Η μεγάλη λεηλασία της Ινδίας: Η γιαγιά Μαίρη, η γλυκιά Ελισάβετ και η ανεκτίμητη αποικιοκρατική λεία του Βρετανικού Στέμματος

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το αρχείο της Ινδίας αποκαλύπτει την έκταση της «αποικιακής λείας» στη συλλογή βασιλικών κοσμημάτων. Αρχείο από το αρχείο του India Office περιγράφει λεπτομερώς πώς ανεκτίμητα αντικείμενα εξήχθησαν από την αποικία ως τρόπαια κατάκτησης.

Πριν από 5 χρόνια, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ διοργανώθηκε, για τον εορτασμό των 70ων γενεθλίων του τότε πρίγκιπα Κάρολου, μια έκθεση των αγαπημένων του κομματιών από τη βασιλική συλλογή, στο επίσημο θησαυροφυλάκιο αντικειμένων της Βρετανίας που συνδέονται με τη μοναρχία. «Ο πρίγκιπας είχε πολύ, πολύ δυνατό χέρι στην επιλογή», είπε ο ανώτερος επιμελητής.

Ανάμεσα στα γλυπτά, τους πίνακες και άλλα εκθέματα ήταν μια μακριά χρυσή ζώνη με ένθετα 19 μεγάλα σμαράγδια που χρησιμοποιούσε κάποτε ένας Ινδός μαχαραγιάς για να διακοσμήσει τα άλογά του. Ήταν μια περίεργη επιλογή να τεθεί στην έκθεση υπό το φως των βίαιων μέσων με τα οποία είχε περιέλθει στα χέρια της βασιλικής οικογένειας.

Ως μέρος της σειράς Cost of the crown, ο Guardian αποκάλυψε ένα αξιοσημείωτο αρχείο 46 σελίδων στα αρχεία του India Office, του κυβερνητικού τμήματος που ήταν υπεύθυνο για την κυριαρχία της Βρετανίας στην ινδική υποήπειρο.

Αναλυτικά μια έρευνα, που προφανώς ανατέθηκε από τη βασίλισσα Μαρία, τη γιαγιά της Ελισάβετ Β’, σχετικά με την αυτοκρατορική προέλευση των κοσμημάτων της.

Η έκθεση, από το 1912, εξηγεί πώς ανεκτίμητα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της σμαραγδένιας ζώνης του Καρόλου, εξήχθησαν από την Ινδία ως τρόπαια κατάκτησης και αργότερα δόθηκαν στη βασίλισσα Βικτώρια. Τα αντικείμενα που περιγράφονται ανήκουν πλέον στον μονάρχη ως ιδιοκτησία του βρετανικού στέμματος.

Λεηλατημένες πέτρες

Για να κατανοήσουμε πλήρως το πλαίσιο πίσω από τα κοσμήματα και τη θέση τους στην ιστορία της Ινδίας, ήταν απαραίτητο να επισκεφτούμε τα αρχεία. Ένα περιοδικό καταγράφει μια περιοδεία το 1837 στην περιοχή Παντζάμπ στη βόρεια Ινδία από την ημερολόγια της κοινωνίας Φάνι Έντεν και τον αδερφό της Τζορτζ, γενικό κυβερνήτη του βρετανικού Ρατζ εκείνη την εποχή. Επισκέφτηκαν τον Ranjit Singh, τον μαχαραγιά στη Λαχόρη, ο οποίος είχε υπογράψει μια «συνθήκη φιλίας» με τους Βρετανούς έξι χρόνια νωρίτερα.

Ο ημιτυφλός Σινγκ φορούσε λίγους, αν όχι καθόλου, πολύτιμους λίθους, έγραψε η Έντεν στο ημερολόγιό της. Όμως, ήταν τόσα πολλά τα πετράδια του μαχαραγιά που «βάζει τα ωραιότερα κοσμήματά του στα άλογά του και η λαμπρότητα των ιμάντων και των περιβλημάτων τους ξεπερνά οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε», έγραψε. Η Έντεν εκμυστηρεύτηκε αργότερα στο ημερολόγιό της: «Αν μας επιτραπεί ποτέ να λεηλατήσουμε αυτό το βασίλειο, θα πάω κατευθείαν στους στάβλους τους».

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο μικρότερος γιος και διάδοχος του Singh, Duleep, αναγκάστηκε να υπογράψει για το Punjab στις κατακτητικές δυνάμεις της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Ως μέρος της κατάκτησης, η εταιρεία λεηλάτησε πράγματι τα σμαράγδια των αλόγων, καθώς και τον πιο πολύτιμο λίθο του Singh, το θρυλικό διαμάντι Koh-i-noor.

Σήμερα, το Koh-i-noor κάθεται στο στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ της Βασίλισσας Μητέρας, που εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου και έχει γίνει έμβλημα της βασανισμένης σχέσης της Βρετανίας με την αυτοκρατορική της ιστορία.

Η Anita Anand, δημοσιογράφος και ιστορικός που συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Koh-i-noor για το διαμάντι, είπε ότι ήταν «μια όμορφη και ψυχρή υπενθύμιση της βρετανικής υπεροχής κατά τη διάρκεια του Raj», την περίοδο μεταξύ 1858 και 1947 όταν η Ινδία κυριαρχούσε από το στέμμα.

