αν για παράδειγμα το Μεξικό η Κούβα ή κάποια χώρα στην Κεντρική ή τη Λατινική Αμερική ήθελε να συστρατευθεί στη στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλοι στις ΗΠΑ;
Πιστεύετε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα σηκώνονταν και θα λέγανε «Λοιπόν ξέρεις το Μεξικό είναι μία ανεξάρτητη χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει»; Έχω πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό…
Κύριε Πρόεδρε οι χώρες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να λαμβάνουν δικές τους αποφάσεις για την εξωτερική τους πολιτική, η συνετή λήψη τέτοιων αποφάσεων, όμως, απαιτεί να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα κόστη και τα οφέλη. Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία εισερχόμενες σε μία πιο βαθιά συσχέτιση ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές ζημιές και τις δύο χώρες.
Κύριε πρόεδρε πιστεύω ότι θα πρέπει να στηρίξουμε σθεναρά τη συνέχεια των διπλωματικών προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν ώστε να αποκλιμακωθεί αυτή η κρίση.
Πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και αυτοκυριαρχία της Ουκρανίας και να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν και στη συμμορία ολιγαρχών του, ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες αν συνεχίσουν να διαβαίνουν το ίδιο μονοπάτι.
Συνάδελφοι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη φρίκη που θα επιφέρει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτευχθεί μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Μία λύση αποδεκτή από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και πού θα αποτρέψει κάτι που μπορεί να εξελιχθεί στον χειρότερο πόλεμο μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.
Αυτή η προσέγγιση δεν επιδεικνύει ούτε αδυναμία ούτε συμβιβασμό. Οι ενέργειες ένωσης λαών για την επίλυση συγκρούσεων χωρίς πολέμους επιδεικνύει δύναμη και είναι αυτό που πρέπει να γίνεται! Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ.¨
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ελληνισμός υπήρξε φωτοδότης.

    Οι Έλληνες της κλασικής περιόδου, πρότειναν ένα τρόπο σκέψης, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, θεσμικής αντιμετώπισης των διαφορετικών προσεγγίσεων. Οι αρχαίοι Έλληνες πρότειναν ιδέες, που έγιναν αποδεκτές από μεγάλο τμήμα του κόσμου.

    Οι ΗΠΑ είναι ένα παράγωγο της κλασικής περιόδου.

    Ο μεσαιωνικός ελληνισμός, κόμιζε μία πρόταση ζωής και βοήθησε στη γλωσσική, πολιτισμική και θρησκευτική ολοκλήρωση του σλαβικού παράγοντα.

    Η Ρωσία είναι ένα παράγωγο του μεσαιωνικού ελληνισμού.

    Ο ελληνισμός είναι φως ή τουλάχιστο πρέπει να είναι ώστε να ανταποκρίνεται στον ιστορικό του ρόλο.

    Σήμερα, τα δύο παράγωγα του ελληνικού πνεύματος, συγκρούονται. Η Ελλάδα ποιανού τη θέση πρέπει να πάρει;

    Μια μητέρα, ποιο από τα δύο παιδιά της, αγαπάει περισσότερο; Τι κάνει όταν μαλώνουν;

    Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν, με εταίρο τη Ρωσία, να συνεχίσουν να ηγεμονεύουν, ώστε ο κόσμος να παραμένει δυτικοκεντρικός-ελληνοκεντρικός και να μην γίνει σινοκεντρικός; Ο κόσμος πρέπει να μετατραπεί από αριστοτελοκεντρικός σε κομφουκιοκεντρικό;

    Ο Αριστοτέλης δεν μπορεί να ενώσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία;

    Υποσημείωση

    Ο κ Ζελένσκι διαπραγματεύεται, για τη λήξη του πολέμου. Νομίζω πως έχει δύο δυνατότητες, να προτάξει την εθνική ανεξαρτησία (φινλανδοποίηση του δυτικού τμήματος της Ουκρανίας και ακρωτηριασμός του ανατολικού τμήματος) ή να προτάξει την εδαφική ακεραιότητα (ένταξη στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας CSTO, το ρωσικό ΝΑΤΟ).

  2. Καμία σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό αυτά που γράφετε. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν “πρότειναν ιδέες” ούτε “τρόπο σκέψης …οργάνωσης και αντιμετώπισης…” Απλώς επέλεξαν (μετά Γνώσεως) μια εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες Κοσμολογία-Οντολογία-Ψυχολογία.
    Τον τρόπο αυτόν ύπαρξης,που έχει για Νόημα-Σκοπό το Να Γίνεις Άνθρωπος, τον αγνόησαν όλες οι άλλες κοινωνίες. Κανένα μέρος του κόσμου, μεγάλο ή μικρό δεν “φωτίστηκε” από την ελληνική Σοφία.
    Οι ΗΠΑ δεν είναι “παράγωγο της κλασικής περιόδου” αλλά της ρωμαϊκής. Ρητά και θεσμικά οι Αμερικανοί Πατέρες θεμελίωσαν την Αμερική στον ρωμαϊκό στωικισμό, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα και ρητά εχθρός της Ελλάδας. Η Liberty είναι μια Σημασία του ρωμαϊκού φυσικού δικαίου, άσχετη με την Ελευθερία.
    Η Ρωσία δεν είναι “παράγωγο του μεσαιωνικού ελληνισμού” αλλά των φιλοπόλεμων νομάδων από τις στέπες του Βορρά (Βίκινγκς-Τάταροι- Σλάβοι).
    Ο εκχριστιανισμός των Βορείων δεν γίνεται να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και ψυχικής τους ύπαρξης, ο οποίος κατά τον Αριστοτέλη είναι “απολίτευτος” (ακοινώνητος και φιλοπόλεμος) άρα φαύλος.
    Δεν γίνεται λοιπόν ο Αριστοτέλης να “ενώσει” λύκους από διαφορετική αγέλη. Ούτε ο χριστιανισμός και τα πολιτισμικά προϊόντα των Ελλήνων μεταμορφώνουν τους λύκους σε πρόβατα.
    Ακόμα κι αν ήξεραν να διαβάζουν τον Αριστοτέλη και αν καταλάβαιναν ότι τους ορίζει ως “φτωχούς κατά τον Νου” (ελλειμματικούς ως προς την ψυχο-νοητική ικανότητα που σε κάνει άνθρωπο) θα τον πέταγαν πάλι στα σκουπίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα