Η νέα ανάφλεξη στο Ισραήλ δεν είναι σαν τις άλλες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων τις τελευταίες ώρες, στο τελεσίγραφο της Χαμάς, αλλά και τη νέα στάση των ΗΠΑ αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ.

    
ΙερουσαλήμΙερουσαλήμ, 10 Μαΐου 2021

Οι σειρήνες ηχούν και πάλι στην Ιερουσαλήμ, επιθέσεις με ρουκέτες, νεκροί κι ένα τελεσίγραφο της παλαιστινιακής Χαμάς προς την κυβέρνηση του Ισραήλ εντείνουν εκ νέου τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

Λωρίδα της Γάζας πύραυλοιΕπιθέσεις με πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας

Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης σημειώνει: «Η διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης συνεχίζει να κλιμακώνεται. Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες. Το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας (…) Οι επιθέσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη και οι ισραηλινές αντεπιθέσεις συνεχίζονται. Στην Ιερουσαλήμ ένας τέτοιος συναγερμός είναι πολύ σπάνιος, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑRD Μάικ Λινγκενφέλζερ. Προέρχεται από αναχαιτίσεις του αμυντικού συστήματος. Συνολικά η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, αναφέρει. Ο ίδιος θεωρεί σαφές σημάδι κλιμάκωσης τις επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Από τον Τραμπ στον Μπάιντεν

Τραμπ και Νετανιάχου στον Λευκό ΟίκοΤραμπ και Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, Σεπτέμβριος 2020

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «(…) Οι εντάσεις γύρω από την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία το Ισραήλ γιορτάζει την κατάκτηση του ανατολικού τμήματος κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, δεν είναι νέες. Αλλά αυτό που καθιστά τις παρούσες επιθέσεις τόσο επικίνδυνες είναι η γενικότερη κατάσταση.Δεν αφορά μόνο τα μεγάλα ερωτήματα, όπως τις ιερές πόλεις και τη συζήτηση για την πρωτεύουσα, αλλά πρόκειται για μια σύγκρουση σε διάφορα επίπεδα που τροφοδοτείται από πολλές πηγές: έχει να κάνει με τη διεκδίκηση της εξουσίας μεταξύ των Παλαιστινίων, το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλκαι -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- αφορά τις σχέσεις με εκείνα τα αραβικά κράτη, με τα οποία το Ισραήλ ξεκίνησε προσπάθεια συμφιλίωσης».

Για τη στάση των ΗΠΑ αναφέρει, τέλος, το σχόλιο: « (…) Εξαιτίας της σύγκρουσης η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή. Επί Τραμπ ο Νετανιάχου μπόρεσε να εφαρμόσει τις ιδέες του για ένα ‘Mεγάλο Ισραήλ’ και οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους μπόρεσαν να παγιώσουν την αμυντική θέση τους. Η ιστορία δείχνει ότι η ειρήνη στην Ιερουσαλήμ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να αναβιώσει το μοντέλο μιας λύσης δύο κρατών.»

Με τι πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι;

Johnson & Johnson εμβόλιοΜία δόση αλλά τελικά ποια εμβόλια είναι καλύτερο να κάνουν οι νέοι;

Στα άλλα θέματα της ημέρας, η ddeutsche Zeitung σχολιάζει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Johnson and Johnson, όπως και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για τους νέους, την οποία χαρακτηρίζει «κακή» και εξηγεί γιατί:

«Όπως το εμβόλιο της ΑstraZeneca έτσι και αυτό της Johson and Johnson είναι αποτελεσματικά και συμβατά με τον οργανισμό. Το πλεονέκτημα: απαιτείται μόνο μια δόση εμβολίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να κλείσουν δεύτερο ραντεβού ή που απλώς δεν θέλουν να περιμένουν για τη δεύτερη δόση. Ωστόσο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις προκαλούν εγκεφαλικές θρομβώσεις, ειδικά σε νεότερους ανθρώπους. Για τους ηλικιωμένους η στάθμιση κόστους-οφέλους είναι ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων.Αυτό δεν ισχύει όμως πάντα για τους νέους. Γι αυτούς θα πρέπει να χορηγούνται εμβόλια με το καλύτερο δυνατό προφίλ ασφαλείας.»

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα