Η μυστική συμμετοχή του Ισραήλ στον πόλεμο της Λιβύης

1/8/20 | 0 | 0 | 376 εμφανίσεις

Το Ισραήλ υποστηρίζει μυστικά τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη σύγκρουση στη Λιβύη κατά την αντιπαράθεση του με τον στρατό του κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει το Κάιρο ως έναν από τους πιο συνεπούς εταίρους του στην περιοχή, εξ ου και το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τη νίκη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης- LNA.

Ο δημοσιογράφος Τζόζεφ Μίλμαν σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση του «Middle East Eye» δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών “Mossad” εκπαίδευσε διοικητές του LNA στην Αίγυπτο σε στρατιωτικές τακτικές, ηγεσία στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατάλληλη ανάλυση της κατάστασης και συγκέντρωση πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Κάιρο το 2017 και το 2019, ο Χαφτάρ ανέφερε ότι συζήτησε με αξιωματούχους της Mossad την προμήθεια συσκευών νυχτερινής όρασης και τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή για το LNA.

Σε τι αποβλέπει το Ισραήλ

Το Ισραήλ πιστεύει ότι σε περίπτωση νίκης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στα ανατολικά της χώρας, θα δημιουργηθεί ένα «τείχος ασφαλείας» από την παράνομη μεταφορά όπλων από τη Λιβύη μέσω του Σινά σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες στη Γάζα. Επιπλέον, ο Χαφτάρ, με τα πετρελαϊκά του χρήματα, θα μπορούσε να γίνει καλός αγοραστής Ισραηλινών όπλων.

Το Τελ Αβίβ έχει επίσης πολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον εδώ. Ο Χαφτάρ θα μπορούσε στο μέλλον να εξασφαλίσει σταθερή διέλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Μεσογείου σε Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ένας άλλος λόγος είναι η απειλή για την Αίγυπτο από την κυβέρνηση της Τρίπολης και τις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Αιγύπτου στην περιοχή, οπότε υποστηρίζει απρόσκοπτα το LNA.

http://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    1/12/20 | (1 σχόλια)
    Νίκος Χ. Βαρσακέλης Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης barsak@econ.auth.gr Μετα το καλοκαίρι, και ειδικά μετά τον Οκτώβριο, η δημόσια συζήτηση και η συμπεριφορά πολιτών, πολιτικών και κομμάτων μου έφερε στον νου το ποίημα του αείμνηστου συνάδελφου Μελέτη Θεοφίλου: Λέω να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας