Θα πειστούν οι αγρότες από τις κυβερνητικές προτάσεις; Μάλλον δύσκολο. Το αγροτικό εισόδημα έπεσε φέτος κι άλλο λόγω της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι θεομηνίες, αλλά και η αύξηση του κόστους. Στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος συνέβαλαν, και πολύ μάλιστα, οι μεγάλες περικοπές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Και αυτό είναι το πιο κομβικό σημείο. Γιατί το βασικό πρόβλημα για τους αγρότες βρίσκεται αρχικά στις Βρυξέλλες και δευτερευόντως στην Αθήνα και στις άλλες εθνικές πρωτεύουσες των χωρών-μελών.

Πρώτον, γιατί είναι η ΚΑΠ που διέπει τη γεωργία στην Ε.Ε. Ιδίως όσον αφορά τις επιδοτήσεις, τα οικολογικά πρότυπα, το κόστος παραγωγής, τελικά. Σε αυτά προστίθενται οι φόροι και κάθε είδους εμπόδια, από μια «τρελή ιδεολογία», σύμφωνα με την οποία η αγροτική παραγωγή είναι «κακή» για το περιβάλλον.

Αλλά είναι και το ακριβό κόστος του δανεισμού, τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Που ίσως αρχίσουν δειλά δειλά να μειώνονται από το καλοκαίρι. Είναι ακόμη οι άκαμπτοι δημοσιονομικοί κανόνες και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που παρά τις επιδερμικές αλλαγές πυροβολούν τις επενδύσεις και σκοτώνουν την ανάπτυξη. Όλα αυτά αρρωσταίνουν την ευρωπαϊκή οικονομία και συνθέτουν την «καρδιά της νόσου των τρακτέρ».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά, στην πλειονότητά τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες στέκονται αλληλέγγυοι με τα «τρακτέρ». Ακόμη κι αν δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους. Γι’ αυτό, παρά τα όποια «γενναιόδωρα» μέτρα της κυβέρνησης, στο τέλος της ημέρας, η λύση στο πραγματικό πρόβλημα των αγροτών βρίσκεται αλλού.

Και όταν δεν υπάρχει μια πειστική δημοκρατική, εναλλακτική διέξοδος, καραδοκούν οι σειρήνες του ακροδεξιού λαϊκισμού.

naftemporiki.gr