«Οι όψεις του αντικατοπτρίζουν τη μοίρα ενός αγοριού βασιλιά που χωρίστηκε από τη μητέρα του», είπε ο Anand. Και η πέτρα «βρέθηκε πολύ μακριά από το σπίτι της, κόπηκε και μειώθηκε». Ο Ανάντ είπε: «Δεν βλέπει έτσι τον εαυτό της η Ινδία σήμερα».

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις ευαισθησίες γύρω από τα λεηλατημένα αντικείμενα. Αφού η ινδική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι η Camilla, η Queen Consort, να φορέσει το Koh-i-noor στη στέψη του Καρόλου θα προκαλούσε «οδυνηρές αναμνήσεις του αποικιακού παρελθόντος », το παλάτι ανακοίνωσε ότι θα το ανταλλάξει με ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο διαμάντι.

Όμως, όπως ανακάλυψε η βασίλισσα Μαίρη, το Koh-i-noor δεν ήταν το μόνο στολίδι που πήρε από το θησαυροφυλάκιο του Singh που βρήκε το δρόμο του προς τη βρετανική μοναρχία.

Βασιλικό με μαργαριταρένιο κολιέ

Μεταξύ των κοσμημάτων που εντοπίστηκαν στο έγγραφο που βρέθηκε από τον Guardian είναι ένα «κοντό περιδέραιο από τέσσερα πολύ μεγάλα ρουμπίνια σπινέλ», το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ένα σπινέλιο 325,5 καρατίων που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ρουμπίνι Τιμούρ.

Το διάσημο όνομά του είναι λανθασμένο: έρευνα της ακαδημαϊκής Susan Stronge το 1996 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν ανήκε ποτέ στον Τιμούρ, έναν Μογγόλο κατακτητή. Και είναι ένα σπινέλιο, μια κόκκινη πέτρα παρόμοια με, αλλά χημικά διακριτή από, ένα ρουμπίνι.

Η Ελισάβετ Β’ παρουσιάστηκε να το χειρίζεται στο ντοκιμαντέρ του 1969 του BBC Royal Family και γνώριζε ξεκάθαρα τους μύθους γύρω από αυτό. «Η ιστορία, φυσικά, είναι πολύ συναρπαστική. Ανήκε σε τόσους πολλούς βασιλιάδες της Περσίας και αυτοκράτορες Μογγόλους, μέχρι που στάλθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια από την Ινδία», παρατήρησε.

Η βασίλισσα δεν φωτογραφήθηκε ποτέ να φοράει αυτό το αντικείμενο. Ωστόσο, μπορεί να είχε φορέσει έναν άλλο από τους θησαυρούς της Λαχώρης, που προσδιορίζεται στην έκθεση του India Office ως «ένα μαργαριτάρι κολιέ που αποτελείται από 224 μεγάλα μαργαριτάρια».

Στη μελέτη της για τα βασιλικά κοσμήματα το 1987, η Leslie Field περιέγραψε «ένα από τα πιο εντυπωσιακά μαργαριταρένια κολιέ δύο σειρών της Βασίλισσας… φτιαγμένο από 222 μαργαριτάρια με ένα κούμπωμα δύο υπέροχων ρουμπίνων που περιβάλλονται από διαμάντια που ανήκαν αρχικά στον άρχοντα του Punjab». – σχεδόν σίγουρα αναφορά στο ίδιο κολιέ.

Το 2012, η Ελισάβετ II παρακολούθησε ένα γκαλά φεστιβάλ στο Royal Opera House του Λονδίνου για να γιορτάσει το διαμαντένιο ιωβηλαίο της. Οι φωτογραφίες την έδειχναν να φοράει ένα μαργαριταρένιο κολιέ με πολλές χορδές με ρουμπίνι κούμπωμα .

Ήταν αυτά τα μαργαριτάρια του Ranjit Singh; Υπήρχαν εικασίες ότι μπορεί να ήταν, αν και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν με κανέναν τρόπο.

Το ενδιαφέρον της Βασίλισσας Μαρίας φαίνεται να υποκινήθηκε από την περιέργεια για την προέλευση μερικών από τα μαργαριτάρια της και όχι από οποιαδήποτε ηθική ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ είπε ότι η δουλεία και η αποικιοκρατία είναι θέματα που «η Μεγαλειότητά του τα παίρνει πολύ σοβαρά».

Ο Shashi Tharoor, πρώην υφυπουργός των Ηνωμένων Εθνών και επί του παρόντος βουλευτής στην Ινδία, δήλωσε: «Επιτέλους έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου η αποικιακή λεία και λεηλασία αναγνωρίζονται για αυτό που πραγματικά ήταν, αντί να ντύνονται σαν λάφυρα. κάποιας ευγενούς «εκπολιτιστικής αποστολής».

«Όπως βλέπουμε όλο και περισσότερο, η επιστροφή κλεμμένων περιουσιών είναι πάντα καλό. Οι επόμενες γενιές θα αναρωτιούνται γιατί τα πολιτισμένα έθνη χρειάστηκαν τόσο πολύ για να κάνουν το σωστό».

Πηγή Guardian / David Pegg, Manisha Ganguly

https://hellasjournal.com/2023/04/i-megali-leilasia-tis-indias-i-giagia-meri-i-glikia-elisavet-ke-i-anektimiti-apikiokratiki-lia-tou-vretanikou-stemmatos-videos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα